היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע אמש (חמישי) למפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי כי במסגרת סמכויותיו יקים צוות לבדיקת הטענות על שימוש לא חוקי בתוכנת הריגול "פגסוס" של NSO, שנחשפו בתחקיר כלכליסט. בראש צוות הבדיקה תעמוד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד עמית מררי, שנושא הבקרה על האזנות הסתר הרשמיות במדינה מצוי בתחום טיפולה. מררי תמנה לצוות שני גורמים נוספים בעלי מומחיות רלוונטית.
לפי התחקיר, שבו נכתב כי תוכנת הריגול שבה עשתה המשטרה שימוש הייתה פגסוס, המשטרה פרצה מרחוק לטלפונים של אזרחים ישראלים ללא צווי חיפוש או פיקוח, בהם ראשי ערים ופעילי מחאת בלפור. במכתבו למפכ"ל ביקש מנדלבליט שיועברו למשרדו לבקרה נוספת צווים שניתנו בשנים 2021-2020, שאישרו האזנה לתקשורת בין מחשבים בדרך של חדירה סמויה למכשירים סלולריים.
בנוסף, מבקש היועץ כי המשטרה תבדוק אפשרות לחסימה טכנית של יכולות החורגות מגדר הסמכויות המוקנות בחוק האזנת הסתר, אף כי התרשם עד כה שלא נעשו בהם שימוש. "קשה להפריז בחומרתה של הפגיעה הנטענת בזכויות היסוד הנוגעות בדבר", ציין במכתב וביקש כי המשטרה תמליץ כיצד ניתן לשפר את אמצעי הפיקוח והבקרה ולייצר אינדיקציה אודות הפעלת של כלים אלו.
היועץ ציין כי הטענות שפורסמו, וכן ההתייחסות הראשונית של המשטרה, מעלות טענות בשני מישורים - המישור המערכתי המתייחס לדרך בה המשטרה כגוף שלטוני מפעילה אמצעי האזנת סתר; ומישור שני שהוא הפרטני, ומתייחס לאופן שבו גורמי מקצוע או גורמים המועסקים על ידי המשטרה מתנהלים בעת ביצוע חקירה או אכיפה מסוימים.
עוד ציין במכתבו שהפרסומים בכלכליסט מציגים את הדברים על דרך של פרט וכלל, כלומר מוצגים מקרים פרטניים שלא מוצגים בזיהוי מתוך המידע שהוצג בפרסומים, שלגביהם נטען כי המשטרה הפעילה אמצעי חדירה למחשב והאזנת סתר שלא כדין. "מתוך כך עלול להשתמע כי משטרת ישראל פעלה כארגון על דרך הכלל שלא כדין בעת הפעלת סמכויותיה", כתב היועמ"ש.
מנדלבליט הבהיר כי מהמידע שהוצג על ידי המשטרה עד כה שהיא נוהגת על פי חוק ורק על פי צו של בית משפט. אבל היועמ"ש הדגיש כי "ככל שאכן תתגלה התנהלות פסולה שמגיעה לעבירה פלילית היא תחייב נקיטת הליכים".
הממצאים בתחקיר עוררו זעם רב, וארגוני זכויות שיגרו בעקבותיו מכתב למשטרה וליועץ המשפטי לממשלה, בדרישה להפסיק לאלתר את השימוש בתוכנת הריגול "פגסוס", בטענה שמדובר בפגיעה חמורה בזכויות הפרט.
בר-לב: "לוודא שאין תפוחים רקובים במשטרה"
שעה קלה לאחר פרסום המכתב ששלח היועמ"ש למפכ"ל, ובו הודיע על הקמת צוות הבדיקה, בירך על כך השר לביטחון פנים עמר בר-לב, ולדבריו היועמ"ש קבע במכתבו שהמשטרה התנהלה כדין, "במישור המערכתי". "החוק חל על כולנו - ועל המשטרה בראש ובראשונה", מסר בר-לב. "אני שבע רצון שבחינתו של היועמ"ש לא גילתה שום ממצאים חריגים במישור המערכתי ולא העלתה חשש שמשטרת ישראל אינה פועלת שלא מכוח סמכויותיה. במישור הפרטני, לא נמצאה חריגה מהנוהל המאושר על פי חוק. ברם, ייתכן שאירועים פרטניים התרחשו בניגוד לחוק ולכן החליט היועמ"ש להקים צוות בדיקה".
לדברי בר-לב, "אני מאמין שהסריקה במסרקות ברזל שיבצע הצוות בראשותה של המשנה ליועמ"ש, לכלל ההפעלות של המערכת הטכנולוגית יהיה צעד הכרחי לוודא שבמערכת אין תפוחים רקובים לבניין אמון הציבור במשטרת ישראל".
