בצעד אולי אחרון לפני שהוא עוזב את הבית הלבן, הודיע ממשל ביידן כי בכוונתו לאשר עסקת נשק עם ישראל בסך שמונה מיליארד דולר. כך דווח הבוקר (שבת) ב"ניו יורק טיימס", שם צוין כי מחלקת המדינה בארה"ב הודיעה על כך לקונגרס האמריקני "באופן בלתי רשמי".
העסקה, כך נכתב, כוללת פגזי ארטילריה, פצצות בקוטר קטן, חימושים למטוסי ומסוקי קרב, ומערכות הנחיית GPS לפצצות. עם זאת, יש לציין, רבים מהחימושים בעסקה לא מיועדים לשימוש מיידי, והעבודה על ייצורם תחל בזמן הקרוב. המסירה שלהם לישראל עשויה להימשך שנים.
בתקופה הקרובה צפויות הוועדות בקונגרס לבחון את העסקה המוצעות, ולהעלות שאלות בפני מחלקת המדינה האמריקנית. במידה ויעלו ספקות בנוגע לעסקה, יכולות הוועדות לעכב את העברת הנשק.
אך למרות זאת, ארה"ב עדיין מקפיאה משלוח של כ-1,300 פצצות לחיל האוויר, שמערכת הביטחון כבר רכשה מ"בואינג" - בשקלים ולא בדולר סיוע - במשקל קרוב לטון לפצצה, בטענה שצה"ל עלול לפגוע באמצעותן באוכלוסייה. חצי מהמשלוח הזה, שהקפאתו על-ידי הממשל גרמה לסערה, הופשר והגיע לצה"ל, אך כמחצית עדיין תקוע במחסנים בארה"ב.
לפני קצת יותר מחודש, ופחות מיממה אחרי שהוכרז הסכם הפסקת האש בלבנון, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אישר מכירה של נשק בשווי 680 מיליון דולר לישראל. גורמים אמריקנים עדכנו אז את הקונגרס על תוכנית לספק ערכות של תחמושת נוספת לישראל, המוכרת כ-JDAM, מערכת שהופכת פצצות "פשוטות" לפצצות "חכמות" ומדויקות וכן פצצות בקוטר קטן.
שבוע לפני כן הצביע ברוב מוחץ הסנאט האמריקני נגד שלוש הצעות שהגיש הסנאטור ברני סנדרס, יהודי שנחשב למנהיג המחנה הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית ולאחד ממבקריה החריפים של ישראל בקונגרס - שקראו לעצור העברת נשק אליה בעקבות המלחמה ברצועת עזה. ההצעות קראו לעצור העברת פגזי טנקים, פצצות מרגמה וערכות JDAM לישראל.
כל הסנאטורים שהצביעו בעד ההחלטות היו מהמפלגה הדמוקרטית, בעוד כאלה משתי המפלגות הצביעו נגד. ממשל ביידן התנגד להן, ובמכתב ששלח לסנאטורים הדמוקרטים לפני ההצבעה נכתב בין היתר כי "אספקת ציוד צבאי לישראל היא השקעה בביטחון לטווח ארוך שלה, שכן היא מתמודדת עם איומים מאיראן וממקומות אחרים". עוד נכתב כי "הממשל עובד כל הזמן כדי לשפר את התנאים בעזה".
לפני כחודשיים הגיעו ל-ynet פרטים חדשים על הקפאת משלוחי אמצעי לחימה אמריקניים עבור צה"ל, מהם עולה כי אחד האמצעים המבוקשים עבור כוחות היבשה, תקוע במפעלי "קטרפילר" בארה"ב. מדובר במשלוח עצום של לא פחות מ-134 דחפורים מסוג D9, שישראל הזמינה ושילמה עבורם, ומחכים להיתר ייצוא ממחלקת המדינה בוושינגטון.
השימוש בדחפורים הללו, בעיקר לשיטוח מבנים ברצועת עזה, הוביל לביקורת פנימית גדולה בארה"ב, להפגנות מחאה וללחץ אדיר על ממשל ביידן, שנכנע וכאמור מקפיא את המהלך זה מספר חודשים. התוצאות בשטח כבר ניכרות בשתי זירות הלחימה: מבדיקת ynet עולה כי עשרות רבות מדחפורי ה-D9 הקיימים, שפעלו ביתר שאת בתמרון הצה"לי ברצועה במשך חודשים ארוכים בין נובמבר 2023 לתחילת ואמצע השנה, דורשים פעילות תחזוק.