במפלגות הימין הישראלי מיהרו להביע הבוקר (ראשון) תמיכה ברצון הפומבי שהביע נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ממדינות ערב לקלוט עקורים משטח רצועת עזה. "הרעיון לעזור להם למצוא מקומות אחרים כדי להתחיל חיים טובים חדשים הוא רעיון נהדר", אמר יו"ר הציונות הדתית השר בצלאל סמוטריץ'. יו"ר עוצמה יהודית ח"כ איתמר בן גביר הציע שממשלת ישראל תיישם בעצמה את הרעיון.
00:40
live

איכות

×
עקורים עזתים ליד ציר נצרים

הנשיא האמריקני אמר הלילה לכתבים על סיפון המטוס הנשיאותי "אייר פורס 1" כי שוחח עם עבדאללה מלך ירדן על האפשרות "להעביר" יותר ממיליון עקורים פלסטינים מ"ההריסות בעזה" למדינות שכנות. כמו כן סיפר הנשיא כי ביקש ממלך ירדן לשכן פלסטינים בארצו.
"אמרתי לו שאשמח שייקח על עצמו יותר", ציין טראמפ. "אני מסתכל על כל רצועת עזה וזה בלגן, זה ממש בלגן". הנשיא אמר כי הוא רוצה שירדן ומצרים ישכנו עקורים מהרצועה, וכי הוא ישוחח על כך היום גם עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי.
"מדובר על העברת מיליון וחצי אנשים, ופשוט ננקה את כל המקום הזה", אמר טראמפ. הוא הוסיף: "אני לא יודע, משהו חייב לקרות, אבל זה ממש אזור הריסות כרגע. כמעט הכול נהרס ואנשים מתים שם, אז אני מעדיף להתערב בכמה מהמדינות הערביות ולבנות דיור במקום אחר, שבו אני חושב שהם יכולים אולי לחיות בשלום לשם שינוי". כמו כן, אמר שהדיור הפוטנציאלי "יכול להיות זמני" או "לטווח ארוך".
3 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ
דונלד טראמפ
טראמפ
(צילום: AP Photo/Mark Schiefelbein)
3 צפייה בגלריה
סמוטריץ' ובן גביר
סמוטריץ' ובן גביר
סמוטריץ' ובן גביר
(צילום: אלכס קולומויסקי, AFP)
השר סמוטריץ' מסר בתגובה: "אחרי 76 שנים שבהן מרבית אוכלוסיית עזה הוחזקה בכוח בתנאים קשים כדי לשמר את השאיפה להשמדת מדינת ישראל, הרעיון לעזור להם למצוא מקומות אחרים כדי להתחיל חיים טובים חדשים הוא רעיון נהדר. אחרי שנים של קידוש הטרור, הם יוכלו להקים חיים חדשים וטובים במקומות אחרים.
"במשך שנים מדינאים מציעים פתרונות לא ישימים כמו חלוקת הארץ ומדינה פלסטינית שסיכנו את קיומה וביטחונה של המדינה היהודית היחידה בעולם, וגרמו רק לשפיכות דמים וסבל לאוכלוסייה רבה. רק חשיבה מחוץ לקופסה של פתרונות חדשים תביא פתרון של שלום וביטחון. אפעל בע"ה מול ראש הממשלה והקבינט כדי שתהיה תוכנית אופרטיבית שתוציא זאת לפועל בהקדם האפשרי".
ח"כ בן גביר אמר: "מברך את נשיא ארה"ב טראמפ על היוזמה להעביר תושבים מעזה לירדן ולמצרים. אחת הדרישות שלנו מראש הממשלה בנימין נתניהו היא לעודד הגירה מרצון, וכאשר נשיא המעצמה הכי גדולה בעולם טראמפ מעלה בעצמו את הרעיון, כדאי שממשלת ישראל תיישם - עידוד הגירה עכשיו!".

