מספר ההרוגים בשיטפונות שפקדו בסוף השבוע את מדינת המחוז פרנמבוקו שבצפון-מזרח ברזיל עלה היום (שני) ל-91, ו-26 נוספים מוגדרים נעדרים. יותר מ-10,000 בני אדם נעקרו מבתיהם, והרשויות באזור מזהירות כי עדיין ייתכנו מפולות בוץ קטלניות. מאות מאנשי כוחות החירום וההצלה מחפשים את הנעדרים, בתקווה למצוא לפחות עוד כמה ניצולים.
האסון בפרנמבוקו הוא אירוע השיטפון הגדול הרביעי בברזיל בתוך חמישה חודשים: בדצמבר ובתחילת ינואר נהרגו עשרות בני אדם ורבבות נעקרו מבתיהם כשגשמים כבדים היכו במדינת המחוז בהייה, אף היא בצפון-מזרח ברזיל, ובהמשך ינואר נהרגו 18 בני אדם בהצפות במדינת סאו פאולו. בפברואר נספו יותר מ-230 בני אדם בשיטפונות במדינת המחוז ריו דה ז'ניירו.
מדענים מעלים לאחרונה יותר ויותר את התהייה אם מחזורי הגשם הלא-שגרתיים שפוקדים את ברזיל נגרמים משינויי האקלים. מומחים מזהירים כי שינויים שכאלה תורמים לירידה של גשמים עזים יותר, והראשונים להיפגע באסונות הללו הם תושביהן של שכונות עניות ומאולתרות הבנויות בין הרים וגבעות שנשקפת מהם סכנת התמוטטות.
הצוות הברזילאי הבין-ממשלתי לענייני אקלים הגדיר רק לאחרונה את אזור העיר רסיפה, בירתה של מדינת המחוז פרנמבוקו, כאחד האזורים הפגיעים ביותר בעולם לשינויי האקלים. האזור, שבו גרים כארבעה מיליון תושבים, נמוך למדי ושוכן בדלתא של שלושה נהרות. יש בו מישורים המועדים להצפות עונתיות ורשת של עשרות תעלות מים. ממש בחודש מרץ השנה הייתה רסיפה לעיר הראשונה באמריקה הלטינית שחותמת על הצטרפות לתוכנית ביטוחים נגד אסונות אקלים שהוקמה על-ידי ממשלות מקומיות ואזוריות ברחבי העולם וממומנת על-ידי בנק הפיתוח הגרמני KfW.
בעקבות השיטפונות סייר היום נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו בשמי אזור רסיפה, שספג מכה קשה במיוחד, ואחרי הסיור, כששוחח עם כתבים, סיפר כי האדמה שם הייתה רטובה כל כך עד שמסוקו לא יכול היה לנחות. בדבריו לכתבים הכיר בלוסונרו בכך שברזיל התמודדה לאחרונה עם כמה אסונות מסוג זה, אך אמר: "למרבה הצער, במדינות שגודלן כגודל יבשת אסונות כאלה קורים". הוא הוסיף כי הברזילאים כולם עצובים כמובן לנוכח האסון ומביעים הזדהות עם משפחות הקורבנות, וכי ממשלתו תדאג לסייע בכסף ובאמצעים חומריים אחרים לרשויות המקומיות המתמודדות עם השיטפונות. בולסונרו, נזכיר, מואשם לעתים קרובות על-ידי פעילים למען איכות הסביבה כי הוא מזלזל בשינויי האקלים ומחריף אותם במדיניותו.
באוקטובר הקרוב ינסה בולסונרו לזכות בכהונה שנייה כנשיא ברזיל, ארבע שנים אחרי שעלה לשלטון, אבל לפי סקר שפורסם היום, מצבו לקראת הבחירות אינו טוב: הנשיא לשעבר לואיז אינסיו לולה דה סילבה, איש שמאל ששוחרר מהכלא אחרי שהרשעתו בשחיתות בוטלה, מוביל עליו לפי סקר של מכון FSB בפער של 14% בסיבוב הראשון, 46% לעומת 32%, ובסיבוב השני והמכריע, שבו הם צפויים להתמודד ראש בראש בלי מועמדים נוספים בזירה, הוא מוביל עליו בפער של 19% – 54% מול 35%. פרשנים מעריכים כי במעמדו של בולסונרו, ידיד ישראל הנחשב בעיני יריביו לאיש ימין קיצוני, פגעה בין השאר העלייה במחירי המזון והדלק שחלה לאחרונה.