ראש הממשלה בנימין נתניהו יקיים מחר (שלישי) מרתון של פגישות וישיבות דרמטיות עוד לפני ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני, שם צפויים לאשר את הסכם הפסקת האש מול חיזבאללה ולבנון. ההערכה היא שבכל מקרה, לנתניהו יהיה רוב מוחץ בקבינט ובממשלה כדי לאשר את ההסדרה, אך כשברקע נשמעים הקולות של ראשי הרשויות ותושבי הצפון נגד ההסכם - ייתכן שהוא יתקל בהתנגדויות חלקיות.
עם זאת, חשוב לציין, בניגוד לעסקת חטופים בעזה, אז ידעו שותפיו הקואליציוניים של ראש הממשלה להשמיע איומים ולהציב אולטימטומים, הפעם גם הקולות הניציים בממשלה - בהובלת השרים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' - לא מאיימים בהפלת הממשלה. כך או כך, נתניהו יכנס מחר בצהריים את ראשי מפלגות הקואליציה, בין היתר בצל התנגדות בן גביר להפסקת אש. לאחר מכן ייפגש עם פורום ההתייעצויות המצומצם - פורום שבו חברים בין היתר השניים.
סמוטריץ' התייחס לראשונה הערב להפסקת האש האפשרית, אך הוא לא פירט כיצד יצביע מחר בישיבה הגורלית, ובכנס של מועצת יש"ע, לקראת חילופי הממשל בארצות הברית, אמר השר כי "שום הסכם, אם ייחתם, לא יהיה שווה את הנייר שהוא חתום עליו. זה לא מעניין. מה שמעניין, זה שפירקנו להם (לחיזבאללה) את הצורה ונמשיך לפרק אותה".
השר וחבר הקבינט אבי דיכטר, איש הליכוד, אמר כי "לתושבי הצפון ואחרים מכל רחבי הארץ שפונים אליי, מי בדאגה ומי בעצה, אני מבקש להרגיע ולהבהיר: אם ההסכם מול לבנון יהיה 'העתק הדבק' של 1701 - לא אתמוך בו. ההסכם ההוא הכשיר את החזבאללה לקראת השלישית, בה פתח ב-8/10 כדי לעזור לרוצחי החמאס בעזה. מחר בקבינט נלמד את הפרטים ונחליט בהתאם".
נציין כי מעטים השרים שהתייחסו באופן פומבי לדיווחים מהשעות האחרונות, ודבריו של דיכטר, שגם הוא כמו סמוטריץ' לא אומר כיצד יצביע, מגיעים אחרי שפורסם כי ההסכם יהיה מבוסס על אותה החלטה שקיבלה מועצת הביטחון של האו"ם ב-2006, שסיימה הלכה למעשה את מלחמת לבנון השנייה. שר התפוצות עמיחי שיקלי אמר כי "רצף המהלומות על צמרת חזבאללה והמהלכים הקרקעיים הביאו הישגים מבצעיים אדירים, אסור בשום פנים ואופן למכור אותם תמורת שקט שכמוהו כנזיד עדשים. כבר למדנו על בשרנו מה הריביות על קניית שקט בבזאר המזרח תיכוני".
עוד קודם לכן התייחס שר החוץ גדעון סער לדיווחים ואמר כי "המבחן של כל הסדר, יהיה אחד - לא במילים ולא בניסוחים, אלא באכיפה. אכיפה בשתי נקודות עיקריות: מניעת ירידת חיזבאללה דרומה מהליטאני; ומניעה מחיזבאללה לבנות מחדש את כוחו ולהתחמש מחדש בכל לבנון. דבר אחד חייב להיות ברור ולפי דעתי הוא ברור ומוסכם על כל חלקי הממשלה ועל כל חברי הממשלה, לא נאפשר חזרה ל-6 באוקטובר. כל הפרה שתהיה תטופל ומיד. לא נסכים יותר בשום מצב למכור את העתיד, תמורת שקט זמני בהווה".
