יוון וטורקיה המשיכו הלילה (בין רביעי לחמישי) להילחם בשריפות שפוקדות אותן מאז תחילת השבוע, והחשש הוא שמצפים להן עוד ימים ארוכים של מאבק בלהבות. ביוון נאלצו אמש הרשויות לפנות כפרים סמוכים לאולימפיה, האתר ההיסטורי שבו נערכו המשחקים האולימפיים בעת העתיקה. בטורקיה התגשם הסיוט של הכבאים, כשהאש הגיעה לתחנת הכוח קמרקוי ליד בודרום.
את יוון פוקד גל החום הקשה ביותר שלה זה 34 שנה, והיום הגיעו הטמפרטורות עד ל-45 מעלות צלזיוס. יחד עם הרוחות החמות הן אפשרו בימים האחרונים את התלקחותן של יותר מ-150 שריפות ברחבי המדינה. ביום שלישי נשרפו יותר מ-100 בתי מגורים ובתי עסק מצפון לאתונה, וענן עשן סמיך מכסה כעת את שמי העיר. "אנחנו עדיין נלחמים בקרב ענקים בחזיתות רבות", עדכן אמש סגן שר ההגנה האזרחית ניקוס הרדליאס במסיבת עיתונאים על מאמצי הכיבוי. "הימים הקרובים יהיו קשים עוד יותר".
יותר מעשרה כפרים הסמוכים לאולימפיה, בחצי האי פלופונסוס, פונו מיושביהם, וכ-160 כבאים, בסיוע מטוסים ומסוקי כיבוי, נאבקים שם בלהבות בניסיון להגן על האוצרות הארכיאולוגיים של האתר ההיסטורי. באולימפיה נערכו המשחקים האולימפיים אחת לארבע שנים במשך יותר מ-1,000 שנה, החל משנת 776 לפני הספירה. מאז תחילת המשחקים האולימפיים של העידן המודרני, ב-1896, אולימפיה משמשת כאתר שממנו יוצא הלפיד האולימפי למסעו אל העיר המארחת. גם ב-2007 פקדה את האזור שריפה גדולה ועשרות נספו בה, אבל האתר ההיסטורי עצמו ניצל אז. "אנחנו עושים כמיטב יכולתנו כדי להציל את המקום המקודש הזה", אמר אתמול ראש העיירה המודרנית של אולימפיה, פנגיוטיס אנטונקופולוס. "אחרי חיי אדם – הצלת ההיסטוריה שלנו נמצאת מבחינתנו במקום הראשון".
האש ממשיכה לבעור גם בצדה המזרחי של יוון: כ-85 בני אדם חולצו אתמול בסירות מחופי האי אביה הסמוך לאתונה, אחרי שהאש התפשטה ביערות האורן הסמוכים ומילאה את האוויר בעשן סמיך. סירות פרטיות סייעו במבצע החילוץ. "האש בערה כל הלילה", העידה כריסטינה קטסיני, תושבת המקום. "היער נהרס, כפרים נשרפו. השארנו מאחור את הבתים שלנו, את חיות המחמד".
בשורה טובה יותר הגיע מפרבריה הצפוניים של אתונה: שריפות שאיימו שם על בתים במהלך יום שלישי דעכו מעט. עם זאת, התושבים נקראו להישאר בבתיהם משום שעשן סמיך מכסה את שמי העיר, והוא נושא חלקיקים המזיקים לבריאות. "הצלתי את חיות המחמד שלי, בשביל זה נשארתי", סיפר פנגיוטיס, תושב הפרבר ורימפומפי. "יש לי צמרמורת כשאני מדבר על זה", אמר בעודו ניצב בין מכוניות שרופות ועצי אורן חרוכים, "כל הבתים סביבי בערו, לא נשאר שום דבר".
האש גבתה עד כה מחיר בעיקר ברכוש. בשריפה ליד אתונה נשרפו ביום שלישי יותר מ-100 בתים. אתמול הגיעו ליוון כוחות סיוע מקפריסין, וכוחות נוספים צפויים להגיע מצרפת ומשבדיה, כשההנחה היא שהשריפות יימשכו.
שריפות גדולות ממשיכות להשתולל גם בטורקיה, ובעיר מילס שבמחוז מוגלה, בדרום-מערב המדינה, הגיעה אמש האש הגיעה עד לתחנת הכוח קמרקוי, תחנה המופעלת בפחם. ראש העיר מילס מוחמט טוקט, שהוא איש מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר בטורקיה, הזהיר בימים האחרונים שוב ושוב מהסכנה הנשקפת מהגעת האש לתחנה, ופעילים למען איכות הסביבה הזהירו מזיהום אוויר חמור שעלול להיגרם אם האש תגיע למתקן. פעילת איכות הסביבה דניז גומוסל טענה כי הרשויות נמנעות מלעדכן את הציבור על דרגת הסכנה: "אם פחם יישרף, גזים רעילים עלולים להיפלט לאטמוספרה באופן בלתי מבוקר".
לדברי הרשויות, לפני הגעת האש ננקטו צעדי בטיחות, וחומרים דליקים פונו מהתחנה. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שספג בימים האחרונים ביקורת חריפה על הטיפול של ממשלתו במשבר השריפות, טען כי מטוסים ומסוקים פעלו באזור המפעל כל היום כדי למנוע מהאש להגיע אליו, אבל ראש העיר טוקט טען מצדו כי הסיוע אינו סדיר וכי כלי הטיס מתמקדים רק בלהבות הקרובות למפעל במקום לנסות לכבות את השריפות הגדולות המקיפות את האזור כולו.
אתמול דווח כי כבאים נאבקים ב-16 שריפות גדולות ברחבי טורקיה, וכי בסך הכול הושגה בשמונת הימים האחרונים שליטה ב-167 שריפות. מדובר בגל השריפות הקשה ביותר שפקד את טורקיה בשנים האחרונות, ועד כה נהרגו בן שמונה בני אדם. אלפים נאלצו להתפנות, בהם תיירים. רבות מהשריפות פרצו באזורים הסמוכים לאתרי נופש מרכזיים בחופה הדרומי של טורקיה, בהם אנטליה ומרמריס. תחנת הכוח קמרקוי, שאליה הגיעה האש הערב, שוכנת ליד בודרום, אף היא אתר תיירות מרכזי. לטורקיה הגיעו בימים האחרונים צוותי סיוע מספרד, קרואטיה, רוסיה, איראן, אוקראינה ואזרבייג'ן.
מפלגות האופוזיציה בטורקיה מאשימות את הנשיא ארדואן ואת ממשלתו כי פגעו במשך השנים במשאבים של כוחות הכיבוי, ובימים האחרונים פרסמו אלפי טורקים ברשתות החברתיות פוסטים שבהם קראו לארדואן להתפטר.
פורסם לראשונה: 23:42, 04.08.21