בכירים בצה"ל, במשטרה, בפרקליטות ובשב"כ הגיעו הבוקר (ראשון) לעיר הבה"דים בדרום כדי להתרשם מתוצאות תוכנית "מגן הנגב" שאמורה לתת מענה להברחות נשק וסמים מגבולות ירדן ומצרים, ובמקביל למנוע חדירות וגניבות מבסיסי צה"ל ואת נגע חממות הקנאביס בשטחי האש. "אני מסמן את שנת 2023 כשנת התפתחות והתקדמות של תוכנית 'מגן הנגב'", אמר מפקד אוגדה 80 תת-אלוף איציק כהן.
חזון התוכנית שיצאה לדרך לפני שנה הוא מיגור ההברחות וליישובים הסמוכים לגבול, מיגור החדירות לבסיסי צה"ל וצמצום הפעילות הפלילית בשטחי אש על מנת לשפר את מצב הביטחון בנגב, לסכל ניסיונות הברחת אמצעי לחימה ונשק בלתי-חוקיים מהגבול המזרחי ולסכל ניסיונות הברחת סמים לשטח ישראל מהגבול המערבי.
התחום שאותו הגדירו בצבא כהצלחה כולל פעולה של צה"ל בשיתוף מג"ב והמשטרה לאיתור 670 חממות קנאביס בשטחי אש. 83 אלף שתילים הושמדו ובמקביל נתפסו 6,500 קילוגרמים של סם יבש לשיווק. לפי הערכות, מדובר בנזק של כ-150 מיליון שקל.
גורם צבאי העריך כי היעד הבא יהיה סיכול החדירות לבסיסי צה"ל ומניעת הגניבות. הטיפול ייעשה על בסיס הקמת גוף מודיעין משותף לאמ"ן, לשב"כ, למשטרה ולאוגדה 80. כל הגורמים יושבים יחד ומספקים מידע אחיד שמיועד עבור הכוחות בשטח, כשמדי יום יוצאות התרעות על נתיבי הברחה אפשריים בגבולות ירדן ומצרים.
נושא החדירות לבסיסי צה"ל והגניבות מתוכם תפסו באחרונה את הכותרות, כשהתוכנית אמורה לטפל גם במפגע זה. מאז תחילת השנה היו ארבעה אירועי גניבה מבסיסי צה"ל ו-77 ניסיונות חדירה לבסיסים. בשנה החולפת הוקם חמ"ל משותף לצה"ל ומשטרה שמעביר הערכה לגבי ההברחות הבאות. בשנה הקרובה יש כוונה להשתמש בחמ"ל גם כדי למנוע מראש פריצות לבסיסים.
"יש פריצת דרך משמעותית ביכולת של הצבא להסתכל לא רק על הגבולות. הזרקור מתרחב. עכשיו, בהיבט המשטרתי, מפתחים את היכולת להסתכל על המחנות הצבאיים, שכן הצבא לא יכול להאזין לאזרחים", אמר הגורם הצבאי. לדבריו, הדיוק של התוצרים המודיעיניים מגיע לעד 90%. הוא ציין עוד כי "מבצע 'שומר החומות' סייע להדגיש את החשיבות שבפעילות הזאת".
כשכל הברחה מגבול ירדן של סמים ונשקים יכולה להכניס כ-450 אלף דולר לכיס, אין פלא שמדובר בעסק משגשג ומאורגן היטב. הבלדרים יכולים להרוויח בין 15 אלף ל-20 אלף דולר והתצפיתנים יכולים להגיע ל-10,000 דולר. בגבול מצרים, שם מבריחים סמים ולא נשקים, המחירים צנועים יותר: כל הברחה מכניסה כ-130 אלף דולר והסבלים מרוויחים עד 2,000 דולר.
לפי הערכות, שווי 65 כלי הנשק ואמצעי הלחימה שנתפסו מגבול ירדן עומד על כ-10 מיליון שקל. הנשקים עוברים מעיראק וסוריה ומנותבים לירדן - ומשם לישראל לאחר שיוצאת "הזמנה" למשלוח נשק. הצבא, בשיתוף יחידת מג"ן של המשטרה, ערכה כמה סיכולים מוצלחים. רוב הנשקים יועדו לשטחי יהודה ושומרון - שם מעריכים כי היו מגיעים לידיים עוינות לצורכי פח"ע.
למרות הסיכולים המוצלחים, רק 10 מבריחים נעצרו במהלך הפעילות בגבולות. מדובר במספר קטן מאוד, שכולל רק את הבלדרים. הארגונים מאחורי ההברחות עדיין קיימים.
במסגרת סיכולי הברחות הסמים, מאז תחילת 2022 הצליחו לתפוס לוחמי אוגדה 80 בגבולות כ-3,000 קילוגרמים סמים בשווי מוערך של כ-135 מיליון שקל. בעקבות הפעילויות בשטח, חלה עלייה של כ-150% בהיקף האירועים המבצעיים באוגדה 80 בשנה החולפת ביחס לשנה שקדמה לה.
מפקד אוגדה 80 תא"ל כהן אמר: "כוחות האוגדה מצויים בדריכות ובמתח מבצעי גבוהים. היו כ-635 אירועים ביטחוניים במרחב האוגדה מתחילת השנה. בממוצע אלה שני אירועים מבצעיים מדי לילה. אנחנו נמצאים במרוץ למידה מתמיד שחיוני בשימור העליונות המבצעית במרחב".