סדרה ארוכה של רעידות אדמה פקדה היום (ב') את העיר גומה שברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, ומתחה עוד יותר את עצביהם של תושבי העיר, המתוחים ממילא מאז התפרצותו בסוף השבוע של הר הגעש הסמוך ניירגונגו – אחד מהרי הגעש הפעילים והמסוכנים ביותר בעולם.
לפי שעה הרשויות דיווחו באופן רשמי על שני הרוגים כתוצאה ישירה מהתפרצות הר הגעש בשבת, אבל ההערכה היא כי בפועל המספר גבוה בהרבה, והוא יתברר רק בהמשך. נוסף על כך, כ-30 אלף בני אדם נעקרו מבתיהם – בהם כ-7,000 שנאלצו להימלט לרואנדה השכנה. לבה שזרמה מההר זרעה הרס ב-17 כפרים, החריבה כ-500 בתים, ונעצרה רק כמה מאות מטרים מהעיר גומה עצמה, שבה גרים כשני מיליון בני אדם. ההתפרצות גרמה גם לחסימת הכביש הראשי המוביל אל העיר ולפגיעה קשה ברשת החשמל.
היום נפתחו מחדש חלק מהחנויות בגומה, אבל בתי עסק רבים אחרים נותרו סגורים. רעידות האדמה באזור נעשו היום חזקות יותר, ותושבים חוששים שהן מלמדות על התפרצות נוספת ההולכת וקרבה. שני כתבים של סוכנות הידיעות רויטרס העידו שאת העיר פוקדת כעת רעידת אדמה אחת בכל 30 שניות. מומחים מסבירים שהרעידות הללו נגרמות מהיערכות מחדש של לוחות טקטוניים אחרי ההתפרצות ושהסיכוי להתפרצות נוספת קטן, אבל הרשויות בגומה קראו לתושבים להמשיך לגלות ערנות, והצבא ביקש מההורים שלא לשלוח את ילדיהם לבית הספר.
מלבד שני ההרוגים מההתפרצות עצמה, עוד 13 בני אדם נהרגו באירועים שפקדו את אזור גומה כתוצאה מהבהלה שעוררה ההתפרצות: תשעה נהרגו בתאונת דרכים בשעה שניסו להימלט מהלבה, ועוד ארבעה נורו למוות כשניסו לברוח מכלא מונזנזה בעיר.
הרשויות בקונגו מעריכות שכאשר יסתיימו החיפושים אחר תושבים לכודים יתברר שמספר ההרוגים גבוה בהרבה. תושבים רבים סיפרו כי קרובי משפחתם נהרגו בהתפרצות או עודם נעדרים, ולפי קרן הילדים של האו"ם יוניצ"ף יש 170 ילדים בין הנעדרים. משלחת של שמונה שרים הגיעה היום לגומה מהבירה קינשסה כדי לבחון את המצב באזור העיר ולפקח על מאמצי השיקום.
"בעלי מת, מקללת את היום הזה"
אחת מניצולות ההתפרצות, אלין ביצ'יקוובו, סיפרה שהצליחה להימלט עם התינוק שלה כשזרם הלבה הגיע לכפר שבו היא גרה, בוגמבה, אבל לדבריה אמה ואביה נמנים עם ההרוגים. תושבים של הכפר החרב העידו כי בכפר הזה לבדו נרשמו לפחות עשרה הרוגים. ביצ'יקוובו סיפרה שניסתה להציל את אביה אבל לא הייתה חזקה דייה כדי למשוך אותו למקום מבטחים – ואז הלבה פגעה בבית והציתה אותו. "כל מה שהיה לי הלך, אני מבקשת עזרה", סיפרה כשהיא אוחזת בתינוקה. "אנחנו יתומים, ועכשיו אין לנו כלום".
ניצולה אחרת, ארנסט קאבו, סיפרה היום אחרי ששבה לעיר גומה, שממנה ברחה כשהלבה זרמה לכיוונה, כי עם שובה גילתה שבעלה לא שרד את האסון. קאבו, בת 68, סיפרה כי לא הייתה מסוגלת לסחוב את בעלה החולה אל מחוץ לביתם, והוא נשרף למוות. "אמרתי לעצמי שאני לא יכולה לברוח לבד, היינו נשואים – לטוב ולרע. חזרתי כדי לפחות לנסות להציל אותו, אבל לא הצלחתי. ברחתי, והוא נשרף בפנים. אני לא יודעת מה לעשות. אני מקללת את היום הזה".
ההתפרצות הגדולה האחרונה של הר הגעש ניירגונגו הייתה בשנת 2002, ואז המחיר בנפש היה גבוה: יותר מ-100 בני אדם נהרגו בהתפרצות ההיא ויותר מ-100 אלף נותרו ללא קורת גג. באותה התפרצות כיסתה הלבה כמעט את כל החלק המזרחי של גומה, בכלל זה חצי ממסלול הנחיתה של נמל התעופה המקומי. ההתפרצות הקטלנית ביותר של ההר הייתה ב-1977, ואז נהרגו יותר מ-600 בני אדם.
ההתפרצות ביום שבת בערב התרחשה מבלי שהתושבים יקבלו התרעה מוקדמת. ההר לא היה תחת פיקוח בשבעת החודשים האחרונים – לפי הדיווחים בגלל היעדר מימון.