בהתאם להנחיית הדרג המדיני, וכחלק מהמאמץ להגברת הכמות ונתיבי הסיוע לרצועת עזה, צה"ל נערך לפתיחת מעבר כיסופים מחדש. בשבועות האחרונים בוצעו במרחב עבודות הנדסיות, במהלכן נבנו תשתיות בידוק ומיגון ונסללו צירים, בשטח ישראל ובשטח הרצועה, המאפשרים הכנסה של סיוע לדרום הרצועה תוך מתן מענה לחיזוק ההגנה על יישובי העוטף.
התיעוד מההיערכות לפתיחת מעבר כיסופים
(צילום: דובר צה"ל)

1 צפייה בגלריה
תיעוד בנושא העבודות ההבנדסיות להכשרת מעבר כיסופים
תיעוד בנושא העבודות ההבנדסיות להכשרת מעבר כיסופים
בקיבוץ כיסופים זעמו: "להתנות את פתיחת המעבר בשובם של החטופים"
(צילום: דובר צה"ל)
בקיבוץ כיסופים הדגישו כי ההחלטה לפתוח את המעבר נעשתה ללא תיאום או ידיעה של אנשי הקיבוץ, ש-18 מחבריו נרצחו בטבח 7 באוקטובר, ומסרו: "פתיחת המעבר ללא שחרור שלמה מנצור, שנחטף ב-7 לאוקטובר, מחזיר את כולנו לממ"ד, לטרגדיות, לנרצחים, לחיילים ולחברים שנפלו על הגנת היישוב".
לדברי הקיבוץ, "אנו סבורים שיש להתנות את הפתיחה בשובם של החטופים ובראשם שלמה מנצור, זקן החטופים. לראות בכל יום משאיות מזון שעוברות למי שהיו שותפים לטבח בכלל ובכיסופים בפרט - הוא מראה מתסכל וכואב. יחד עם זאת, אנשי כיסופים כמו מדינת ישראל רואים בערכים ההומניטריים ערכים נשגבים גם בשעה כואבת זאת.
"חשוב לנו רק לוודא, שמעבר הסחורות מול עיננו לא יהדד את הטראומה חזרה וישבש את התוכניות לחזור הביתה במהרה בימינו", הוסיפו, והדגישו: "במידה וחברי הקיבוץ ירגישו לא בטוחים - נפעל לחסום את המעבר".
בתוך כך, ההחלטה הישראלית על פתיחת מעבר כיסופים מגיעה ימים ספורים לפני פקיעת תוקפו של האיום האמריקני באמברגו - אם לא תיפתר סוגיית הסיוע ההומניטרי. אותו איום הועבר ב-15 באוקטובר האחרון ממזכיר המדינה של ארצות הברית אנתוני בלינקן ושר ההגנה לויד אוסטין, ובו הובהר כי אם תוך 30 יום ישראל לא תפסיק למנוע העברת סיוע הומניטרי אמריקני לעזה - הממשל האמריקני ייאלץ להפעיל את "מזכר הביטחון הלאומי" - וימנע העברת נשק לישראל בהתאם לחוק הסיוע.