נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, ממשיך ללחוץ על המערב להכריז על מדינתו כ"אזור אסור לטיסה", לאחר מתקפת הטילים המאסיבית בבסיס שרחוק 25 ק"מ בלבד מהגבול עם פולין. "אם לא תעשו זאת", אמר, "זה רק עניין של זמן עד שטילים רוסיים ייפלו בשטחכם. בשטחי המדינות החברות בנאט"ו. על בתי האזרחים שלכם". בנאום שפרסם הלילה (בין ראשון לשני) הוא הזכיר כי בשנה שעברה הזהיר את מנהיגי נאט"ו כי אם לא יטילו סנקציות חריפות, כלשונו, נגד רוסיה היא תפתח במלחמה ואמר: "אנחנו צדקנו".
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• גורמים בארה"ב: "רוסיה ביקשה סיוע צבאי מסין"
• מתקפת הטילים ליד פולין: "מחפשים ניצולים בהריסות"
• ביקור בבסיס שהופצץ בלוצק: "נכין לרוסים גיהינום של אש"
• לפיד: "לפלישה אין הצדקה, שרוסיה תפסיק את התקיפות"
• ליגיון הזרים של אוקראינה: "הזדמנות להילחם"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
מדינות המערב, נזכיר, לא נענות לבקשתה לסגור את המרחב האווירי שלה - צעד שלמעשה יצרף אותן למלחמה מול רוסיה. בנוסף לסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על מוסקבה שלחו מדינות במערב בשבועות האחרונים משלוחי נשק לאוקראינה כדי לעזור לה להתגונן מהמתקפות הרוסיות. בסוף השבוע הזהירה מוסקבה שמשלוחי הנשק האלה הם "יעדים לגיטימיים לתקיפות".
בינתיים, בבית הלבן ממשיכים להתעקש שכוחות אמריקניים לא יילחמו בכוחות הרוסיים באוקראינה, אך כן "יגנו על כל סנטימטר משטחי נאט"ו". היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ייק סאליבן אמר הלילה שהפצצת הבסיס במערב אוקראינה לא הפתיעה את גורמי המודיעין והביטחון הלאומי האמריקני. הוא ציין כי ארה"ב הזהירה "הרבה לפני שהפלישה יצאה לדרך" כי פוטין מתכנן לתקוף את כל אוקראינה. "דרום אוקראינה, מזרח אוקראינה, וכן, גם מערב אוקראינה", אמר.
לדבריו, "זה מראה שפוטין מתוסכל שכוחותיו לא עושים התקדמות מהסוג שהוא חשב שתיעשה. הוא מרחיב את המטרות, מתפרץ ומנסה לגרום נזק בכל רחבי אוקראינה". עשרות טילים שוגרו אתמול בבוקר לבסיס במערב אוקראינה, שבו שהו בעבר חיילים של נאט"ו, ועשרות בני אדם נהרגו במתקפה. יותר מ-130 בני אדם נוספים נפצעו. בסיס יבוריב הוא המטרה המערבית ביותר שהותקפה עד כה על-ידי הרוסים.
ברקע מה שנראה כמו הסלמה במלחמה באוקראינה, שנכנסת ליומה ה-19, נשיא צרפת עמנואל מקרון שוחח הלילה עם נשיא אוקראינה זלנסקי ועם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. המנהיגים התחייבו "להעניש את רוסיה על פלישתה לאוקראינה", ודנו על המגעים הדיפלומטיים בין כל המעורבים. לפי ארמון האליזה השניים הסכימו "להדק את הסנקציות שכבר הוטלו על מוסקבה", אך לא פירטו על אילו סנקציות דיברו.
בשיחה בין מקרון לזלנסקי, "הביע מקרון את תמיכתו המלאה באוקראינה ופירט את הסיוע הנוסף שהאיחוד האירופי החליט להעניק לה". לפי גורם צרפתי, "השניים גם דנו על המשך המשא ומתן בין רוסיה לאוקראינה", שצפוי להתחדש היום. מי שעוד דנו במגעים בין הצדדים הם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ומקבילו, שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולבה. "שוחחנו על המאמצים לעצור את מלחמת הברירה של פוטין", צייץ בלינקן בטוויטר.
בריטניה טוענת: מצור ימי על אוקראינה בים השחור
במקביל, ולאחר שגורמים אמריקנים אמרו שרוסיה ביקשה מסין, בעלת בריתה הגדולה, לספק לה ציוד צבאי, גורמים סינים הגיבו על הדיווחים. "מעולם לא שמעתי על זה", טען דובר שגרירות סין בארה"ב. "העדיפות שלנו היא להבטיח שהמצב לא יסלים או ייצא משליטה. המצב הנוכחי באוקראינה אכן מדאיג. אנו תומכים ומעודדים את כל המאמצים התורמים ליישוב הסכסוך", אמר.
