אוסטרליה ביטלה הלילה (בין שני לשלישי) באופן רשמי את ההכרה במערב ירושלים כבירת ישראל, ובכך חזרה בה מההחלטה שקיבל ראש הממשלה הקודם סקוט מוריסון ב-2018. שרת החוץ האוסטרלית פני וונג מממשלת הלייבור אמרה כי הסוגיה צריכה להיפתר במסגרת שיחות שלום בין ישראל לפלסטינים, והבהירה כי "אוסטרליה לא תתמוך בגישה שתחתור נגד האפשרות הזאת".
"הממשלה אישרה את עמדתה הקודמת והוותיקה של אוסטרליה, ולפיה סוגיית מעמדה הסופי של ירושלים היא סוגיה שיש לפתור כחלק מכל משא ומתן לשלום בין ישראל לעם הפלסטיני. זה הופך את ההכרה של ממשלת מוריסון במערב ירושלים כבירת ישראל", אמרה שרת החוץ וונג לתקשורת.
"שגרירות אוסטרליה תמיד הייתה בתל אביב ותישאר שם. אוסטרליה מחויבת לפתרון שתי המדינות שבו ישראל ומדינה פלסטינית עתידית מתקיימות זו לצד זו, בשלום ובביטחון ובגבולות מוכרים על ידי הקהילה הבינלאומית. אנו מתחייבים מחדש לתרום למאמצים הבינלאומיים ולפעול למען פתרון שתי מדינות צודק ומתמשך". בתגובה הודיע משרד החוץ כי השגריר האוסטרלי יזומן במהלך היום, וציין כי התגובה הרשמית תימסר בהמשך.
שרת החוץ האוסטרלית הוסיפה: "אוסטרליה תמיד תהיה ידידה איתנה של ישראל. היינו בין המדינות הראשונות שהכירו רשמית בישראל תחת ראש ממשלת הלייבור בן צ'יפלי. הממשלה שלנו לעולם לא תתמהמה בתמיכתה בישראל ובקהילה היהודית באוסטרליה. באותה מידה, אנו תומכים באופן יציב בעם הפלסטיני ומספקים לו תמיכה הומניטרית מדי שנה מאז 1951, ודוגלים בחידוש המשא ומתן לשלום. אני מצרה על כך שהחלטתו של ראש הממשלה לשעבר מוריסון לשחק בפוליטיקה הביאה לשינוי עמדתה של אוסטרליה, ולמצוקה שהשינויים הללו גרמו לאנשים רבים בקהילה האוסטרלית שאכפת להם מאוד מהנושא הזה".
העיתון הבריטי ה"גרדיאן" דיווח על ההחלטה כבר אמש, אך באוסטרליה הכחישו זאת עד הלילה. זאת לאחר שבימים האחרונים נמחקו ביטויים מאתר משרד החוץ האוסטרלי, שנוספו לאחר שמוריסון הכיר במערב ירושלים כבירה, לדוגמה: "בהתאם למדיניות ארוכת שנים, אוסטרליה הכירה במערב ירושלים כבירת ישראל בדצמבר 2018. אוסטרליה מצפה להעביר את השגרירות לאזור זה במועד המוקדם ביותר האפשרי כחלק מתמיכתה בפתרון שתי המדינות". דובר של משרד החוץ האוסטרלי הגיב אמש לדיווח ואמר: "הממשלה ממשיכה להתייחס למעמד ירושלים כסוגייה שעליה להיפתר במהלך משא ומתן לשלום".