השר יצחק וסרלאוף מעוצמה יהודית קיים הערב שיחת זום עם ראשי הרשויות בצפון, מהם שמע התנגדות נחרצת להסכם המתגבש. "אשמיע את קולכם וכאבכם נגד ההסדרה בלבנון בישיבת הקבינט הבטחוני", הבטיח השר לראשי הרשויות. במהלך השיחה הסוערת, הזהיר יו"ר המועצה האזורית מטה אשר משה דוידוביץ' כי חתימה על הסדר יחריף את המצב הקיים: "הממשלה מחזירה את המצב למצב יותר גרוע מערב 7 באוקטובר. אם ב-7 באוקטובר היה שקט יחסית, אז פה נקבל התעצמות מחודשת של חיזבאללה".
ראש מועצת מטולה דוד אזולאי תקף את ההסדר המתגבש, וכינה אותו "הסכם כניעה". גבי נעמן, ראש מועצת שלומי, אמר: "אנחנו לא יודעים שום דבר על ההסכם, לא מעדכנים אותנו, מרגישים שהמדינה הפקירה אותנו". יאסר ג'דבאן ראש מועצת כסרא-סמיע, אמר לשר: "זה לא הסכם, זה הודנה. לתת את האפשרות לחיזבאללה להתחמש מחדש, כל עוד שאיראן תומכת בו, הוא ימשיך להתחמש. קודם שיחזירו את החטופים והחטופות מחמאס, אין שיחות עם לבנון כל עוד החטופים לא חזרו הביתה".
מה אומרים באופוזיציה?
מוקדם יותר איגפו את נתניהו מימין כמה מראשי מפלגות האופוזיציה. יו"ר המחנה הממלכתי וחבר קבינט המלחמה לשעבר בני גנץ, שקרא לתקוף מטרות של מדינת לבנון, התייחס להסדרה המסתמנת עם לבנון ואמר כי "עם או בלי הסדר - רק צה"ל ישמור על תושבי הצפון. לא יוניפי"ל ולא צבא לבנון. אחרי 7 באוקטובר - עלינו לפעול מול איומים ישירים וגם מול התעצמות, כמו בשטח A".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד נשאל על ההסדר המתגבש, והשיב: "אני מבין כמובן לליבם של אנשי נהריה ומטולה אבל בסוף אתה צריך הסדר מדיני. היו לצה"ל הצלחות עצומות בלבנון. מה שעשינו שם מהביפרים שלא לקחנו על זה אחריות, דרך החיסול של נסראללה, של בכירים אחרים, מה שאנחנו עושים אפילו בימים אלה בדאחייה, ומה שעשינו בדרום לבנון זה הצלחות מבצעיות ברמה הגבוהה ביותר. אבל להצלחות מבצעיות אין שום משמעות, אלא אם כן יש רגל מדינית מסיימת".
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן אמר בישיבת הסיעה בצהריים כי מדובר בהסכם "בלתי סביר", בין היתר כיוון שאינו מחייב את ממשלת לבנון לפרק את חיזבאללה מנשקו. "הנהגת ישראל עדיין נמצאת בשבי של אותה קונספציה שגויה, עדיין חיים ב-6 באוקטובר, ושום דבר לא השתנה", האשים.
"ההסכם הזה או ההסדרה הזו היא נוראית מבחינתה של ישראל", הוסיף ליברמן. "האיראנים למעשה התחילו לשקם את חיזבאללה, הם התחילו עוד פעם להבריח נשק. אנחנו לא יכולים לקבל את זה. בלי יצירת המנגנון הזה שמרחיק אותם, בלי שיש רצועת ביטחון – אני אומר לכל תושבי הצפון, אין לכם מה לחזור הביתה. אנחנו צריכים להדגיש שזה לא סביר שאנחנו פוטרים את ממשלת לבנון שמאפשרת לארגון טרור לפעול באין מפריע בשטחה ולהתכונן למלחמת לבנון הרביעית".