שרת הפנים איילת שקד הכריזה הערב (ראשון) על שינוי משמעותי במדיניות קליטת הפליטים מאוקראינה. בהצהרה שמסרה בנתב"ג אמרה שקד כי כל מי שיש לו קרובי משפחה בישראל יוכל להיכנס לארץ - ויוחרג ממכסת קליטת הפליטים.
"אחרי ישיבה עם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה בבוקר, הוחלט שקרובי משפחה יוחרגו מהמכסה", אמרה שרת הפנים. "זאת אומרת שמי שיש לו קרוב משפחה שמגיע לארץ, ואותו אזרח ישראלי חותם שבאמת אותו קרוב משפחה נמצא אצלו למשך חודש-חודשיים כדי להתאוורר, הוא יוחרג מהמכסה".
שקד דחתה את הביקורת על התנהלות הממשלה בעניין הפליטים האוקראינים. "מדינת ישראל היא בראש ובראשונה הבית הלאומי של העם היהודי. אני מציעה לכל האנשים שמבקרים ורומזים - לכו לטרמינל 1, תראו איך כל יום מגיעים מאות עולים חדשים. כן, גם זכאי חוק השבות נמלטו מהקרבות והם באים לפה ואנחנו קולטים אותם ואנחנו מאזרחים אותם. אף מדינה לא מתמודדת עם סדר גודל כזה של קליטה מיידית. למרות אלה שתוקפים ולמרות שבאים בביקורת - אני לא שוכחת שאנחנו קודם כל הבית הלאומי של העם היהודי. ואנחנו את מירב מאמצנו נשקיע בזכאי חוק השבות שמגיעים לכאן בהמוניהם".
"יחד עם זאת, בוודאי שכעם יהודי שהיה נרדף ואנחנו מבינים מה זה פליטות, אנחנו גם פותחים את הלב ואת הדלתות למי שאינו זכאי חוק השבות", הוסיפה שקד, "אבל זה חייב להיעשות במידה מוגבלת. אנחנו לא יכולים לפתוח את שערינו לכולם. זה לא יקרה במשמרת שלי. בסוף אפשר לעשות משהו פופוליסטי אני בוחרת לעשות משהו נכון גם אם זה לא פופולרי".
מחר צפויה הממשלה להתכנס כדי לדון בין היתר בהגדלת מכסות הכניסה של אזרחים אוקראינים לישראל. זאת בעקבות ביקורת מתוך ישראל ומחוצה לה על המדיניות בנושא. לבג"ץ הוגשה אתמול עתירה מצד משרד עורכי דין נגד שרת הפנים, שר החוץ יאיר לפיד, הממשלה ורשות האוכלוסין וההגירה, בדרישה לבטל את הגבלת הכניסה לפליטים מאוקראינה, לצד בקשה לצו שיאסור על כניסתה לתוקף. לפי מגישי העתירה, שגרירות אוקראינה היא זו שפנתה למשרד עורכי הדין, אך העותרים לא מייצגים אותה.
המתווה ששקד הציגה לפני שלושה ימים גובש בעקבות העתירה של שגרירות אוקראינה לבג"ץ, ובהסכמת היועמ"ש של רשות האוכלוסין וההגירה. הסיבה לשינוי המדיניות, בין היתר, היא שהמתווה הראשון ביטל את הסכם הפטור מוויזות שנחתם עם אוקראינה - שישראל לא מעוניינת לבטל.
בתשובה שהגישה המדינה לבג"ץ נכתב כי מערכת היחסים בין הממשלות מתנהלת באמצעות הדרג המדיני ומשרד החוץ, וכי בניגוד לנטען, לא ניתן לייחס למדיניות שגובשה ביטול או השהייה של האמנה בין ישראל לאוקראינה בעניין הוויזות. "במצב הדברים הנוכחי מדובר בנסיבות שונות המשליכות על אופן הפעלת שיקול דעתה הרחב של השרה בנסיבות העניין, והחלטות הדרג המדיני ממילא אינן סותרות את ההסכם והצו האמור", נכתב.
עורך הדין תומר ורשה, שהגיש את העתירה, מסר כי "אנו כמובן שמחים על כל שיפור של המתווה. הכנסתם של קרובים אוקראינים של אזרחי ישראל היא בשורה חשובה ומשמעותית, ואנו שמחים שהעתירה היוותה טריגר לשינוי המדיניות, לכן עתרנו. יחד עם זאת, אין בכך לשנות את העובדה שהחלטת שרת הפנים ניתנה בחוסר סמכות ודינה להתבטל. כך או כך, ישנן קבוצות נוספות שראוי להתיר כניסתן לארץ, לרבות קרובי משפחה של תושבי ישראל ושל עובדים זרים מאוקראינה העובדים כאן כדין ותורמים למדינה, וכן מכרים וחברים שמבקשים לתמוך ולסייע לחבריהם הפליטים, ולכן נמשיך לפעול במרחב המשפטי".
שר החוץ יאיר לפיד התייחס היום לסוגיית הפליטים במהלך ביקורו ברומניה, ואמר כי ישראל יכולה לקלוט יותר פליטים. "בישראל יש תשעה מיליון תושבים, והזהות היהודית שלנו לא תפגע מעוד כמה אלפי פליטים. להיפך, הילדים שלנו ילמדו שיעור חשוב על מוסר ואחריות. מצד שני ברור שלא נוכל לקלוט עשרות אלפי פליטים לא יהודים. אז הפתרון הוא לא בזה שכל אחד ידבר לבייס הפוליטי שלו, אלא בניהול מאוזן ומידתי. אפשר להכניס עוד פליטים, אפשר וצריך להיות הרבה יותר נדיבים, אי אפשר להכניס פליטים בלי הגבלה. את האיזון הזה הממשלה תמצא. זה תפקידנו", אמר לפיד בביקור במעבר סירט בגבול רומניה-אוקראינה.
"כשהתחילו הפיצוצים ביקשתי לנסוע, ישנתי על הרצפה בסופרמרקט"
אחת הפליטות שנקלטו בארץ היא לודמילה טימוצ'נקו, תושבת אודסה, שהגיעה בשבוע שעבר לישראל עם שתי בנות בגילאי שבע ו-12. הן הגיעו ארצה אחרי מסע ארוך שעבר דרך פולין. "ב-24 בפברואר התחילו הפיצוצים, הבנתי שזו המלחמה המובטחת. הייתי באודסה וחיפשתי כרטיסים למערב אוקראינה. ב-27 בחודש הגענו ללבוב. נשארנו אצל אישה שאנחנו מכירים ואז התחילו הפיצוצים. פחדתי על הילדים שלי וביקשתי שיסיעו אותנו לפולין", סיפרה.
"עמדנו בתור ואחר כך הלכנו ברגל לגבול. חצינו ברגל את הגבול עד פולין. בפולין שמו אותנו בסופרמרקט. אנשים שם שכבו על הרצפה. ביום למחרת לקחו אותנו לתחנת רכבת. אדם זר לחלוטין לקח אותנו אליו הביתה ונתן לנו להישאר אצלו עד שנמצא פתרון קבע". לבסוף אמה המתגוררת בישראל הציעה לה לבוא לישראל. ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת) שביקר אתמול את הפליטים בבית המלון דן פנורמה בתל אביב וצילם את לודמילה אמר: "באתי לחזק אותם ולהראות להם שהם לא לבד. פגשתי נשים אמיצות ושמעתי את סיפוריהן הקשים. המדיניות שמפלה בין דם לדם היא מדיניות גזענית ובלתי-אנושית".