יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה נפתח אתמול (שני) רשמית, ומדינת ישראל מתייחדת עם זכרם של 24,213 בניה ובנותיה שנפלו במערכות ישראל ו-4,255 אזרחים שנספו בפעולות איבה, מימי ראשית הציונות ועד היום. הבוקר, בשעה 11:00 תישמע צפירת זיכרון במשך שתי דקות, ומיד אחריה יחלו טקסי הזיכרון הממלכתיים בבתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ.
אירועי יום הזיכרון ייפתחו ב-08:30, בהקראת שמות חללי מערכות ישראל בהיכל הזיכרון הממלכתי בהר הרצל במעמד שר הביטחון גלנט ומנכ"ל משרדו האלוף במיל' אייל זמיר. הטקס המרכזי הממלכתי לחללי מערכות ישראל יתקיים בהיכל הזיכרון הממלכתי בהר הרצל במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת אמיר אוחנה ונשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות. שם גם ייערך מטס מיוחד של מטוסי קרב מעל בית העלמין הצבאי.
טקס נוסף שיתקיים בשעה 13:00 הוא טקס האזכרה הממלכתי לזכר של חללי פעולות האיבה. הטקס יתקיים ברחבת האנדרטה לחללי פעולות האיבה בהר הרצל, ויחל בשעה 13:00.
מיום הזיכרון בשנה שעברה נוספו 59 חללים למניין הנופלים, ועוד 86 נכים שנפטרו כתוצאה מנכותם – והוכרו במהלך השנה כחללי מערכות ישראל.
טקסי יום הזיכרון ברוב בתי העלמין ברחבי הארץ עשויים להיות מתוחים, בצל מחאות מצד משפחות שכולות נגד נוכחות נציגי ממשלה. המחאות הללו הביאו כמה מנציגי הממשלה להודיע שלא יגיעו לבתי העלמין, לבקשת המשפחות. בין השאר מדובר בשר השיכון יצחק גולדקנופף שלא יגיע לבית העלמין בקריית גת - ויגיע במקום לכותל; בשרת ההסברה גלית דיסטל אטבריאן שלא תגיע לבית העלמין בנס ציונה - ותגיע במקום לבני ברק; בשרה מאי גולן שלא תגיע לראשון לציון; ובסגן השר יעקב טסלר שלא יגיע לבית העלמין בבאר טוביה. לבאר שבע יגיע השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.
"נניח את ענייני השעה מחוץ לבתי העלמין"
גם נשיא המדינה יצחק הרצוג וגם הרמטכ"ל הרצי הלוי הקדישו חלק מנאומם אמש בעצרת הזיכרון הממלכתית בכותל המערבי לבקשה להימנע מהכנסת המחלוקות בעם לבתי העלמין, בצל ההערכות במערכת הביטחון בשבוע שעבר לפיהן יהיו קריאות נגד שרים בממשלה וחברי כנסת בטקסים הממלכתיים.
"השנה, יותר מאי פעם, הקול קורא לנו, בלב הדומייה הזועקת: כולנו – יחד. קורבנם לא היה לשווא, ולעולם לא יהיה לשווא. אני פונה אליכם – אחיי ואחיותיי אזרחיות ואזרחי ישראל, ברגע הקדוש הזה, מכאן - מכותל הגעגועים והדמעות, ממנו לא זזה שכינה מעולם; ומבקש שנתאבל ביגוננו – יחד. שנניח לגעגוע לעטוף אותנו – יחד. שניתן לקול כאבנו המשותף, להישמע ברמה ביום הזיכרון הזה כשהוא נקי ממחלוקות. כשאנו בוכים על בנינו ובנותינו. כשאנו ממאנים להינחם. כי אינם", אמר הנשיא הרצוג.
