משדר הבוקר מאולפן ynet

משרד הבריאות בודק חשד להימצאות טפיל במי הכינרת שעלול לגרום לדלקות בעיניים ואף לפגיעה בראייה. לפי משרד הבריאות, מדובר בזיהום מסוג מיקרוספורידיום.
"בימים האחרונים התקבל דיווח במשרד הבריאות מרופאי עיניים על ריבוי מטופלים שנדרשו לאשפוז הסובלים מדלקות קשות של קרנית העין, צלקות בקרנית ובמקרים חמורים יותר פגיעה בראייה", נמסר. "הבדיקה מעלה כי עד היום אושפזו 29 חולים במספר בתי חולים שונים עם נגעים בקרנית שאופייניים לזיהום מיקרוספורידיום".
1 צפייה בגלריה
כנרת
כנרת
הכינרת
(צילום: shutterstock)
משרד הבריאות התחיל בחקירה אפידמיולוגית שממנה עלה עד כה כי לפחות חלקם של החולים התרחצו בחופים שונים של הכינרת. לנוכח הנתונים, שנמצאים בבדיקה, משרד הבריאות ממליץ להשתמש במשקפת או משקפי שחייה ברחצה במי הכינרת כדי להימנע ממגע ישיר של העיניים עם המים.
שחיתם בכינרת ואתם חוששים? התסמינים העיקריים לטפיל הם טשטוש ראייה, אודם עיני, דמעת (עיניים דומעות) ותחושת גוף זר. משרד הבריאות קרא לכל אדם שהתרחץ בכינרת וסובל מדלקת עיניים, אודם, כאבים והרגשת "גוף זר" בעיניים לפנות לרופא עיניים לאבחון וטיפול. "אין סיכון בשתיית מי הכינרת", הדגישו.
המקרים הראשונים הגיעו לבתי החולים כבר לפני כחודש, ובתחילת השבוע עדכן איגוד רופאי העיניים את משרד הבריאות בדבר הצטברות המקרים. ד"ר מייקל מימוני, רופא בכיר במערך רפואת העיניים ברמב"ם שמשמש גם כראש החוג לקרנית באיגוד רופאי העיניים, הסביר כי "ברמב"ם לא היו מקרים של מטופלים עם תלונות על פגיעה בקרנית, אך במסגרת החוג לקרנית הצטברו לאחרונה כמה תלונות בו-זמנית מכמה בתי חולים על פגיעה בקרנית של אנשים שדיווחו על שחייה בכינרת".
"הצטברות המקרים הביאה אותנו לדווח מיד באמצעות איגוד רופאי העיניים למשרד הבריאות", אמר מימוני. "יש להדגיש שאין עדיין הוכחה חד-משמעית להימצאות הטפיל ובשלב זה מדובר בהערכה, על רקע בדיקות קליניות".
פרופ' אירית ברקת, אחראית תחום הקרנית בבית החולים שיבא שאליו הגיעו עד כה ארבעה מקרים, אמרה כי "מה שחשוב שהאבחנה היא בעיקר קלינית ולא מעבדתית. יש חשיבות מאוד גדולה לעובדה שאם הופיע איזשהו תהליך דלקתי בעין, צריך לפנות לרופא עיניים או מומחה קרנית ולחשוב אם הייתה חשיפה למקור מים. אנחנו יודעים שלאבחנה בשלב הזה אין אישור מעבדתי לטפיל. יש צורה יותר שטחית של הטפיל שחולפת מהר, ואחרת יכולה להשאיר צלקת ולהביא לטיפול קצת יותר ממושך. בצורה העמוקה יש צורך בתרופות שנרקחות באופן מיוחד, ולכן יש חשיבות לאתר זאת מוקדם. אצלנו המקרים היו מלווים בנפיחות בעפעפיים ובגירוי של העין. המקרים היו בעין אחת ולא בשתי העיניים".