ראש הממשלה יאיר לפיד הגיב על ההחלטה האוסטרלית ואמר כי "לאור הדרך שבה התקבלה ההחלטה באוסטרליה, כתגובה חפוזה לידיעה שגויה בתקשורת, לא נותר לנו אלא לקוות שבעניינים אחרים ממשלת אוסטרליה מתנהלת יותר ברצינות. ירושלים היא בירת ישראל הנצחית המאוחדת ודבר לא ישנה זאת לעולם". גם במשרד החוץ הגיבו: "ישראל מביעה את אכזבתה העמוקה לנוכח החלטת ממשלת אוסטרליה הנובעת משיקולים פוליטיים קצרי ראות. ירושלים היא בירתו של העם היהודי מזה 3,000 שנה ותמשיך להיות בירת ישראל הנצחית והמאוחדת ללא קשר להחלטה זו או אחרת".
ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר סקוט מוריסון הודיע ב-15 בדצמבר 2018 כי ארצו מכירה במערב ירושלים כבירתה של ישראל, חודשיים לאחר שאמר כי הוא שוקל את המהלך. למרות ההודעה, מוריסון ציין אז כי השגרירות האוסטרלית לא תעבור לבירה באופן מיידי ושבכוונת אוסטרליה להכיר גם במזרח ירושלים כבירתה של מדינה פלסטינית עתידית - אך רק לאחר שיושג הסכם בין ישראל לפלסטינים במסגרת פתרון שתי המדינות. הוא הדגיש כי ארצו נשארת מחויבת לפתרון זה - וכי "ההחלטה מכבדת את המחויבות הזו ואת ההחלטות הרלוונטיות של מועצת הביטחון של האו"ם".
מוריסון ציין ב-2018 כי מי שהשפיע עליו לשקול את שאלת ירושלים הוא דייב שארמה, לשעבר שגריר אוסטרליה בישראל, שהתמודד באותה תקופה על מושב בפרלמנט האוסטרלי מטעם המפלגה הליברלית במחוז וונוורט' - שבו 12 אחוזים מהמצביעים הם יהודים - במקומו של ראש הממשלה לשעבר מלקולם טרנבול. עם זאת, מוריסון הכחיש דיווחים שלפיהם להכרזה שלו בנושא יש קשר לשיקולים פוליטיים - טענה שהועלתה עקב העובדה שבמדינה נערכו בחירות כלליות ב-2019.
ההחלטה ב-2018 התקבלה באכזבה מסוימת בישראל, כיוון שמדובר היה בנסיגה מההבטחה שהשמיע מוריסון להעביר את השגרירות לירושלים במהלך קמפיין הבחירות שלו. אוסטרליה נכנעה ככל הנראה ללחץ ערבי ומוסלמי, בעיקר מצד שכנותיה - מלזיה ואינדונזיה. ההכרה בירושלים הובילה לעימות דיפלומטי בין מלזיה ואוסטרליה, לאחר שראש הממשלה המלזי הזהיר את אוסטרליה כי העברת השגרירות לירושלים עלולה להגביר את הטרור באזור. כארבעה חודשים לאחר ההכרזה אוסטרליה פתחה משרד מסחרי וביטחוני ברחוב המלך ג'ורג' בירושלים, משרד ללא מעמד דיפלומטי.
מוריסון כיהן כראש ממשלת אוסטרליה בין השנים 2018 ל-2022, והוא פינה את התפקיד לאנתוני אלבניזי ממפלגת הלייבור במאי האחרון, אחרי שהמפלגה הליברלית שלו, מפלגת מרכז-ימין, ספגה תבוסה בבחירות הכלליות ואיבדה את השלטון לשמאל אחרי תשע שנים. לפני כחודשיים המערכת הפוליטית באוסטרליה סערה בעקבות הגילוי כי מוריסון מינה את עצמו בזמן מגפת הקורונה לשר הבריאות, שר הכלכלה ושר המשאבים ולשורה של תפקידים נוספים מבלי לעדכן בכך את הציבור, את הפרלמנט או את הבוחרים. בחלק מהמקרים הוא נמנע אפילו מלעדכן בעניין את בעלי התפקידים שהחזיקו בתיקים שלקח לעצמו.
פורסם לראשונה: 04:20, 18.10.22