אחרי שבשנה שעברה ההצבעה עליו הובילה בסופו של דבר להפלת הממשלה, הצעת החוק להארכת תוקפן של תקנות יהודה ושומרון בחמש שנים אושרה אתמול (שלישי) בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. 39 חברי כנסת תמכו בהצעה ו-12 התנגדו.
ההסדרים הכלולים בתקנות נוגעים בעיקרם לסמכויות השיפוט של בתי המשפט בישראל כלפי ישראלים שעברו עבירות באזור יהודה ושומרון או בשטחי הרשות הפלסטינית, לסמכויות הרשויות בישראל לבצע בישראל עונשים ומעצרים שהוטלו על ידי השלטונות הצבאיים באזור, וכן לאפשרות לבצע באזור צווים ועונשים שהוטלו בישראל על תושב האזור.
לפני כשבועיים מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (יהודה ושומרון - שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), אחרי שההצבעה הקודמת עליהן הובילה בסופו של דבר להפלת ממשלת בנט-לפיד. בניגוד להצבעה הקודמת, שבה מחנה נתניהו שישב באופוזיציה התנגד לתקנות, חלק ממפלגות האופוזיציה תמכו בהן וסייעו לקואליציה להעבירן. במפלגת העבודה, שתמכה בהעברת התקנות בהצבעה הקודמת, אמרו שהתנגדו לתקנות בגלל אופי הממשלה הנוכחית.
ההצבעה היא על הארכת תוקפן של התקנות בחמש שנים נוספות. מדובר בתקנות שמסדירות את המציאות המשפטית ביהודה ושומרון, כך שאזרחים ביו"ש יוכלו לקבל שירותים משפטיים ואכיפה בתוך גבולות הקו הירוק. הממשלה הקודמת, נזכיר, רצתה להאריך את תוקף התקנות ולא הצליחה בשל היעדר רוב. מדובר היה בחלק מכדור השלג שהוביל להפלת הממשלה, שהחל עם פרישת עידית סילמן מהקואליציה - והמשיך עם שורה של מחלוקות בין הצדדים השונים בה. חברי מפלגת הליכוד, שישבו אז באופוזיציה, סירבו לתמוך בהעברת החוק בשם המאבק האופוזיציוני - אך בשל הפלת הממשלה וההליכה לבחירות לא פג תוקפן של התקנות.
ממפלגת העבודה נמסר לפני ההצבעה לפני כשבועיים כי חברי הסיעה יתנגדו לתקנות שכן בהרכב הממשלה הנוכחי לא ברור שמדובר בהסדר זמני. "המפלגה מתנגדת נחרצות לצעדים שפוגעים בביטחון ישראל ויובילו אותנו למדינה דו-לאומית, לפי חזון סמוטריץ' ושותפיו", נמסר מטעמה. "הממשלה הנוכחית חותרת לקדם את החזון המשיחי של סמוטריץ ובן גביר ומסכנת את קיומה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית. בניגוד לממשלות קודמות, שהבינו שמדובר בהסדר זמני בדרך לפתרון מדיני, בהרכב הממשלה הנוכחי - כשהמנהל האזרחי משועבד לסמוטריץ' - התקנות האלה הן תקנות סיפוח שמנוגדות לציונות. הן ההפך מביטחון, ויאפשרו לסמוטריץ' לממש ולהוציא אל הפועל את תוכניותיו הלאומניות, המשיחיות והמסוכנות".
יו"ר המפלגה מרב מיכאלי פנתה לחיילים וחיילות שמשרתים ביהודה ושומרון, ואמרה: "בממשלה הזו הם חילקו את הסמכויות בשטחים ביניהם, ועכשיו יש לכם שני בעלי בית ולא אחד. שניהם רבים ביניהם מי יותר בעל הבית, על הגב שלכם". מיכאלי הוסיפה כי "חוקת הסמכויות הזאת, שבה יד ימין לא יודעת מה יד ימין היותר קיצונית עושה, מסכנת אתכם ואת ביטחון המדינה שלנו. מי שמשלם את המחיר זאת המדינה, אבל קודם כל אתם בשטח. זאת ממשלת סיפוח מסוכנת ומחרחרת מלחמה וריב".
ח"כ אחמד טיבי מחד"ש-תע"ל אמר: "החוק הזה היה הסיבה העיקרית לנפילת הממשלה הקודמת. התנגדנו אז ואנחנו מתנגדים גם היום, כי יש בו אווירה של אפרטהייד מדורג בשטחים - מערכת משפטית אחת ליהודים, ובתי משפט צבאיים לפלסטינים תחת הכיבוש. לכן, אהיה גאה אם בסופו של דבר רק אנחנו נצביע נגדו, אבל אני קורא לכל הבית להצביע נגדו, כי המשטר הזה של האפרטהייד חייב להסתיים. כל מערכת החוקים האלה דינם להתבטל מעצמם או על ידי בית הדין הבינלאומי". ח"כ עאידה תומא-סלימאן מחד"ש-תע"ל אמרה: "שעת החירום הזו היא כבר 55 שנים. כל מי שמצביע בעד החוק הזה, מצביע בעד אפרטהייד. ראש האופוזיציה לא מכיר בעובדה שבקואליציה שלו ישבו אנשים שלא יכלו להצביע בעד החוק הזה, שהיה צריך להיקרא 'חוק הסיפוח'".
לעומת העבודה, חברי כנסת ממפלגות ישראל ביתנו, המחנה הממלכתי ויש עתיד תמכו בתקנות - שעד להצבעה בשנה שעברה עברו מדי כמה שנים במליאת הכנסת כהוראת שעה ללא כל בעיות.
פורסם לראשונה: 20:57, 24.01.23