המחזה שנגלה אמש לעיני הצופים בפתיחת המשחק בין רוסיה לבלגיה באליפות אירופה בכדורגל נראה ודאי לרבים מהם תמים ובלתי מזיק: שניות לפני השריקה שהוציאה לדרך את התמודדות בסנט פטרסבורג כרעו השחקנים הבלגים ברך והניפו את אגרופם באוויר – מחווה שנעשתה בשנה האחרונה מקובלת על ספורטאים רבים בעולם כדרך להביע מחאה על הגזענות, בראש ובראשונה נגד שחורים.
אלא שעבור רבים מהצופים – בבית ובמגרש – היה זה צעד אחד רחוק מדי, מעשה שנתפס בעיניהם כהבעה של עמדה פוליטית, ולא כקריאה אוניברסלית לשוויון ואחווה. למול הכריעה הבלגית, פוליטית לא פחות נראתה תגובת השחקנים הרוסים: אלה נותרו לעמוד על רגליהם, והמתינו בדממה שהיריבים באדום ישלימו את המפגן ויתפנו לבעוט בכדור. היה זה ניגוד חד למחזה שריצד על מסכי הטלוויזיה רק כמה שעות לפני כן, בפתיחת המשחק בין שווייץ לוויילס: במשחק ההוא, שנערך באזרבייג'ן, כרעו שחקני שתי הנבחרות גם-יחד לאות מחאה.
כריעת המחאה מפלגת בימים אלה את הכדורגל האירופי, ומעלה אל המגרש את המתחים הפוליטיים והחברתיים המבעבעים בין מדינות היבשת. שורה של נבחרות ממערב אירופה, בהן אנגליה, צרפת, וויילס ופינלנד, צפויות לפתוח משחקים ביורו בכריעה הסמלית, ומעוררות בשל כך ביקורת מצד אוהדים, ספורטאים ופוליטיקאים – בראש ובראשונה במזרח אירופה ובמדינות שמרניות במרכז היבשת שהיו בעבר נתונות להשפעה קומוניסטית גדולה.
כששחקני נבחרת אירלנד, שלא העפילה ליורו, קיימו את הכריעה במשחק הידידות שלהם החודש בהונגריה, אחת ממארחות הטורניר, הם ספגו שריקות בוז מצד חלק מהאוהדים המקומיים, וראש הממשלה ההונגרי ויקטור אורבן, שנחשב לאחד המנהיגים הימניים והשמרניים ביותר באיחוד האירופי, התייצב לצד האוהדים מארצו. הוא טען כי הכריעה היא מפגן מחאה הקשור לרגשות האשם של מדינות במערב על העבדות, וכי אין לו קשר לתרבות של הונגריה ולכן האוהדים המקומיים מתקשים להבינו. אורבן אף הרחיק לכת, הגדיר את הכריעה "פרובוקציה" וטען שעל ספורטאים מופעל לחץ לנקוט אותה: "אם אתה מגיע כאורח למדינה אחרת, עליך להבין את התרבות שלה ולא לקרוא עליה תיגר. לפוליטיקה אין מקום בספורט", הכריז.
סקר: האוהדים במערב תומכים
הספורטאי שהפך את כריעת המחאה לפופולרית כל כך בעולם הוא כוכב הפוטבול האפרו-אמריקני קולין קפרניק, שנהג לנקוט אותה כדי להביע תמיכה בתנועת Black Lives Matter ("לחיי שחורים יש ערך"), הפועלת למיגור הגזענות נגד שחורים בארה"ב. בשנה שעברה הפכה הכריעה למחזה נפוץ בהפגנות שקיימו שחורים בארה"ב במחאה על רצח העצור השחור ג'ורג' פלויד – רצח שבוצע על-ידי שוטר והצית מחאה עולמית נגד הגזענות. בשיאה של המחאה, במסר של פיוס כלפי השחורים, נראו גם שוטרים לבנים כורעים ברך יחד עם המפגינים בארה"ב.