השר הוסיף כי "קל לחבוט במשטרה כשהם עושים, ולהלום בהם כשהם לא עושים. לא הכול במשטרה מושלם, ואנחנו עובדים ביחד וללא הפסקה על שיפור והתייעלות, על הממשקים אל מול האזרחים, על החזרת המשילות בנגב ועל כיצד מאפשרים לאזרחים לממש את הזכות הדמוקרטית להפגין מבלי להגיע לכדי עימות פיזי. אם היה מי שחטא - אין הוא מעיד על הכלל ואין לו מחילה. הוא יימצא ויועמד לדין".
במשטרה טוענים כי לא השתמשו בתוכנות הריגול בניגוד לחוק. ראש מחלקת חקירות במשטרה, ניצב-משנה זיו שגיב, הכחיש בריאיון לאולפן ynet את הטענות שעלו בתחקיר. "עושים שיימינג למשטרה", האשים שגיב. "משטרת ישראל מאזינה לחשודים רק על פי צו בית משפט". לטענת שגיב, "הכתבה של כלכליסט שהתפרסמה אתמול היא מופרכת לחלוטין, שום דבר ממה שנאמר בה לא נכון. אנחנו משתמשים בסמכותנו כחוק לביצוע חקירות פליליות". לדבריו, "משטרת ישראל מאזינה רק על פי צו לחשודים בעבירות פשע בלבד. הניסיון לצייר כאילו מאזינים לאזרחים חפים משפע או מפגינים הוא שטות מוחלטת".
למרות הטענות שהגיעו מצד המשטרה בימים מאז פרסום התחקיר, ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, קרא אתמול להקמת ועדת חקירה בפרשת NSO. בכנס מחוז דרום של הלשכה אמר חימי: "אם הדברים שנחשפו נכונים, נראה כי מדובר בפגיעה חמורה בדמוקרטיה הישראלית, ופגיעה בזכויות יסוד חוקתיות של אזרחי מדינת ישראל. המתנתי לשמוע את תגובות המשטרה, אולם לא מצאתי בהן מענה מספק, ומכאן דאגתי. לפיכך אני קורא להקמת ועדת חקירה ממלכתית בראשות שופט עליון".
מנדלבליט מצוי בקשר עם המשטרה במטרה לברר ממצאי התחקיר. במשרד המשפטים הבהירו שחדירה למחשב או טלפון סלולרי ללא צו בית משפט אינה חוקית ובמקרה שהייתה כזו היה צריך ליידע ואף לקבל אישור של היועמ"ש. גם מחלקת הסייבר בפרקליטות, המפקחת על האזנות הסתר והחדירה למדיה דיגיטלית, לא אישרה שימוש כזה.
התנועה לאיכות השלטון פנתה לראש הממשלה נפתלי בנט, שר המשפטים גדעון סער והשר לביטחון הפנים בר-לב בבקשה שיקימו ועדת בדיקה ממשלתית שתחקור את שימוש המשטרה בתוכנת הריגול כלפי אזרחים. "מהפרסומים עולה תמונת מצב מדאיגה ביותר לפיה משטרת ישראל, הגוף האמון על השמירה על החוק, על ביטחונם האישי של אזרחי מדינת ישראל ועל זכויותיהם הבסיסיות ביותר, עושה שימוש במערכת פולשנית ומסוכנת - לכאורה בלא סמכות בחוק וללא פיקוח - כנגד אזרחים חפים מכל פשע ומכל חשד, באופן שעלול לעלות כדי סכנה אמיתית ומוחשית לדמוקרטיה ולזכויות הפרט", נכתב.
במקביל, שלחה התנועה מכתב נוסף גם למפכ"ל שבתאי וליועץ מנדלבליט בבקשה לקבל את עמדתם בנושא. בנוסף לכך, פנתה גם לממונה על יישום חוק חופש המידע במשטרת ישראל ודרשה לקבל את חוות הדעת המשפטית המתירה שימוש בתוכנה על פי סמכות בחוק, את נהלי העבודה לפיהם המשטרה טענה שפעלה ואת כל ההתקשרויות בין משטרת ישראל לחברת NSO.
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן כבר הודיע שפתח בבדיקת הפרשה - אחרי שבשבועות האחרונים המבקר החל לבחון את נושא שימוש גורמי אכיפת החוק, ובפרט משטרת ישראל, באמצעים טכנולוגיים לצורכי אכיפה. לדברי אנגלמן, "ביקורת המדינה שמה דגש מיוחד על ההגנה על פרטיותם של אזרחי ישראל ותושביה. האמצעים הטכנולוגיים משמשים כראיות בהליך הפלילי ומעוררים שאלות של איזון בין התועלת שבהם אל מול פגיעה בזכות לפרטיות ובחירויות נוספות. האמצעים הללו גם מעלים סיכונים מפני זליגת מידע אישי ושימוש לרעה במאגרי מידע".
פורסם לראשונה: 22:22, 20.01.22