רוסיה יוזמת דיון בדלתיים סגורות במועצת הביטחון של האו"ם, שתכליתו היא המשימה של כוחות שמירת השלום של האו"ם באזור רמת הגולן (אונדו"ף) - אחרי שכוחות צה"ל חצו את אזור החיץ, וכבשו את החרמון הסורי עם נפילת משטרו של בשאר אסד.
לאורך כל היום (ראשון) ההיסטורי הזה, שבו נפל המשטר בסוריה אחרי יותר מ-50 שנה, ניתן היה להבחין בשיירות כלי הרכב הפתוחים של צה"ל עושים את דרכם מגזרת הגליל למרומי הגולן, ומרחיבים את מערך ההגנה על היישובים מול הגבול הסורי.
עם קריסת הצבא, המשטר והשושלת של משפחת אסד בדמשק, ו"מחיקת" הסכמי הפסקת האש שנחתמו לפני 50 שנה עם המשטר שהופל על ידי כוחות המורדים, בצה"ל מבטיחים כעת את קו ההגנה מול האויב החדש והלא צפוי. מכמה נקודות בגולן הישראלי ניתן היה להבחין היום בכוחות הצבא הפועלים בשטח החיץ מעבר לגבול בתוך סוריה המפורקת, כשהם מעמיקים את יכולות ההגנה והתצפית על המרחב.
לצד זאת, בשטח נמשכת השגרה והפעילות בגולן של פקחי כוח האו"ם, אונדו"ף - שלגביהם רוצה רוסיה לדון כעת. גם מנגנוני התיאום של צה"ל עם רוסיה עדיין פעילים, ועדיין יש כוחות רוסיים בבסיסים המרכזיים שלהם, חמיימים וטרטוס.
ב"רמפת התיירים" במצפה רונן, מול העיר קוניטרה הישנה ומעבר הגבול, כבר לא היו היום כוחות צבא סוריים - וצה"ל תפס את מקומם בשמירה על שטח החיץ. בשנות שגשוג שלטונו של אסד, מדובר היה במעבר מרכזי לכלות דרוזיות מסוריה שהגיעו להתחתן עם בני הגולן, ולתפוחים שהעבירו בני הגולן מהכפרים הדרוזים לשווקים בסוריה.
למצפה המרהיב הגיעו היום כוחות גדולים של עיתונאים וכלי תקשורת מהארץ ומרחבי העולם, תיירים וסקרנים מרחבי המדינה, וגם לא מעט פוליטיקאים שביקשו לחזות בשתי עיניהם באירוע המתהווה שמשתנה במרחב. "מתרחשת כאן היסטוריה", אמר אל"ם (במיל') מופיד מרעי, מפקד חטיבת החרמון לשעבר ולימים ראש מועצת חורפיש וחבר כנסת לשעבר. לדבריו, אל מול אתגר ביטחוני ומדיני חדשים במרחב, "אנחנו צריכים להיות עם עין פקוחה על המורדים, לראות מה הם רוצים. חלק אומרים שרוצים שלום עם ישראל וחלק הם צורה אחרת של דעאש. עלינו להיות מספיק מפוכחים ולראות מה קורה שם ומה יוליד יום".
אחרי שנפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון ישראל כ"ץ ומפקדי צה"ל במרומי הר בנטל, ירד היום בצהריים ראש המועצה האזורית גולן, אורי קלנר, ל"רמפת התיירים" - וביקש להרגיע מפני חששות שמתלוות לשינויים בסוריה השכנה. "צה"ל נותן פה חגורת אבטחה משודרגת, הביא לפה הרבה מאוד כוחות, עבר את גדר הגבול והגיע לנקודות שולטות כדי להגן עוד יותר", תיאר קלנר.