אחרי ששורה של נבחרות ממערב אירופה קיימו לאחרונה את כריעת המחאה במשחקי ההכנה שלהן ליורו, נדרשה לסוגיה גם התאחדות הכדורגל האירופית (אופ"א), המביעה זה שנים התנגדות לכל מחאה פוליטית במשחקים המתקיימים תחת חסותה. אופ"א נדרשה לסוגיה בעקבות טענתם של אוהדים, עסקני כדורגל וגם אישים פוליטיים כי מדובר במסר פוליטי גלוי ובוטה מדי, וכי הוא מזוהה עם תנועות שמאל קיצוני. שלא כמנהגה, הפעם פסקה ההתאחדות האירופית כי כל נבחרת תחליט בעצמה אם לקיים את הכריעה – ותידרש רק להודיע על כך לשופט מראש.
גורמים שמרניים בארה"ב, נזכיר, הרבו לטעון כי Black Lives Matter, שאיתה מזוהה כריעת המחאה, איננה תנועה תמימה, וכי בהפגנות אלימות של תומכיה בשנה שעברה היו מעורבים אנשי תנועת השמאל "אנטיפה", שהוכרזה על-ידי הנשיא דאז דונלד טראמפ כארגון טרור.
מכל מקום, סקר שערך בשבוע שעבר מכון הסקרים YouGov בתשע מדינות אירופיות העלה כי רוב מוחץ של האוהדים בהן תומך בקיום כריעת המחאה, אם כי מיעוט לא מבוטל מתנגד לה ורואה בה מעשה פוליטי לא-ראוי. לתמיכה הגדולה ביותר זוכה המחאה בפורטוגל (79%), איטליה (73%), ספרד (71%) וגרמניה (60%), ואילו באנגליה היא צונחת ל-54% בלבד, בוויילס ל-53% ובצרפת ל-52%. בסקוטלנד תומכים בה 49% ובהולנד רק 44%. על כל פנים, ברבות מהמדינות, גם אלה שבהן התמיכה בכריעה גדולה, רק מיעוט מהאוהדים מאמין שתהיה לה השפעה ממשית על המאבק בגזענות ובאפליה, ואילו היה הסקר כולל גם מדינות שמרניות יותר, כגון פולין, הונגריה, צ'כיה, אוקראינה ורוסיה – אפשר לשער כי הוא היה מוצא בהן התנגדות גדולה בהרבה לכריעה.
חבר הפרלמנט: "מחרים את הנבחרת"
הביקורת על מפגן המחאה מגיעה לא רק ממזרח היבשת וממרכזה: שחקני נבחרת אנגליה נדהמו החודש כשמיעוט מאוהדיהם-שלהם שרק להם בוז כשכרעו ברך בשני משחקי הכנה שקיימו לקראת היורו, נגד אוסטריה ורומניה. ההפתעה שלהם הייתה גדולה במיוחד בהתחשב בכך שכריעת המחאה כבר הפכה בשנה האחרונה לתופעה נפוצה במשחקי הליגה האנגלית הבכירה, ואיננה זרה לאוהדים באנגליה.
מכיוון שבצל מגפת הקורונה רק אוהדים מעטים יחסית מורשים להיכנס לאצטדיונים ביורו 2020 הביקורת על הכריעה נשמעת ברובה ברשתות החברתיות ובמסדרונות הפוליטיים. חבר הפרלמנט הבריטי לי אנדרסון, איש המפלגה השמרנית, הודיע למשל כי במחאה על הכריעה בכוונתו להחרים את משחקי היורו. "בפעם הראשונה בחיי לא אצפה בנבחרת אנגליה שאני כל כך אוהב, כי היא תומכת בתנועה פוליטית שערכי הליבה שלה הם כאלה המבקשים לערער את דרך החיים שלנו מיסודה", הצהיר.
חבר פרלמנט אחר מהמפלגה השמרנית, ברנדן קלארק-סמית', טען כי מי שמבקרים את האוהדים על שריקות הבוז לשחקנים הכורעים מזלזלים באינטליגנציה שלהם. "האוהדים מבינים טוב מאוד: פשוט נמאס להם שמטיפים להם ומדברים אליהם בהתנשאות. הם באים כדי לצפות במשחק כדורגל, לא לקבל הרצאה על מוסר", אמר.
