גורמים משפטיים בכירים התייחסו בצהריים (שישי) להחלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ להפסיק את השימוש בצווי מעצר מנהליים נגד תושבים יהודים ביהודה ושומרון. לדבריהם, "ההחלטה היא מתן 'רישיון להרוג' לנערי הגבעות, וכבילת ידי שב"כ בטיפול בגורמים יהודיים חתרניים בשטחים". הם הוסיפו כי "ההחלטה עלולה לעורר פעילות של מחתרות מזדמנות לפגיעה בערבים ועלולה להבעיר את השטח".
הגורמים הבכירים הבהירו כי "ההחלטה תגרום גם לפגיעה קשה ביכולת הסיכול וההרתעה של שב"כ, הן בקרב יהודים קיצונים והן בקרב ערבים קיצונים". במערכת המשפטית סבורים שאם יוגשו עתירות לבג"ץ, הוא יפסול את ההחלטה של השר כ"ץ מכיוון שיש בה אכיפת חוק מפלה על-רקע גזעני. בשב"כ סירבו להתייחס להחלטה.
שר הביטחון כ"ץ הודיע השבוע על המהלך הדרמטי לראש השב"כ רונן בר, וביקש ממנו להציב כלים אלטרנטיביים במקום. יחד עם זאת, כ"ץ לא ביטל עשרות צווי מעצר מנהליים שעדיין תקפים, אך הוא לא יאריך אותם עם מועד פקיעתם בעוד כמה שבועות.
"במציאות שבה ההתיישבות ביהודה ושומרון נתונה לאיומי טרור פלסטיניים חמורים וננקטות סנקציות בינלאומיות לא מוצדקות נגד מתיישבים - לא ראוי שמדינת ישראל תפעיל צעד חמור מסוג זה נגד אנשי ההתיישבות", מסר שר הביטחון.
הוא הוסיף: "אם יהיה חשד לביצוע מעשים פליליים, ניתן יהיה להעמיד את המבצעים לדין, ואם לא, ישנם צעדי מניעה אחרים שבהם ניתן לנקוט שלא במסגרת מעצר מנהלי. אני מגנה כל תופעת אלימות נגד פלסטינים ונטילת החוק לידיים ופונה גם להנהגת ההתיישבות לנקוט עמדה פומבית דומה ולהביע עמדה חד משמעית בנושא. יש לאפשר לצה"ל ויתר גורמי הביטחון ואכיפת החוק לטפל בטרור ובאלימות הפלסטינית ולא ליטול את החוק לידיים". מתחילת השנה הוצאו 16 צויים מנהליים וכרגע נמצאים במעצר מנהלי חמישה ישראלים.
בימין מיהרו לברך את השר כ"ץ בעקבות ההחלטה שעל כוונת המתנחלים לקדם אותה פורסם לראשונה ב-ynet. שר המשפטים יריב לוין אמר: "המתיישבים החלוצים ביהודה ושומרון הם ברובם המכריע שומרי חוק. מקרים של אלימות פסולה צריכים להיות מטופלים כנהוג ביחס לכל אזרח ישראלי ובהתאם לחוק, כמקובל בכל מקום בארץ. סוף לאפליה".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ציין: "יש שר ביטחון בירושלים! מברך את חברי השר ישראל כ"ץ על בשורה חשובה ואדירה. החלטתו הבוקר להפסיק את מתן הצווים המנהליים למתיישבים ביו"ש, זה תיקון עוול של שנים רבות וצדק עם אותם אוהבי הארץ".
שר האוצר והשר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ' הצטרף לברכות לשר כ"ץ: "בהחלטתו ביטל השר כ"ץ אפליה ארוכת שנים נגד מתיישבי יהודה ושומרון ושם קץ לעוול במסגרתו המתיישבים היו אזרחים סוג ב' והופעלו כלפיהם אמצעים דרקונים ולא דמוקרטיים שרמסו את זכויותיהם, אמצעים שלא מופעלים כנגד אף אוכלוסייה אחרת במדינת ישראל מלבד מחבלים ואויבים מסוכנים".
סמוטריץ' הוסיף: "המתיישבים הם אזרחים שומרי חוק המתנגדים לכל סוג של אלימות או נטילת החוק לידיים, ואולם ככל שישנן תופעות פסולות כאלה חלילה הן אמורות להיות מטופלות על-ידי המשטרה ומערכת המשפט בהתאם לסדרי הדין ודיני הראיות של הדין הפלילי, בדיוק כמו כלפי כל אזרח או אוכלוסייה אחרת".
