ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע הערב (שלישי) לשר הביטחון יואב גלנט על סיום כהונתו. מי שיחליף את גלנט במשרד הביטחון הוא השר ישראל כ"ץ, שאת מקומו במשרד החוץ ימלא השר גדעון סער. בתגובה לפיטורים כתב גלנט: "ביטחון מדינת ישראל היה - ותמיד יישאר - משימת חיי". בכיר בממשלה תקף: "שר הביטחון הוקרב על מזבח חוק ההשתמטות".
לאור הפיטורים החלו להישמע קריאות למחאות נרחבות ברחבי הארץ, כפי שהיה בפעם הראשונה שפיטר ראש הממשלה את שר הביטחון, בחודש מרץ אשתקד. אחרי שעה קלה כבר נחסמו נתיבי אילון.
יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן, מיהר לצייץ בחשבונו ברשת X: "צאו לרחובות!". גם יו"ר המחנה הממלכתי תקף: "פוליטיקה על חשבון ביטחון המדינה".
ראש הממשלה הסביר את החלטתו לפטר את גלנט, ואמר כי "המחויבות העליונה שלי כראש ממשלת ישראל היא לשמור על ביטחון ישראל ולהביא אותנו לניצחון מוחלט". לדבריו, "בעיצומה של מלחמה, יותר מתמיד, נדרש אמון מלא בין ראש הממשלה לשר הביטחון. לצערי, אף שבחודשים הראשונים של המערכה היה אמון כזה והייתה עבודה מאוד פוריה, במהלך החודשים האחרונים האמון הזה נסדק ביני לבין שר הביטחון".
עוד הוסיף נתניהו כי "ביני לבין גלנט התגלו פערים משמעותיים בניהול המערכה, והפערים הללו לוו בהצהרות ובפעולות שמנוגדות להחלטות הממשלה ולהחלטות הקבינט". ראש הממשלה טען כי עשה ניסיונות רבים לגשר על הפערים הללו, "אבל הם הלכו והתרחבו". לדבריו, "הם הגיעו גם לידיעת הציבור בדרך לא מקובלת, וגרוע מזה, הם הגיעו לידיעת האויב - האויבים שלנו רוו נחת מזה והפיקו מזה הרבה תועלת.
"דעות שונות בוויכוחים פתוחים - זאת הדרך שלי לנהל את הדיונים ואת ההערכות וההחלטות. כולם יודעים את זה", הוסיף נתניהו. "אבל משבר האמון שהלך ונפער ביני לבין שר הביטחון הפך לנחלת הכלל, והמשבר הזה אינו מאפשר המשך תקין של ניהול המערכה".
ראש הממשלה אמר כי מרבית חברי הממשלה והקבינט שותפים לתחושה שלא ניתן להמשיך כך, וסיכם: "לאור זאת, החלטתי היום על סיום כהונתו של שר הביטחון. במקומו החלטתי למנות לתפקיד את השר ישראל כ"ץ, שכבר הוכיח את היכולות שלו ואת התרומה שלו לביטחון הלאומי גם כשר החוץ, כשר האוצר, כשר המודיעין, ולא פחות חשוב מזה, כחבר בקבינט המדיני-ביטחוני במשך שנים ארוכות.
"הוא מביא עימו שילוב מרשים של ניסיון עשיר וכושר ביצוע. הוא ידוע כבולדוזר בשילוב של אחריות ותקיפות, תקיפות שקטה, וכל אלה חשובים מאוד לניהול המערכה", אמר.
את השר כ"ץ יחליף כאמור במשרד החוץ השר גדעון סער. נתניהו אמר כי "כחבר הממשלה וכחבר הקבינט, במשך שנים רבות, גדעון סער מביא עימו ניסיון רב ושיקול דעת בתחומי המדיניות והביטחון, והוא יהווה חיזוק משמעותי לצוות ההנהגה שלנו". לדבריו, "הצטרפותו והצטרפות סיעתו יוסיפו ליציבות הקואליציה ויציבות הממשלה, ואלה חשובים מאוד בכל עת, ובפרט בימי המלחמה. אני משוכנע שהצעדים הללו יחזקו את הממשלה ואת הקבינט, יהפכו אותם לגופים שיפעלו יחד בהרמוניה ובשיתוף פעולה למען ביטחון מדינת ישראל, למען אזרחי מדינת ישראל, למען ניצחוננו".