"עולה בקנה אחד עם סדר היום של הימין הקיצוני"

בחמאס הביעו כצפוי התנגדות נחרצת. דובר ארגון הטרור חאזם קאסם אמר: "ההצהרות של טראמפ מסוכנות ומתואמות עם עמדות הימין הקיצוני הישראלי. הצעת טראמפ לא תעבור ואף פלסטיני לא יקבל אותה".
בתגובה רשמית של חמאס נאמר: "עמנו הפלסטיני, שעמד איתן מול מעשי הרצח שבוצעו על ידי צה"ל ושסירב להיכנע לפשעי העקירה, בעיקר בצפון הרצועה, מסרב לחלוטין לתוכניות לגרש אותו ולעקור אותו מאדמתו. אנחנו קוראים לממשל האמריקני להפסיק את הרעיונות האלו שעומדים בקנה אחד עם התוכניות הישראליות ושסותרים את הזכויות והרצון החופשי של עמנו, ולפעול במקום זאת כדי לאפשר לעם הפלסטיני להשיג את חירותו ולהקים את מדינתו העצמאית שבירתה ירושלים.
"כמו כן, אנחנו קוראים לממשל האמריקני להפעיל לחץ על ישראל כדי להאיץ את מנגנוני הבנייה של מה שהיא הרסה במלחמה בעזה ולהחזיר את החיים בה לשגרה. אנחנו קוראים גם למדינות ערב ולמדינות האיסלאמיות, במיוחד מצרים וירדן, לאשר את עמדותיהן בנוגע לדחיית העקירה והגירוש, לתת כל אמצעי סיוע ותמיכה לעמנו, להגביר את עמדתן האיתנה בשטחן ולפעול כדי לספק את כל הדרוש על-מנת להסיר את השפעות התוקפנות ברצועת עזה".
בג'יהאד האיסלאמי אמרו בתגובה רשמית: "אנו מגנים בתוקף את הצהרותיו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שמובילות לגירוש עמנו ברצועת עזה מחוץ לאדמתם. הצהרותיו הראויות לגינוי של טראמפ עולות בקנה אחד עם סדר היום של הימין הציוני, והמשך מדיניות שלילת קיומו, רצונו וזכויותיו של העם הפלסטיני. אנו קוראים לכל המדינות לדחות את תוכנית טראמפ, במיוחד ממשלות מצרים וירדן. אנו מאשרים כי עמנו, ביציבותו והתנגדותו, יסכל תוכנית זו כפי שהוא סיכל תוכניות קודמות רבות".
דבריו של הנשיא האמריקני נאמרו על רקע הדיווח ברשת NBC בשבוע שעבר, שלפיו בממשל החדש שוקלים לבצע "רילוקיישן" לתושבי עזה לאינדונזיה כדי לשקם את שטח הרצועה. מדובר ברעיון שנוי במחלוקת בקרב הפלסטינים ומדינות ערב. רבים מאמינים כי "העברה יזומה" כזו תהיה הצעד הראשון שייאלץ את הפלסטינים בעזה לעזוב את אדמתם.
3 צפייה בגלריה
עבאדללה וא-סיסי
עבאדללה וא-סיסי
עבאדללה וא-סיסי
(צילום: AFP, YOUSEF ALLAN)
לאורך שנים הביעו נשיא מצרים א-סיסי ומלך ירדן עבדאללה השני התנגדות חריפה לקליטת פליטים פלסטינים מעזה. מאז פרוץ המלחמה עלו שוב הצעות דומות להעברת עזתים לשטח מצרים וירדן, אולם הן זכו להתנגדות נחרצת מצד שני המנהיגים.
התגובה החריפה ביותר של א-סיסי להצעה כזו הייתה שבוע וחצי לאחר פרוץ המלחמה. הוא הצהיר שמצרים תתנגד בתוקף לקליטת פלסטינים בסיני, טען שזה יהפוך את חצי האי למוקד התקפות נגד ישראל ויהפוך את מצרים לבסיס פעולות טרור. א-סיסי אף הציע אז שהפלסטינים יפונו לנגב עד שישראל תסיים את המלחמה נגד חמאס.
המלך עבדאללה, שבארצו נמצאים מיליוני פלסטינים, סירב גם הוא לקבל פליטים או תושבים מעזה. הוא אמר במפגשים בינלאומיים שונים כי ירדן מסרבת לגירוש של פלסטינים מהגדה, מירושלים ומירדן, ואיים כי הממלכה תתנגד לצעדים כאלה "בכל יכולותינו", מבלי לפרט באילו יכולות מדובר או באילו אמצעים עשויה ארצו להשתמש.