הוא הוסיף: "הצפירה השנה, קריאת הצופן הישראלית כל כך, היא קריאת השכמה לכולנו. מחיר המחלוקת הפנימית כבד, כבד מאוד. במקום הקדוש הזה, בו נשבעים להגנת המולדת רבים מחיילינו, זה הזמן לשוב ולהתחייב: יש לנו צבא אחד ומדינה אחת. צה"ל ומשרתיו מוכרחים להישאר מחוץ לכל מחלוקת. כולנו, מכל גווני העם, חייבים למצוא את המאחה והמאחד בינינו. ולא רק בבתי העלמין. לבסס את ברית החיים, להתחייב לאחדות ישראל, לנצח ישראל, למדינת ישראל היהודית והדמוקרטית".
הרמטכ"ל הלוי אמר בנאומו אמש כי "מחר נעמוד בבתי העלמין לצד בני המשפחות. אני מייחל, כי ביום הזה, שהוא מעל לכל זמן, נהיה נאמנים למורשתנו ונתמסר אך ורק להתייחדות עם זיכרון הנופלים ועם כאבנו על לכתם. מעל לכל זמן, ומעבר לכל מחלוקת. מתוך אחריותנו להגן על זכר הנופלים, נניח מחר את ענייני השעה מחוץ לבתי העלמין. נאפשר למשפחות, למפקדים ולחיילים להתאחד בשבועתם הקדושה – ולכבד את זכר הנופלים".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול אחר הצהריים בטקס בבית יד לבנים בירושלים כי יום הזיכרון מבטא אחדות. "זו אחדות בשמם ולמענם של חללי מערכות ישראל וחללי פעולות האיבה. השנה, אחרי שאיבדנו זוגות של אחים ואחיות נפלאים, תחושת היותנו אחים צריכה להתחדד, וחייבת להתחדד ביתר. כן, אחים! לפעמים מתווכחים לפעמים מתרגזים ולפעמים גם מתרחקים. אבל תמיד, בכל מצב, תלויים זה בזה", אמר.
טקס לתפוצות, הכשרה לאנדרטת "אסון השייטת"
מלבד הטקסים הממלכתיים אמש, ברחבי הארץ התקיימו אירועים נוספים כמו "שירים לזכרם" - בכנסת ובתל אביב. בתל אביב התקיים גם טקס הזיכרון המשותף הישראלי-פלסטיני בהשתתפות 10,000 בני אדם ומחוץ לו התאספו מפגינים - אנשי ימין. הטקס התקיים בצל פסיקת בג"ץ, שאפשרה את כניסתם של פלסטינים לטקס - בניגוד להחלטתו של שר הביטחון יואב גלנט.
בטקס אחר, שהתקיים באתר יד לשריון בלטרון, השתתפו כ-7,000 בני אדם באירוע זיכרון בינלאומי לזכר חללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה מהתפוצות. הטקס, שאותו קיים ארגון מסע, מיסודן של הסוכנות היהודית וממשלת ישראל, נחשב לגדול ביותר בישראל בשפה האנגלית - והוא הועבר בשידור חי למאות אלפי יהודים ברחבי העולם: מרוסיה, דרך ברזיל וארגנטינה ועד ניו זילנד.
היום, באנדרטה המיוחדת לזכרם של 12 לוחמי שייטת 13 והרופא שיצאו למשימת חילוץ ונפלו ב"אסון השייטת" באנצריה בספטמבר 1997, יתקיים טקס לזכרם. לקראת הטקס, בהשתתפות 100 צוללנים ובהם בני משפחות החללים, יצאו אנשי מועדון הצלילה פוצקר בנהריה לניקוי האנדרטה במקום שבו הוטבעה ספינת הטילים אח"י כידון.
"ניקינו את האנדרטה והבטון העשוי כנפי עטלף שסוגרים על 12 כיסאות. על כל כיסא כתוב שמו של אחד הלוחמים וגם הרופא שבא לחלץ אותם", תיאר אמיר ויצמן את מאמצי הכשרת האנדרטה מחדש. "ניקינו את הכיסאות והאנדרטה מהירוקת שכיסתה אותם בשנה שחלפה והצבנו דגל על כל כיסא. השנה, לראשונה, הצבנו תמונה של כל לוחם עם לוח פרספקט ומצופים. מעל האתר הנפנו שוב את דגל ישראל ודגל חיל הים שמתנוססים על כסאות הנופלים".
פורסם לראשונה: 23:13, 24.04.23