לדברי קלנר, הוא מצפה שבצה"ל לא יראו יותר בכוחות האונדו"ף, המוצבים זה 50 שנה בגולן, כמי שתפקידם עוד לאכוף את השמירה על הפסקת האש מול משטר אסד. "צה"ל הוא זה שמגן עליהם היום והם לא יודעים להחזיק את הבטחון עבורנו", הסביר. הוא סיפר כי אתמול, במתקפת המורדים על מוצב חיילי הכוחות הזרים סמוך לכפר חאדר בסוריה, נאלצו בצבא לפעול ולהגן פיזית על החיילים שהמוצב שלהם נכבש בידי המורדים: "בפעולה של המורדים וחלק מהתושבים באזור, נכנסו אליהם לתוך העמדות וצה"ל עזר להם וגירש את מי שנכנס והגן עליהם". החיילים הזרים נשדדו מכל כספם, והודות לצבא לא נפגעו.
בעוד בכפרים הדרוזים שבגולן החליטו לא לפתוח הבוקר את בתי הספר בשל החשש מהתפתחויות ביטחוניות מסוכנות, ביישובי המועצה התקבלה ההחלטה להמשיך בשגרה. קלנר הסביר: "אתמול בלילה היינו בדילמה בהערכות המצב שלנו עם הצבא כי ברגע שיש מציאות משתנה, הדבר המרכזי שלוקח אותנו קדימה זה שמירה על החיים של תושבי הגולן, עוד לפני השמירה על השגרה של התושבים. אנחנו בהחלטה מאוד ברורה להמשיך את השגרה. אנחנו לא רואים בצד השני כמויות של מורדים והסתערות אבל בצה"ל כבר בונים את היום של אחרי, ולכן השגרה נמשכת באופן מלא וכל בתי הספר ואתרי התיירות פתוחים. אנחנו יותר מקוראים לעם ישראל - זה הזמן הגולן".
גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ ביקר היום ברמת הגולן ובגבול סוריה, יחד עם קלנר. "אנחנו נמצאים ביום של תפנית אסטרטגית במרחב המזרח התיכון כולו עם נפילתו של משטר אסד", הוא אמר. "צריך לחזק את ההגנה על היישובים בגולן ועל מרחב החיץ, וצריך להסתכל לצד הסורי. איראן היא משענת קנה רצוץ, חיזבאללה נפגע קשה והשפעתה הלכה ונחלשה גם בלבנון וגם בסוריה. צריך להמשיך את הלחץ עליה, ושהגורמים המקומיים הן בסוריה והן בלבנון ישתחררו מהעול האיראני".
ואכן, נראה היה שהשגרה נמשכת, ובחדרי המלון של קיבוץ מרום גולן הסמוך לא התקבל אפילו ביטול של חדר אחד. "התיירים חזרו וחוזרים בגדול", בישר שפי מור, מנכ"ל תיירות מרום גולן ותושב הקיבוץ. לדבריו, "החל מהשבוע שעבר, עם חתימת הפסקת האש, יש לנו זרם הזמנות בלתי פוסק ואנחנו מלאים במאה אחוז תפוסה עד חודש מרץ. נכון שהאירועים בסוריה עלולים להשפיע אבל לא נראה לי שזה המצב. הגבול שקט ורגוע, ואני מקווה שמדינת ישראל הפיקה את כל לקחי השנה האחרונה, נערכת בהתאם ותשמור על גבול רגוע ושקט".
בין המטיילים שניצלו את היום היפה אך הקריר מעט, ועלו לראות את הגבול המתעצב מחדש, היו גם חבורת פנסיונרים מהעיר מודיעין. הם החלו בבוקר לטייל במסלול האתרים בעקבות פעילותו של המרגל הישראלי אלי כהן, ולאחר שסיימו שם עלו לתצפית מול קוניטרה. עוד הייתה להם תקווה קלושה שיזכו אולי לאכול עוד היום חומוס אצל השכנים מעבר לגדר.
"אנחנו מטיילים פה במסלול של אלי כהן והנה ההיסטוריה חוזרת", סיפר שמעון חלפון. לדבריו, "ראינו שזו הזדמנות לטייל ברמת הגולן, לעצור פה ולראות מה קורה פה. מי יודע, אולי לאכול בסוף חומוס בדמשק, למרות שאני לא מאמין".