הרשויות בנורבגיה אותתו בסוף השבוע כי נראה שמעשיו של הרוצח אספן אנדרשן ברוטן, שהרג ביום רביעי בערב חמישה בני אדם בעיירה קונגסברג במהלך מתקפה שבה השתמש גם בחץ וקשת, נגרמו ממחלת נפש שממנה הוא סובל. אתמול הוא הועבר למוסד פסיכיאטרי, והוא יישאר מאושפז שם לפחות בארבעת השבועות הקרובים.
ברוטן בן ה-37, אזרח דני שנולד לאם דנית ולאב נורבגי, הצהיר בעשור שעבר כי התאסלם, וביום חמישי מסר שירות ביטחון הפנים הנורבגי PST כי הוא עבר הקצנה דתית והיה בעבר תחת מעקב של הרשויות. אף שבחקירה הודה במעשי הרצח, לא נמסר אם הציג מניע מדויק למעשים. בעבר כבר הורשע בפריצה ובאחזקת סמים, והוא הורחק מהוריו בצו בית משפט למשך חצי שנה משום שפרץ לביתם עם אקדח ואיים לרצוח את אביו. ידידי המשפחה אומרים כי במשך שנים הוא הטיל אימה על שני ההורים.
"ההשערה החזקה ביותר שיש לנו בתום ימי החקירה הראשונית היא שמחלה עומדת ברקע למעשים", אמר אתמול לכתבים פר תומס אומהולט מהמשטרה המקומית. הוא הדגיש כי המשטרה אינה ממהרת לקבוע מה היה הזרז המיידי למתקפה, וכי עם המניעים שהיא חוקרת נמנים "זעם, נקמה, דחף, ג'יהאד, מחלה ופרובוקציה", אך הוסיף: "ההשערה המרכזית שלנו קשורה לבריאות שלו. ההשערה שנוגעת לג'יהאד לא התחזקה כמו ההשערה שנוגעת לבריאות".
ההסתכלות הפסיכיאטרית שיעבור אספן עשויה לארוך כמה חודשים, והיא נחוצה כדי לקבוע אם אפשר יהיה להעמידו לדין על מעשיו. אף שברוטן הודה במעשים, הוא לא הודה באשמה. בנורבגיה מסבירים כי אף שהרשויות ציינו שההתקפה נושאת סימנים האופייניים לפיגוע טרור, נראה כי הן נוטות כעת לתמוך בהשערה שחוסר היציבות הנפשית של ברוטן הוא שגרם למעשיו. ראש ה-PST האנס סברה סיובולד אמר: "מדובר באדם שנכנס למוסדות בריאות ויצא מהם במשך זמן מה".
הגיע למסגד ודיבר "לא קוהרנטי"
במתקפה ביום רביעי בערב נרצחו ארבע נשים וגבר, בני 70-50, ועוד שלושה בני אדם נפצעו. במהלכה השתמש ברוטן בחץ וקשת ובשני כלי נשק נוספים, שעד כה לא נחשף מהם, אך ידוע כי אקדח לא היה אחד מהם. במהלך המתקפה הוא נכנס לכמה בתים במרכז העיר, ורצח קורבנות תמימים. מסע ההרג נמשך 34 דקות, ותושבים התלוננו כי הוא התארך אף ששוטרים שהגיעו למקום יכלו לעצור אותו זמן רב לפני כן. לפי המשטרה, ברוטן הספיק לירות לעבר הרבה יותר אנשים מאשר השמונה שבהם פגע בפועל.
ברוטן היה מוכר ל-PST לפחות שש שנים. ערוץ הטלוויזיה הנורבגי NRK דיווח כי האזהרה הראשונה על תהליך ההקצנה שהוא עובר הגיעה כבר ב-2015. לפי התקשורת הנורבגית, בשנת 2018 הזהיר ה-PST כי ברוטן עלול לבצע "התקפה בקנה מידה קטן". עוד דווח כי נמצא סרטון שפרסם ברוטן ברשתות החברתיות ב-2017, ושבו הוא השמיע "אזהרה" והצהיר על אמונתו באיסלאם. בעקבות הסרטון, שבו הגדיר את עצמו כ"שליח", חקרה אותו המשטרה, אבל היא קבעה כי הוא לא קיצוני, אלא אדם הסובל ממחלת נפש קשה.
האימאם במסגד של קונגסברג סיפר כי ברוטן ביקר במקום שלוש פעמים לפני ארבע או חמש שנים, אבל לדבריו נראה כי הוא לא יודע באמת דבר על האיסלאם. גם חברים לשעבר, יצוין, העידו כי הם לא מאמינים שהוא באמת התאסלם, ולהערכתם הצהרתו הייתה רק תסמין של ההידרדרות הנפשית שלו. האימאם סיפר כי ברוטן דיבר איתו באופן לא קוהרנטי ואמר לו כי הוא שליח הנושא מסר מכוח עליון וזקוק לעזרה כדי להעביר אותו.
"הסברתי לו שאני לא יכול לעזור לו בזה", אמר האימאם לערוץ NRK. "אמרתי לו שקונגסברג היא לא המקום לעשות את זה". לדבריו דאג מבריאותו הנפשית של ברוטן וחשב להודיע על כך לרשויות, אך נמנע מכך משום שברוטן הפסיק להגיע למסגד.
שום חיוך, שום דבר על הפנים
אנשים שגדלו עם ברוטן תיארו אותו כילד שהיה רגיל ואפילו נהנה מפופולריות, גם בקרב בנות, אבל פיתח מחלת נפש כשהתבגר והחל להתבודד ולהתנהג באופן מוזר. ככל הידוע, בשל מצבו הנפשי, מאז תחילת שנות ה-2000 הוא לא החזיק בשום עבודה של ממש, ולאט לאט התנתק מהחברה והחל לצבור בביתו כלי נשק שונים. אחד משכניו של ברוטן תיאר אותו לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כאדם בעל פנים שהיו כבויות באופן תמידי: "שום חיוך, שום דבר על הפנים. הוא היה פשוט בוהה".
בסוף השבוע הונחו פרחים ונרות בזירות הרצח השונות בקונגסברג, עיירה בת 25 אלף תושבים. ראש הממשלה החדש של נורבגיה, יונס גאר סטור, שהושבע לתפקיד רק שלשום, יום אחרי המתקפה, ביקר בעיירה ביום שישי ואמר: "כשפוקד אותנו משבר, אנחנו מתאחדים. ביטחון אזרחינו הוא הדבר החשוב מכול".
תושב העיירה סביין ווסטד, גמלאי בן 75, הסתובב לו ללא מטרה ברחוב הייטגטה, שבו נרצחו בבתיהם שניים משכניו ומחבריו הקרובים. "אני מרוסק לחתיכות", אמר, "אני לא יכול לומר יותר מזה. לעולם לא אתגבר על זה. הם היו צריכים לתפוס אותו מיד".