שר התקשורת שלמה קרעי אמר: "עוד חרפה של הנטע הזר שהסתנן לליכוד שהיינו צריכים להסיר. האדון גלנט, וקודמיו מ'הימין' בנט וליברמן, לא השכילו להבחין בין אוהב לאויב. אנחנו בליכוד לא נעבוד יותר אצל האנרכיסטים והיועמ"שית ולא נאפשר אפליה ופגיעה במתיישבים יהודים. יבוטלו כל הצווים המנהליים כלפי מתיישבים יהודים לאלתר".
מנגד, הרמטכ"ל לשעבר ח"כ גדי איזנקוט אמר: "החלטתו של שר הביטחון היא שגיאה חמורה ומסוכנת, צעד נוסף בדרך להסלמה חמורה ביהודה ושומרון, שעליה נשלם כולנו. ההחלטה תפגע קודם כל במשימת צה"ל כריבון המספק ביטחון ואכיפת חוק וסדר באיו"ש".
איזנקוט אמר עוד: "יעדם של הצווים איננו אוכלוסייה יהודית שומרת חוק, אלא גורמי טרור קיצונים שמכתימים ומסכנים אותנו כחברה. תארו לכם שהיה מבוצע מעצר מנהלי לברוך גולדשטיין או לרוצח משפחת דוואבשה. הצעד היום הוא חלק משורת צעדים מתמשכת הפוגעת בכוונת מכוון ביכולתו של צה"ל למלא תפקידו כריבון המחויב לדאוג לשלומם וביטחונם של התושבים".
ח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל) אמר: "למעשה מדובר בתעודת כשרות של שר הביטחון לטרור יהודי. אחר כך הם יתבכיינו על האג. ממשלה של תומכי טרור".
מארגון "תג מאיר", שנאבק בפשעי שנאה, נמסר: "צווי המעצר המנהליים מיועדים נגד טרור יהודי, 'תגי מחיר' ופעולות נקמה כנגד פלסטינים חפים מפשע. הפסקת השימוש בצווי מעצר מנהליים תתיר את דמם ורכושם של פלסטינים אלו, באישור שר הביטחון. השר כ"ץ מתעלם מהנזק המדיני והביטחוני שייגרם לישראל בשל החלטה זו".
בארגון "יש דין" אמרו: "מעצרים מנהליים הם צעד דרקוני ואנטי דמוקרטי שראוי לחדול משימוש בו כלפי פלסטינים וישראלים כאחד. תחת זאת על רשויות החוק לנהל חקירות אפקטיביות ולהעמיד דין כאשר ישנן ראיות מספקות לכך. נזכיר שאלפי פלסטינים מוחזקים במעצרים מנהליים מכוח צווי מעצר מנהלי שהשר כ"ץ לא ביטל".
השלב הבא: עיכובים בפינוי מאחזים בלתי-חוקיים
בשנים האחרונות גברו המקרים שבהם מערכת הביטחון הוציאה צווי מעצר מנהליים נגד יהודים ביהודה ושומרון, על-רקע חשדות במעורבות במעשי טרור. גם במהלך המלחמה חתם שר הביטחון המפוטר יואב גלנט על צווים מנהליים נגד מתנחלים שחשודים בטרור נגד פלסטינים.
צווי המעצר המנהליים מהווים כלי אגרסיבי שלטענת גורמי הביטחון נעשה בו שימוש רק כאופציה אחרונה. לא מדובר על כלי ענישתי אלא בכלי למניעת פעולות טרור שגורמות לחוסר יציבות ביטחונית ביהודה ושומרון. אין לנתק את הודעת השר כ"ץ מהמהפכה שעשה השר בן גביר במחוז ש"י, שכבר חודשים ארוכים לא משתף פעולה עם שב"כ, כפי שנחשף ביוני במגזין 7 ימים ב"ידיעות אחרונות". לשב"כ למעשה אין כמעט כרגע כלים הרתעתיים מול בלימת הטרור היהודי ופשעי שנאה (שמכונים "תג מחיר").
לפי ההערכות, השלב הבא הוא עיכובים בביצוע פינויים של מאחזים בלתי-חוקיים שאושרו במסלול ביטחוני. מנהלת ההסדרה שאותה הקים השר סמוטריץ' משכה לעצמה את סמכויות האכיפה של מאחזים בלתי-חוקיים ואי אפשר להרוס מבנים בלי אישור שלה, למעט השימוש בכלי של "צורך ביטחוני", שלא דורש את אישורה אלא עובר במסלול צבאי.