על רקע חשיפת התיעוד המצמרר מהמנהרה ברפיח שבה נרצחו החטופים הירש גולדברג-פולין, עדן ירושלמי, אורי דנינו, אלמוג סרוסי, כרמל גת ואלכס לובנוב, הדגיש פרופ' חגי לוין, ראש מערך רפואה וחוסן במטה משפחות החטופים, כי "התנאים האלה מסכנים יום-יום ושעה-שעה את החיים של החטופים, הנפש שלהם והבריאות שלהם". בריאיון ל-ynet הוסיף: "החששות והסיוטים שלנו מתגשמים. אי-אפשר לדמיין מה עובר על אלו שחיים מבין 101 החטופים בעזה, שחלקם אולי אפילו מוחזקים בתנאים יותר קשים".
( צילום: ירון ברנר)

1 צפייה בגלריה
ראיות מהמנהרה בה שהו ונרצחו החטופים אלמוג סרוסי כרמל גת הרש גולדברג פולין אלכס לובנוב עדן ירושלמי אורי דנינו
ראיות מהמנהרה בה שהו ונרצחו החטופים אלמוג סרוסי כרמל גת הרש גולדברג פולין אלכס לובנוב עדן ירושלמי אורי דנינו
"גיבורים ששרדו יותר מ-300 ימים". המנהרה שבה נרצחו ששת החטופים
(צילום: דובר צה"ל)
לדבריו, "ברור לחלוטין שהחובה המקודשת של כולנו זה לעשות את כל המאמצים לחלץ אותם משם. אנחנו לא יכולים לאפשר מצב שהם קבורים מתחת לאדמה בתנאים לא אנושיים - ופשוט הורגים אותם". הוא התייחס לתנאים הקשים שבהם מוחזקים החטופים, והבהיר: "חלק מהם לא שרדו. החטופים הקשישים והחולים יותר - אנחנו יודעים שהם גוועו למוות בתנאים האלה. התייבשות ממושכת גורמת לנזקים חמורים לכליות, חוסר תנועה גורם לקרישים בוורידים של הרגליים, שאחרי זה יכולים להגיע לריאות - ולגרום למוות.
"אנחנו יודעים שתנאי ההתעללות פוגעים בנפש, פוצעים אותה למעשה לכל החיים, היעדר האור פוגע גם בעיניים וגם בעצמות", הוסיף פרופ' לוין. "התנאים האלה של היעדר חמצן ואוורור לקוי פוגעים ביכולת הנשימה. גם הבן אדם הבריא ביותר והחסון ביותר עלול בתנאים האלה למות, או לפחות לסבול מסיבוכים חמורים שילוו אותו כל חיים". לצד זאת, הוא הדגיש כי ששת החטופים שנרצחו בסוף החודש שעבר "הם גיבורים ששרדו שם יותר מ-300 ימים. יש כאלה שעדיין שורדים שם. ששת הנרצחים נרצחו על ידי חמאס, ככל הנראה בגלל הלחץ הצבאי".
עוד אמר פרופ' לוין כי "הנושא המרכזי הוא הצלת החטופים. אנחנו צריכים לעשות הכול כדי להציל אותם מהגיהינום ולהביא אותם הביתה. לצערי, יש הרבה מאוד איומים שמסכנים את חייהם, מחלות מדבקות, היעדר החמצן, היעדר אוכל ותנאים מאוד קשים".
דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי מציג את המנהרה שבה נרצחו החטופים
(צילום: דובר צה"ל)

פרופ' עמית פרנקל, רופא בכיר בטיפול נמרץ בבית החולים סורוקה, הוסיף כי "נדהמנו לראות את הנזקים הקשים, שרובנו רק קראנו עליהם בספרים ולא תיארנו לעצמנו ש'נזכה' לראות זוועות כאלה, אצל חטופים ששוחררו והגיעו לכאן לאשפוז". לדבריו, "גוף האדם לא בנוי לשהות, בוודאי לא שהות ממושכת, בתת-תנאים שכאלה. אותה תת-תזונה חמורה מביאה למחסור בוויטמינים ומינרלים, גורמת לנזקים בכל מערכות הגוף, כולל מערכת הדם, מערכת החיסון ומערכת העצבים.
"הנזקים מאוד מאוד קשים, וחלק מהם, גם תחת הטיפול הרפואי המסור והטוב ביותר - עלולים להפוך לנזקים בלתי הפיכים", אמר פרופ' פרנקל. "חשוב להזכיר גם את נושא הפגיעה בבריאות הנפשית. אנשים ששוהים בתת-תנאים שכאלה, בעלי סיכוי לפתח טראומה נפשית עמוקה, כולל דיכאון, חרדה ופוסט טראומה. בנוסף, היעדר ממושך של גרייה חושית עלול להביא להתפרצות של פסיכוזה. אנחנו מדברים פה על מכלול תנאים שעלול להביא לנזקים בלתי הפכים בכל המישורים הבריאותיים שאנחנו מכירים".
לסיכום סיפר פרופ' לוין על מצבן הקשה של משפחות החטופים אותן הוא מלווה. "הן נעשות חולות פשוטו כמשמעו - ואפילו עלולות למות מסיבוכים כתוצאה מהחוויה הכול כך קשה והמתמדת שהם חוששים", אמר. "הן רואות את התמונות, וחושבות מה קורה עכשיו ליקיריהן שנמצאים שם. זו מחשבה שהדעת אינה מסוגלת לשאת אותה. אני ממש רואה בצער שהם פשוט סובלים והולכים וגוועים בתוך הסיטואציה הבלתי נסבלת הזאת".