מושל מחוז לוהנסק במזרח אוקראינה הודיע הבוקר (שני) שהצבא הרוסי נכנס לעיר סברודונצק שנמצאת במחוז, ומתקדם לעבר מרכז העיר. סברודונצק היא העיר הגדולה ביותר שעדיין נמצאת בשליטה אוקראינית בחבל דונבאס, שברובו שולטים כעת המורדים הפרו-רוסים. אם הצבא הרוסי יצליח לכבוש את סברודונצק ואת העיר הסמוכה ליסיצ'נסק הוא ישלים למעשה את כיבושו של מחוז לוהנסק, אחד משני המחוזות (יחד עם דונייצק) שמרכיבים את דונבאס.
המלחמה באוקראינה - עוד כותרות:
• הרוסים מסתערים על המעוז האוקראיני בדונבאס, בקרים "אין מקום בבתי החולים"
• 3 חודשים, רבבות הרוגים, 14 מיליון פליטים. מספרי המלחמה באוקראינה
• קברי אחים בלוהנסק, פוטין נערך לגייס עוד חיילים
• קייב תקבל טילים נגד ספינות. "200 גופות" בהריסות בניין במריופול
• דיפלומט רוסי התפטר: "מעולם לא התביישתי כל כך במדינה שלי"
"לצערנו יש לנו חדשות מאכזבות. האויב נכנס לעיר", אמר מושל לוהנסק סרהי חיידאי. "הרוסים מתקדמים למרכז סברודונצק. הלחימה נמשכת, והמצב קשה מאוד". לפי חיידאי שני אזרחים נהרגו וחמישה נפצעו בהפגזות רוסיות בעיר. המושל דיווח על הרס כבד כתוצאה מהתקיפות הרוסיות. "התשתיות החיוניות של סברודונצק נהרסו. את 60% מבנייני המגורים שנפגעו לא ניתן לשחזר".
חיידאי אמר שבעקבות התקיפות הרוסיות, לתושבי סברודונצק כמעט שלא נשארו מים או חשמל. הוא ציין שהעיר הסמוכה ליסיצ'נסק עדיין נמצאת בידי אוקראינה. לדבריו הכביש המרכזי שמחבר בין שתי הערים, שנמצאות משני צידיו של נהר סיברסקי דונצק האסטרטגי, הופגז - אך לא נחסם.
"הצבא הרוסי משתמש באותה טקטיקה שוב ושוב. הוא מפגיז במשך כמה שעות ברצף – שלוש, ארבע או חמש שעות – ואז תוקף. מי שתוקף מת. אז הם מפגיזים ותוקפים שוב, וכך זה נמשך עד שהם מצליחים לפרוץ איפשהו. מזג האוויר עכשיו חם למדי. בכל פרברי סברודונצק יש צחנה ממושכת של גוויות מכיוון שהרוסים לא לוקחים את הגופות", טען מושל לוהנסק.
ראש העיר סברודונצק, אולכסנדר סטריוק, אמר בצהריים לסוכנות הידיעות AP: "הכוחות הרוסיים נכנסו לעיר, וקרבות מתנהלים ברחובותיה. הרוסים התקדמו בכמה רחובות לעבר מרכז העיר. אין לנו חשמל ואין תקשורת. העיר הרוסה לחלוטין". הוא הוסיף שבעיר - שבה גרו ערב המלחמה כ-100,000 תושבים - נותרו בין 12,000 ל-13,000 תושבים, שמסתתרים במרתפים ובמקלטים. "מספר הקורבנות עולה בכל שעה, אבל אנחנו לא מסוגלים לספור את המתים ואת הפצועים לאור הקרבות ברחובות".
ראש העיר סברודנצק אמר בסוף השבוע כי מאז תחילת המלחמה מתו בעירו כ-1,500 אזרחים, רבים מהם בשל המחסור בתרופות והיעדר האפשרות לקבל טיפול רפואי. מושל לוהנסק אמר אתמול שמספר ההפגזות גדול כל כך שלא ניתן לקבוע את היקף הנפגעים והנזק. הוא אמר שבימים האחרונים נהרסו עשרות בניינים ושחלה "הסלמה קיצונית".
הצבא האוקראיני דיווח שהרוסים מתגברים את כוחותיהם בפרברי סברודונצק ושולחים לאזור עוד תחמושת וציוד צבאי. הכוחות האוקראיניים בדונבאס מסרו שאתמול הם היו במגננה לאורך כל שעות היום, ושהצבא הרוסי פתח באש על 46 יישובים בדונייצק ולוהנסק והרג לפחות שלושה אזרחים.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר אתמול: "עבור הכובשים, לכבוש את סברודונצק זו מטרה עקרונית. אנחנו עושים כל שביכולתנו כדי לעצור את ההתקדמות הזאת". לפי זלנסקי, כל התשתיות החיוניות בסברודונצק - ו"יותר משני-שליש ממלאי הדירות" - נהרסו בגלל ההפגזות הרוסיות בעיר.
הצבא האוקראיני דיווח היום על קרבות קשים באזור דונייצק, והרשויות הפרו-רוסיות במחוז טענו שלפחות חמישה אזרחים נהרגו בהפגזה של צבא אוקראינה בעיר דונייצק, ובין ההרוגים יש ילד בן 13.
בימים האחרונים, אחרי שבועות שבהם רשמו הישגים דלים בקרבות במזרח אוקראינה, הצליחו הכוחות הרוסיים לשנות את המומנטום ולהתקדם בחבל דונבאס. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר אמש לערוץ הטלוויזיה הצרפתי TF1 שעבור רוסיה, "שחרור" דונבאס מקבל "עדיפות ללא תנאים".
בראיון נשאל לברוב על פרסומים לא-מאומתים בכלי תקשורת ברחבי העולם, לפיהם הנשיא ולדימיר פוטין סובל ממחלה – ייתכן שאף מחלה קשה. רשת BBC ציינה שגורמים במודיעין הבריטי צוטטו בשבוע שעבר בכלי התקשורת באומרם שפוטין "חולה מאוד". לברוב הכחיש ואמר שאין שום סימנים שמצביעים על כך. מדובר בהתייחסות נדירה למצבו של פוטין: העיסוק במצבו הבריאותי של נשיא רוסיה וחייו הפרטיים נחשב לטאבו ברוסיה, ורק לעיתים רחוקות מוסקבה מתייחסת בפומבי לנושא.
"אני לא חושב שאנשים שפויים יכולים לראות אצל האיש הזה סימנים למחלה או לכאב", אמר לברוב על מצבו של פוטין, שבאוקטובר יהיה בן 70. שר החוץ הרוסי ציין שפוטין מופיע בציבור מדי יום. "אתם יכולים לצפות בו במסכים, לקרוא את הנאומים שלו ולהאזין להם", הוא הוסיף.
בצהריים דיווחה רוסיה על פיצוץ בעיר מליטופול שנמצאת במחוז זפוריז'יה בדרום מזרח אוקראינה, ונתונה לשליטה רוסית. לפי הרשויות הפרו-רוסיות במליטופול מדובר ב"מתקפת טרור" אוקראינית, שנועדה "לערער את החיים השקטים בעיר". הן טענו שמכונית תופת התפוצצה במרכז העיר, ובפיצוץ נפצעו אישה בת 28 וגבר בן 25. לפי הדיווח השניים הם מתנדבים שהעניקו סיוע הומניטרי.