"חוק הסוכנים הזרים" שמקדמת ממשלת גאורגיה הוביל אמש (יום ג') למהומות מחוץ לפרלמנט, שם שוטרים השתמשו בגז מדמיע ובזרנוקי מים כדי לפזר מפגינים שיחד עם מחוקקים מהאופוזיציה חסמו את הכניסה לבניין וקראו לעצור את החקיקה. המחנה הדמוקרטי בגאורגיה ובכירים באיחוד האירופי מזהירים כי החוק, השואב השראה מחוק דומה שהעביר משטרו של ולדימיר פוטין ברוסיה, נוגד את תהליך הדמוקרטיזציה של גאורגיה, מציב אותה על המסלול לעבר משטר סמכותני, ויפחית דרמטית את סיכוייה להתקבל לחברוּת באיחוד.
"חוק הסוכנים הזרים", שאושר בקריאה ראשונה, קובע כי כל כלי תקשורת וארגון לא-ממשלתי שיותר מ-20% מהמימון שלו מגיע ממקורות בחו"ל יהיה חייב להירשם כ"סוכן של השפעה זרה". חוק כזה בדיוק שנחקק ב-2012 ברוסיה נוצל שם בשנים האחרונות לסגירת שלל כלי תקשורת וארגונים שהעזו להשמיע ביקורת על המשטר. מתנגדי החוק בגאורגיה מזהירים כי אם הוא יאושר, גם בארצם ייפגע קשות חופש העיתונות. מקדמי החוק טוענים מצדם כי הוא נחוץ מטעמי שקיפות.
נשיאת גאורגיה, סלומה זורבישווילי, הודיעה אמנם כי תטיל וטו על החוק, אולם לפרלמנט יש סמכות להתגבר על הווטו הזה ולאשרו בכל זאת. אתמול פרסמה זורבישוולי סרטון וידאו שצילמה במהלך ביקורה בניו יורק, וכשברקע פסל החירות הביעה תמיכה במפגינים: "אני ניצבת כאן בניו יורק, ומאחוריי פסל החירות. זהו סמל למה שגאורגיה תמיד נלחמה עליו, שלמענו הגענו ליום הזה. אני אתכם, משום שהיום אתם מייצגים את גאורגיה החופשית, גאורגיה שרואה את עתידה באירופה, ולא ניתן לאיש את הזכות לקחת מאתנו את העתיד הזה. יש לסכל את החוק הזה, בכל צורה שלו".
ההפגנה אמש ליד הפרלמנט נערכה אחרי ימים של מחאות בטביליסי נגד החוק, ואחרי ששלשום גלש המתח בין הצדדים לחילופי מהלומות בפרלמנט בין שני מחוקקים מהקואליציה ומהאופוזיציה. בהפגנה אמש קראו המתנגדים "לא לחוק הרוסי!" ו"רוסים! עבדים!", הטיחו בכמה מהמחוקקים "אתם רוסים!", ונופפו בדגלי האיחוד האירופי ואוקראינה, שהפכו לסמל ההתנגדות להשפעה הרוסית.
המפגינים הפילו גדרות שנועדו להרחיקם מהבניין, ובעימותים בינם לבין השוטרים נרשמו פצועים בשני הצדדים. העימותים נמשכו עד לשעות הקטנות של הלילה, ודווח כי במהלכם יידו כמה מפעילי המחאה אבנים ובקבוקי תבערה, והשוטרים השתמשו ברימוני הלם. הבוקר הודיעה המשטרה כי במהלך המהומות עצרה 66 בני אדם, בין השאר בשדרות רוסטוולי שבמרכז הבירה, וכי בין הפצועים גם 50 שוטרים.
"כולם יודעים שהחוק רוסי, אנחנו רוצים לאירופה"
המפגינים בגאורגיה מדגישים מאוד את "הניחוח הרוסי" העולה מ"חוק הסוכנים הזרים": הביטוי "סוכן זר" שאוב מהעידן הסובייטי, שבו הוא היה מזוהה עם מונחים כמו "אויבי העם", "מרגלים" ו"בוגדים", כך שעצם קיום החוק ידביק לגופים שנגדם הוא מכוון סטיגמה קשה.
גאורגיה, נזכיר, הייתה בעבר חלק מברית המועצות, אך בתחילת שנות ה-90 יצאה לעצמאות, ומאז המלחמה ב-2008 שבה פלשו כוחות רוסיים לעומק גאורגיה כדי לאפשר לחבלים הבדלניים אבחזיה ודרום אוסטיה להתנתק מהמדינה, רבים מהגאורגים רואים במוסקבה אויב לכל דבר.
