אחרי שנים שהיה מאחז ונתקל בקשיים, ולמרות ביקורת אמריקנית, התקדמו המתנחלים לשלב משמעותי נוסף בהפיכת גבעת אביתר ליישוב מן המניין. הבוקר (שלישי) הכריז המנהל האזרחי על שטח היישוב אביתר כאדמות מדינה. ההכרזה מאפשרת יציאה לתכנון תוכנית מתאר והסדרת היישוב בצורה מלאה בקרוב. אביתר נמצא תחת אזור השיפוט של מועצה אזורית שומרון, ובחודשים הקרובים צפויים המתנחלים להגיש תוכניות בנייה במקום.
"ההכרזה על שטח אביתר כאדמות מדינה היא מעשה של צדק היסטורי, של קיום הסכם אביתר על-ידי ממשלת ישראל, גם אם באיחור", בירך ראש מועצת שומרון יוסי דגן. "ההכרה באביתר כיישוב וההכרזה על שטחו כאדמות מדינה נותנות כוח ערכי ומוסרי לממשלה ולצה"ל לנצח את אויבינו הברברים".
שר האוצר והשר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ' הוסיף: "אני מודה לאנשי המנהל האזרחי, לעומד בראשו תא"ל הישאם איברהים ולסגנו הלל רוט, על עבודה מהירה, מקצועית ויעילה. נמשיך בעזרת השם בבנייה, בצמיחה ובהתפתחות בכל מרחבי הארץ, נעמיק שורש ונצמח כולנו מהמשבר למדינה חזקה ונחושה יותר".
גבעת אביתר שוכנת מצפון לכביש חוצה שומרון, בין צומת תפוח למגדלים. באותו מקום ממש ישב בעבר מוצב צה"ל ששלט על כל היורדים לבקעת הירדן והמגיעים למרכז השומרון, נקודה אסטרטגית צבאית חשובה. באפריל 2013, בזמן שחיכה לטרמפ בצומת תפוח, התנפל מחבל פלסטיני על אביתר בורובסקי, תושב יצהר שבשומרון, ודקר אותו כמה פעמים. לאחר מכן הוא אף חטף את נשקו וירה בו. מותו של אביתר נקבע במקום.
זמן קצר לאחר מכן הגיעו מתנחלים להתיישב בגבעה סמוכה, לה העניקו את השם אביתר. צה"ל פינה במהרה את המתנחלים, אבל הרעיון עדיין נשאר. אנשי תנועת נחלה, בראשות דניאלה וייס, הקימו גרעין התיישבות שמנה כמה משפחות והחלו לבצע פעולות שמטרתן לחזור ולהתיישב בגבעה.
מעת לעת, ארגנו המתנחלים תפילות מנחה של ימי שישי על הגבעה והביאו לשם כמה מבקרים מרחבי הארץ. באותם ימים, לא הרבה האמינו שאביתר יקום, ובטח לא תוך שנים בודדות. בפברואר 2018, לאחר הרצח של הרב איתמר בן גל בצומת אריאל, נעשה ניסיון נוסף להיאחזות באביתר, אך צה"ל פינה את המקום זמן קצר לאחר מכן.
שלוש שנים אחר כך הגיעה נקודת המפנה של אביתר. במאי 2021 נרצח בפיגוע ירי יהודה גואטה, תלמיד מישיבת איתמר. הימים היו מתוחים מאוד, כשעוד באותו הלילה הגיעו למקום משפחות גרעין אביתר של תנועת נחלה, עם דחיפה מאחורי הקלעים של דגן. דמות משמעותית נוספת בסיפור הקמת אביתר הוא חבר הכנסת מהציונות הדתית, אז פעיל ימין, צבי סוכות. הוא היה אחד מהאנשים הבולטים בהקמת היישוב. תמונתו נוסע על שופל קטן שמסדר את האספלט על הכביש הכתה אז גלים, והוא בעצמו עבר להתגורר ביישוב שבו קבע את מקומו.
באותם ימים חלה מתיחות ביטחונית משמעותית מול חמאס ומערכת הביטחון הייתה דרוכה. אף אחד לא התייחס לקומץ המתנחלים שהגיעו לאביתר, והתחושה הייתה כי כמו בפעמים הקודמות, הם יפונו משם במוקדם או במאוחר. אלא ששמונה ימים לאחר מכן ירה חמאס רקטות לעבר ירושלים ביום חגה, דבר שפתח למעשה את מבצע "שומר חומות". הירי של חמאס והמבצע יצרו תגובת שרשרת והחלו מהומות בין ערבים-ישראלים לבין יהודים בערים מעורבות ברחבי הארץ.
באותו הזמן המשיכו המתנחלים בשלהם, ושינעו במבצע לילי מספר קרוואנים לאביתר, ולמעשה קבעו עובדות בשטח. אט-אט השמועה נפוצה ומתנחלים רבים העתיקו את מקום מושבם לאביתר. זה החל בתלמידי ישיבה צעירים שהקימו במקום מעין בית מדרש, המשיך למשפחות מרחבי השומרון, והגיע עד לשרים וחברי כנסת שהגיעו למקום. במערכת הביטחון ובפיקוד המרכז התעוררו מאוחר מדי, וגילו כי באביתר הוקם כבר חצי יישוב. מי שקידם לאורך כל הדרך את הקמת היישוב היה דגן, שדחף את המשפחות להגיע למקום ואף קבע את מקום לשכתו שם.
בפיקוד המרכז ובמג"ב נערך אז תחקיר מעמיק איך קרה שהמתנחלים נשארו במקום, הרחיבו אותו, בנו בו ללא כל פיקוח צבאי ומבלי שפונו מהמקום בצורה מהירה. כצעד ראשון ועל מנת לעצור את הסחף, הוציא אלוף פיקוד המרכז יהודה פוקס צו שטח צבאי סגור לאביתר ובכך עצר את ההתקדמות והתפתחות היישוב. במקביל החלו מגעים בין דגן, וייס ואחרים עם שר הביטחון דאז בני גנץ, שרת המשפטים איילת שקד וכמובן ראש הממשלה נפתלי בנט, במטרה להגיע להסכם ולמנוע פינוי בכוח מהמקום.
דגן אז התייעץ עם רבנים והציג בסוף יוני מתווה לתושבים עליו סיכם עם הממשלה. עיקר ההסכם דיבר על כך שהתושבים יפונו מרצון ללא עימותים והמדינה תפעל להכשיר את הקרקע ולהקים לאחר מכן ישיבה במקום. ההסכם אושר בקרב התושבים שירדו מהגבעה ללא הסכם. אך למרות "הנטישה", כבר אז היה ברור כי אביתר יהפוך ליישוב מן המניין ביהודה ושומרון. בחלוף הזמן, במנהל האזרחי ביצעו סקר קרקעות וגילו כי ישנן אדמות מדינה באביתר שעליהן ניתן להתיישב, אך התהליך בכל זאת נתקע, בעיקר בשל התנגדות האמריקנים והחשש מתגובת הפלסטינים.
היישוב אביתר עבר כמה ממשלות מאז ניסיון ההתיישבות השלישי שלו והמשמעותי ביותר. בכל פעם צעדו המתנחלים צעד אחד קדימה בנחישות, עד לממשלה הנוכחית שבה סמוטריץ', מנסה לשנות את המציאות מעבר לקו הירוק באופן דרמטי, בעולם שלא היה מעולם ביהודה ושומרון. סמוטריץ' ואנשיו קידמו כעת גם את אביתר, יחד עם יישובים נוספים.