חיבוק לנשיא מצרים, לצד אמירות על מסרים מרגיעים שהועברו לירדן: נשיא המדינה יצחק הרצוג התקבל היום (שני) בפתח ועידת האקלים בשארם א-שייח שבסיני על ידי נשיא המדינה המארחת, עבד אל-פתאח א-סיסי, ועל ידי מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש. הרצוג זכה לקבלת פנים חמה, שכללה גם חיבוק עם א-סיסי.
הרצוג, שהקים פורום אקלים בבית הנשיא וכבר התבטא בעבר על חשיבות הנושא, אמר לפני ההמראה לסיני כי "זהו המאבק החשוב ביותר של האנושות. המזרח התיכון ניצב מול אתגרים אדירים. בנאומי אציג חזון ישראלי שאני קורא לו 'מזרח תיכון מתחדש', שבו ישראל בשיתוף מדינות האזור מספקות פתרונות משמעותיים מול משבר האקלים. האקלים הוא בראש סדר יומה של מדינת ישראל. הוא קשור לעתיד ילדינו ולדורות הבאים. עלינו לעשות הכל להצלת האנושות מהאסון האקולוגי הנורא".
בוועידה יחתום מחר השר לשיתוף פעולה אזורי עיסאווי פריג' על הסכם הבנות נוסף עם שרי האנרגיה של ירדן של איחוד האמירויות. השר פריג' יחתום על ההסכם במקומה של שרת האנרגיה קארין אלהרר, שביטלה את הגעתה ברגע האחרון.
גורם בכיר במשלחת הישראלית לוועידת האקלים אמר ל-ynet כי עד אתמול הירדנים לא הסכימו לחתום על ההסכם, לאור החששות שהביעו לאחר הבחירות בישראל. לדבריו, בעקבות זאת ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו נאלץ להעביר להם מסרים מרגיעים כדי שיאותו לחתום.
לפי אותו גורם, עליית מפלגת הציונות הדתית-עוצמה יהודית, בראשות בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר, הובילה לדאגה בירדן לפיו הסטטוס קוו בהר הבית ייפגע. "סוגיית אל-אקצא היא אחת החשובות ביותר עבור הירדנים ובעלת פוטנציאל נפיץ", אמר, וציין שנתניהו - שכבר החל לעבוד להקמת הממשלה שלו - העביר מסר מרגיע בנושא לירדנים, שרק לאחר מכן הסכימו לחתום על ההסכם.
במשרד האנרגיה אמרו בנוגע להסכם כי לוח הזמנים תואם מחדש לאור ביטול הגעתה של אלהרר, וטענו כי לא מוכרת להם בעיה מול הירדנים.
לאחר הפגישה עם א-סיסי, נועד הנשיא הרצוג בחדר קבלת הפנים בוועידת האקלים עם מנהיגים מרחבי העולם - ובהם נסיך מרוקו, ראש ממשלת איטליה החדשה ג'ורג'ה מלוני, ראש ממשלת פינלנד סאנה מרין, נשיא איחוד האמירויות ושליט אבו דאבי שייח מוחמד בן זאיד אאל נהיאן, וראשי הממשלה של בלגיה, נורבגיה, צ'אד והרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.
ועידת האקלים של האו"ם נערכת בצל עליות במחירי האנרגיה והמזון הפוגעות בכלכלה העולמית, שנגרמות בשל הלחימה באוקראינה. קושי זה מעלה את השאלה אם המדינות אכן יסכימו לפעול במהירות כדי למנוע את ההשפעות הקשות של שינוי האקלים, גם כשאנחנו נמצאים במשבר כלכלי עולמי.
מדענים אומרים שהפליטות חייבות לרדת ב-43% עד 2030 כדי להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות מעל הטמפרטורות הפרה-תעשייתיות - הסף שמעליו שינויי האקלים עלולים לצאת משליטה. כרגע, אנחנו נמצאים בעלייה ממוצעת של כ-1.1 מעלות, וכבר ניתן לראות את ההשפעות של שינוי האקלים: אירועי מזג אוויר קיצוניים כגון גלי חום ושיטפונות הגורמים לפגיעות נרחבות בכל העולם, ואף למקרי מוות רבים. במהלך ימי הכנס - נציגי המדינות ידונו בדרכים בהן ניתן כדי להגביל את ההתחממות לעלייה של עד 1.5 מעלות, כפי שנחתם בהסכם פריז ב-2015, ולהפחית את הנזק שנגרם משינוי האקלים.