בדיווח של "ניו יורק טיימס", שגם הוא מסתמך על גורמים אמריקנים, פורסם שהקרמלין ביקש מבייג'ינג סיוע כלכלי - במטרה להתגבר על הסנקציות הקשות שהטיל המערב.
אמש דווח שרוסיה השתמשה בפצצות זרחן במתקפה בעיירה פופסאנה במחוז לוהנסק במזרח אוקראינה. נציבת זכויות האדם באוקראינה אמרה שמדובר ב"פשע מלחמה", פרסמה תמונה שכביכול מתארת את התקיפה – אך לא סיפקה הוכחות שאכן מדובר בפצצות זרחן. בתוך כך מדינות נאט"ו חוששות בימים אלה מתרחיש שרוסיה תבחר להשתמש בנשק כימי בהתקפותיה באוקראינה, כדי "לזרז" את כניעתן של הערים הגדולות.
נשיא פולין אנדז'יי דודה רמז אתמול כי נאט"ו עשויה לשקול התערבות צבאית ישירה במלחמה במקרה שכזה. "אם הוא (פוטין) ישתמש בנשק כלשהו להשמדה המונית זה יהיה גיים צ'יינג'ר", אמר דודה. לדבריו, במקרה שכזה מנהיגי מדינות נאט"ו יידרשו "לחשב ברצינות מה לעשות, בגלל שזה מתחיל להיות מסוכן".
המודיעין הבריטי טוען כי הצי הרוסי הטיל מצור על חוף הים השחור באוקראינה. משמעות המצור היא ניתוק הלכה למעשה, את אוקראינה ממסחר דרך הים. לפי נתוני ארגון הסחר העולמי, הסחר דרך הים מהווה יותר מ-80% מכלל הסחר העולמי. עוד נמסר כי הצי הרוסי ממשיך בהפגזת מטרות בכל אוקראינה, וכי צפויות מתקפות אמפיביות נוספות בשבועות הקרובים.
המגעים להפסקת אש יתחדשו. זלנסקי: "עושים הכל כדי שאפגש עם פוטין"
רוסיה, שלא הצליחה להשיג ניצחון בזק במלחמה, מחריפה את התקפותיה ואימצה טקטיקה ששימשה אותה במלחמות בסוריה ובצ'צ'ניה: היא מכתרת ערים ותוקפת אותן בהפגזות והפצצות, במטרה להכניע את התושבים. מבין הערים הנצורות המצב במריופול - עיר נמל אסטרטגית בדרום אוקראינה - הוא הקשה ביותר. אתמול דיווחה העירייה ש-2,187 תושבים נהרגו מתחילת המלחמה. בהודעת העירייה נמסר שמאגרי המים והמזון נגמרים, וכי בנוסף אין לתושבים חימום או חשמל.
האו"ם הודיע שקרוב ל-2.7 מיליון אוקראינים ברחו מארצם מתחילת המלחמה והפכו לפליטים. אירינה ורשצ'וק, סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אמרה שאתמול פינתה אוקראינה דרך מסדרונות הומניטריים יותר מ-5,500 תושבים מערים שנמצאות במוקדי הלחימה. לדבריה 3,950 פונו מאזור קייב. ורשצ'וק ציינה שעד כה יותר מ-140 אלף אזרחים פונו מאזורי הקרבות. היא הדגישה שגם ביממה האחרונה לא הצליחה שיירת הסיוע ההומניטרי להיכנס למריופול הנצורה, מכיוון שהירי הרוסי לא נפסק.
בנאומו הלילה ציין זלנסקי כי "נציגים משתי המדינות מדברים באופן יום-יומי. למשלחת שלנו יש משימה ברורה - לעשות הכל כדי להבטיח פגישה ביני לבין פוטין, הפגישה שאני בטוח שאנשים מחכים לה". נציגים משני הצדדים התייחסו ביממה החולפת למגעים להפסקת אש – אחרי שהסבבים הקודמים של השיחות הסתיימו ללא תוצאות.
"רוסיה כבר מתחילה לדבר בצורה מועילה", אמר מיכאליו פודוליאק, יועץ לנשיא וולודימיר זלנסקי, ואחד המשתתפים בשיחות. "אני חושב שבתוך כמה ימים נשיג תוצאות מסוימות". נציג רוסי לשיחות עם אוקראינה, לאוניד סלוצקי, צוטט בסוכנות הידיעות RIA באומרו שהצדדים עשו התקדמות משמעותית. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר שהשיחות יימשכו היום – וכי הצדדים לא ייפגשו פנים מול פנים, אלא ישוחחו בווידאו.