המנג'ר של נבחרת אנגליה, גארת' סאות'גייט, הביע מנגד תמיכה בכריעה ואף מבצע אותה בעצמו מחוץ לקווי המגרש, כששחקניו כורעים על הדשא. הוא הסביר שלדעתו שחקנים שחורים צריכים להרגיש שמזדהים איתם, בשל ההתקפות האכזריות שהם נתונים להן ברשת ובחלק מהאצטדיונים. "נראה שיש אנשים שחושבים שזו הבעה של עמדה פוליטית שהם לא מסכימים איתה, אבל זו לא הסיבה שהשחקנים כורעים – אנחנו תומכים זה בזה", אמר סאות'גייט בתגובה על קריאות הבוז שספגו שחקניו מהיציע.
גם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ביקש אתמול מאוהדי הנבחרת האנגלית שלא לקרוא בוז לשחקנים הכורעים, וחלוץ הנבחרת לשעבר גארי ליניקר נזף באוהדים העושים זאת: "אם אתם קוראים בוז לשחקני נבחרת אנגליה שכורעים, אתם חלק מהסיבה לכך שהשחקנים האלה כורעים", טען.
היו"ר הפולני: "זה פופוליזם ברור"
שחקני נבחרת אנגליה אינם מתכוונים להיכנע ללחץ ממיעוט האוהדים וממזרח היבשת. "אם מישהו לא מבין את המשמעות והסיבה שעומדים מאחורי הכריעה, זה מאכזב", אמר כוכב הנבחרת רחים סטרלינג. חברו לנבחרת לוק שואו, שהוא שחקן לבן, הסכים איתו: "אנחנו מאמינים בזה, ולא נפסיק".
נבחרת סקוטלנד, שתשחק עם אנגליה באותו הבית ביורו ומשתייכת גם היא לממלכת בריטניה, הודיעה כי במשחקה נגד האנגלים בוומבלי תצטרף לכריעת המחאה לאות הזדהות עם עמיתיה – אך לא תעשה זאת בשני משחקיה האחרים, נגד קרואטיה וצ'כיה, ששחקניהן אינם צפויים לשתף פעולה עם המעשה.
נבחרות נוספות ממזרח היבשת וממרכזה צפויות לעמוד על רגליהן בשעה שהיריבים יכרעו, וסביר מאוד להניח שאחת מהן תהיה פולין. יו"ר התאחדות הכדורגל הפולנית טען באפריל השנה, כששחקניו התייצבו למשחק נגד אנגליה בוומבלי והמשיכו לעמוד בשעה שהשחקנים האנגלים כרעו: "זה פופוליזם ברור, כי שום דבר לא נעשה בגלל הכריעה הזו. יש שחקנים שכורעים ושאם תשאל אותם למה הם כורעים – הם לא יהיו מסוגלים אפילו להסביר למה".
אנגליה משחקת את משחקיה ביורו הנוכחי על אדמתה שלה, אבל נבחרות אחרות – כאלה הנדרשות לשחק הרחק מביתן, במיוחד הנבחרות שנסעו לשחק במזרח אירופה – יצטרכו לפתח עור עבה אל מול האוהדים המקומיים. כשהשחקנים הבלגים כרעו אתמול ברוסיה, הם ספגו מהקהל באצטדיון קריאות בוז רמות עד כדי כך שאפילו המוזיקה שנוגנה ברמקולים, כנראה בניסיון לגבור על הקריאות, לא עזרה. הבוז המקומי נשמע היטב.
המדור "מסביב לכדור" בדסק החוץ של ynet ילווה את משחקי יורו 2020 עם כתבות על הפוליטיקה והחברה של המדינות המשתתפות. רוצים ללמוד עוד? הנה מה שהיה לנו לספר לכם על משתתפות מונדיאל 2018.