אלא שהשלטון הגאורגי הנוכחי, בהובלתו של ראש הממשלה אירקלי גריבשווילי, נתפס בעיני מתנגדיו ככזה שהולך ומתקרב אל הקרמלין, ובשנים האחרונות הוא ספג ביקורת בינלאומית על צעדיו, שלתפיסת המערב מרחיקים את גאורגיה מהדמוקרטיה. אם "חוק הסוכנים הזרים" יאושר סופית, גאורגיה תצטרף בכך לרשימה של רפובליקות סובייטיות לשעבר המונהגות על-ידי משטרים סמכותניים ולא-דמוקרטיים כמו בלארוס, טג'יקיסטן ואזרבייג'ן.
"כולם צריכים להבין שהצלת המדינה שלנו, הצלת הצעירים שלנו, הצלת העתיד שלנו – כל אלה יתאפשרו רק בנתיב האירופי", אמרה אמש בפרלמנט קטיה דקנואידזה, מחוקקת מטעם האופוזיציה. אחד המפגינים שמחו מחוץ לבניין אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "כפי שכולנו יודעים, החוק הוא רוסי – אנחנו לא רוצים להיות חלק מברית המועצות לשעבר, אנחנו רוצים להיות חלק מהאיחוד האירופי, חלק מהמערב".
80% מהגאורגים בעד הצטרפות לאיחוד
למול המחאות בטביליסי הדגיש אתמול ראש הממשלה גריבשווילי כי הוא תומך בחוק, וטען כי הוא תואם את הסטנדרטים האירופיים והבינלאומיים. אלא שדבריו אינם משכנעים את המערב, ושר החוץ של האיחוד, ג'וזפ בורל, הצהיר כי הצעת החוק היא "התפתחות רעה מאוד" עבור גאורגיה ועלולה לפגוע קשות ביחסיה עם האיחוד ובסיכוייה להתקבל לשורותיו וליהנות מהפירות הכלכליים של חברות בו.
מזכיר המדינה האמריקני נד פרייס אמר כי גם וושינגטון מודאגת מאוד מהחוק, שאותו כינתה שגרירות ארה"ב בטביליסי "חוק בהשראת הקרמלין". השגרירות האמריקנית הדגישה כי הוא אינו עולה בקנה אחד עם שאיפתה של גאורגיה להצטרף לאיחוד האירופי, ובהודעה רשמית קבעה: "היום הוא יום שחור לדמוקרטיה בגאורגיה".
גאורגיה – יחד עם אוקראינה ומולדובה – הגישה ממש בשנה שעברה בקשה להתקבל לאיחוד האירופי, והיא עשתה זאת ימים אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה. קייב וקישינב קיבלו ביוני מעמד רשמי של מועמדות לחברות באיחוד, אבל גאורגיה לעומתן נדרשה לבצע קודם לכן כמה רפורמות, והובהר לה שרק לאחר מכן תוכרז כמועמדת רשמית. הכוונה להצטרף לנאט"ו ולאיחוד האירופי מעוגנת בחוקת גאורגיה, ולפי סקרי דעת קהל במדינה זוכה לתמיכתם של לפחות 80% מהאוכלוסייה.
בשנים האחרונות האשימו פעילי זכויות אדם את שלטונות גאורגיה כי הם הולכים ומתקרבים לרוסיה. כך למשל, אחרי שבשנה שעברה אלפי גברים רוסים נמלטו לגאורגיה כדי לחמוק מגיוס לצבא ומשליחה לשדה הקרב באוקראינה, ממשלת גאורגיה גירשה כמה מהם – כאלה שסומנו כאנשי אופוזיציה המתנגדים לפוטין. ראש הממשלה גריבשווילי הגן על מדיניותו כלפי רוסיה וטען כי היא "מאוזנת" ונועדה להבטיח את השלום והיציבות.
ממשלת גאורגיה סופגת ביקורת גם בשל מצבו המידרדר של הנשיא לשעבר מיכאיל סאאקשווילי, הכלוא בבית הסוהר. סאאקשווילי, שהנהיג את גאורגיה בימי המלחמה ב-2008 ושלפי דיווחים פוטין הבטיח "לתלות אותו מהאשכים", טוען כי הורעל בכלא.