החרדים מברכים - באופוזיציה תוקפים | התגובות במערכת הפוליטית
יו"ר המחנה הממלכתי גנץ האשים כאמור את רה"מ ב"פוליטיקה על חשבון ביטחון המדינה", ויו"ר הדמוקרטים גולן קרא לציבור לצאת להפגין, והוסיף: "אני קורא לכל ראשי האוניברסיטאות ולכל ראשי המכללות - השביתו את הלימודים. אני קורא לכל ראשי המשק, השביתו את העבודה. אני קורא לכל ראשי מערכת הביטחון, השמיעו קול זעקה, גם עכשיו בעודכם על מדים. אני קורא לכל אזרחי ישראל, צאו לרחובות. נתניהו הורס את ישראל - ורק אנחנו יכולים להציל אותה".
חבר הכנסת גלעד קריב קרא גם לחברי האופוזיציה לצאת לרחובות, ואמר כי "זו שעת מבחן גורלית לכולנו. לא על בימות הנואמים, אלא לפני המפגינים, להגן עליהם. מול המכת"זיות והפרשים". הוא דרש ממשטרת ישראל "למלא בקפדנות את פקודות המשטרה ואת הוראות הדין", והוסיף: אל תיתנו יד להפעלת אלימות נגד אזרחים מודאגים. אל תאפשרו לבן גביר ולשותפיו להפוך אתכם למשטרה פוליטית".
יו"ר יש עתיד יאיר לפיד כינה את הפיטורים באמצע המלחמה "מעשה של טירוף", והאשים את נתניהו בכך שהוא "מוכר את ביטחון ישראל ואת לוחמי צה"ל - בשביל הישרדות פוליטית בזויה". לדבריו, "ממשלת הימין על-מלא מעדיפה את המשתמטים על פני המשרתים. אני קורא לאנשי יש עתיד ולכל הפטריוטים הציונים לצאת הלילה לרחובות במחאה".
יו"ר מפלגת ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן, מסר כי "זו רפובליקת בננות. במקום לדאוג קודם כל לביטחון המדינה ולשים את טובת האזרחים והחיילים בראש מעייניו - ראש הממשלה החליט לפטר את שר הביטחון ולהתחיל בסבב מינויים חדש במהלך לחימה, כל זאת בכדי לענות על צרכים פוליטיים מבישים".
הוא הוסיף: "אם ניתן להחליף שר ביטחון באמצע לחימה, ניתן גם להחליף ראש ממשלה שכשל בתפקידו והפקיר את ביטחון המדינה - ובטח להקים ועדת חקירה ממלכתית".
אך לצד הקולות באופוזיציה, במפלגות החרדיות פעלו למען הוצאת המהלך לפועל - ומיהרו לברך עליו. לשכת השר יצחק גולדקנופף הייתה חלק מרכזי בתיאום המהלך בין סער לנתניהו, עד פיטורי גלנט, בין היתר בשל רצונו לקדם את חוק מימון ההשתמטות, חוק המעונות. גורמים חרדים טענו כי מדובר ב"מהלך פוליטי משמעותי של החרדים, ובעיקר של אייכלר, שדחקו את נתניהו לראשונה במהלך הקדנציה הזאת לפינה - והכריחו אותו לפטר את השר שנחשב לסמן אדום מבחינתם".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בירך את נתניהו על ההחלטה, ומסר כי "עם גלנט שעדיין שבוי עמוק בקונספציה לא ניתן להגיע לניצחון המוחלט - וטוב עשה ראש הממשלה שהעביר אותו מתפקידו". במסגרת השינויים גם חבר הכנסת זאב אלקין צפוי להתמנות לשר, וחברת הכנסת שרן השכל תהיה סגניתו של שר החוץ החדש גדעון סער.
בסביבתו של גלנט לא הופתעו מההחלטה לפטרו, והם ידעו שהיא כבר התקבלה, אך הופתעו מהעיתוי לעשות זאת, שקשור ככל הנראה גם לחוק מימון ההשתמטות (חוק המעונות) ולחקירה החדשה על זיוף הפרוטוקולים של ישיבות הקבינט שמגיעה ללשכת ראש הממשלה. כמו כן, ההחלטה קשורה גם למועד הבחירות בארצות הברית, שנערכות כעת. נתניהו רצה למעשה לפטר את גלנט כבר בספטמבר 2024, והוא אף עמד למנות אז את סער לתפקיד, אך מתקפת הביפרים בלבנון טרפדה את המהלך.