יו"ר הימין הממלכתי, ח"כ גדעון סער, הודיע לראש הממשלה בנימין נתניהו על החלטתו לוותר על תפקיד שר הביטחון לנוכח ההתפתחויות האחרונות במלחמה עם חיזבאללה. בכך, למעשה, הודה סער לראשונה כי אכן הוצע לו התפקיד, אחרי שבלשכת ראש הממשלה הכחישו את הדיווחים הרבים בנושא. בהודעה שפרסם הערב (שבת) הוא לא שלל כניסה לממשלה בתפקיד אחר.
2 צפייה בגלריה
גדעון סער
גדעון סער
"עודני משוכנע ביכולתי". גדעון סער
(צילום: יאיר שגיא)
במערכת הפוליטית מעריכים כי סער החליט לוותר על תפקיד שר הביטחון לאחר שהבין כי נתניהו יתקשה להדיח את גלנט במהלך העימות הנפיץ והעצים מול חיזבאללה בלבנון. גורמים המעורים בפרטי המו"מ טענו כי סער לא רצה להיכנס לתקופה של "המתנה" ארוכה, שבמהלכה לא יהיה ברור אם הוא מכהן כאיש אופוזיציה או כחבר בממשלת נתניהו. לפי אחד הגורמים, סער הרגיש כי "אבד המומנטום" להחלפת גלנט ומינויו לתפקיד. הגורם טען כי המו"מ החשאי הודלף וגרם לפגיעה בסיכויים של המהלך הזה לקרות.
לכאורה, הפרק הזה תם - אך יחד עם זאת, סער לא כתב או רמז כי לא יצטרף בהמשך לממשלת נתניהו. כך, ייתכן כי בשלבים אחרים – ככל שתאריך כהונת ממשלת נתניהו – יהיה ניסיון נוסף לצרף את סער לממשלה בתפקיד שר הביטחון או בתפקיד אחר.

ההסבר של סער לוויתור

סער כתב כי "לפני כשבוע הסכמתי לקחת על עצמי את האחריות הכבדה ביותר ובתנאים הקשים ביותר. עשיתי זאת על יסוד היכרות עמוקה עם אתגרי הביטחון הלאומי של ישראל ומלחמתה ועל בסיס ההשקפות הברורות שהצגתי בקבינט הביטחוני, בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת ובפני הציבור לגבי הדרך הנכונה לנהל את המלחמה בחזיתות השונות ולהשיג את יעדיה".
"הייתי ועודני משוכנע ביכולתי למלא בהצלחה את תפקיד שר הביטחון, כפי שהצטיינתי בכל תפקידי המיניסטריאליים", אמר סער. "ואולם, לנוכח ההתפתחויות האחרונות בגבול הצפוני והשלכותיהן החלטתי להודיע לראש הממשלה שבמצב שנוצר אני מוותר על הצעתו לתפקיד שר הביטחון".
לדברי סער, "איני רוצה שדעתם של מי שנושאים בנטל ניהול המערכה בעת הזאת תוסח בשל מועמדות למשך זמן בלתי מוגדר. אין זה נכון שלצד שר הביטחון המכהן יהיה שר ביטחון 'על המדף', וגם זאת למשך זמן בלתי מוגדר. כפי שנוכחנו בשבוע החולף - זמן לא מוגדר זה נוצל וינוצל לקמפיין הסתה ודה-לגיטימציה חסר מעצורים וזאת באין אפשרות מעשית להשיב לו, בנסיבות".
2 צפייה בגלריה
רגעי הדרמה בחמ"ל
רגעי הדרמה בחמ"ל
נשארים יחד, בינתיים. נתניהו וגלנט
(צילום: תקשורת שב"כ)
הפגנה מול ביתו של גדעון סער, בשבוע שעבר
(צילום: עידו ארז)

"אמשיך לפעול למען קידום תפיסה של הכרעה, במקום התשה ושחיקה, בכל הגזרות", המשיך סער. "זה מה שישראל צריכה. אני מקווה שמה שהתחיל בימים האחרונים ממש - יעלה קומה נוספת לרמת פגיעה ביכולות אסטרטגיות של החיזבאללה. אני מייחל לניצחון עם ישראל במערכה הכבדה. אני מאמין בלוחמינו שבעורקיהם זורם דם המכבים".
הוא הוסיף כי "לצד נחישות ותבונה בניהול המערכה - היום נדרשת לישראל תפיסת בטחון עדכנית. כך גם בניית צה"ל כצבא לקראת אתגרי העתיד לאחר שנים שבהן חלק ניכר ממערכותיו נוון או הושחת. לדעתי אסור שמי שיכהן בתפקיד יהיה איש הממסד הביטחוני, הנגוע בקונספציות שקרסו, בתפיסות מערכתיות שכשלו ובמחויבויות ובחשבונות מערכתיים".
בהמשך פירט את דעתו על הצלחותיהם של שרי ביטחון "אזרחיים" שכיהנו בממשלת ישראלי, והוסיף: "האסונות הצבאיים והאסטרטגיים הגדולים בתולדות מדינת ישראל התרחשו בתקופת שרי בטחון יוצאי צה"ל: טבח 7 באוקטובר, מלחמת יום הכיפורים, הנסיגות החד-צדדיות המופקרות מעזה ומלבנון, הסכמי אוסלו - אירועים שהביאו לשפך הדם הגדול ביותר בתולדות ישראל".