שתי יממות מאז יצאה ישראל למבצע "עלות השחר" נגד הג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה, בתקשורת העולמית מסתפקים בסיקור מצומצם יחסית של סבב הלחימה – הבדל ניכר מאוד מסבבי הירי הקודמים בין צה"ל לארגוני הטרור. אפילו הבוקר (א'), בעוד הפלסטינים מנסים לקדם את הטענה שישראל היא שהרגה ילדים אמש בג'באליה, הדיווחים באתרי החדשות הגדולים בעולם לקוניים למדי ואינם מבליטים את הטענה הפלסטינית. כמעט בשום אתר חדשות מרכזי הלחימה בין ישראל לג'יהאד האיסלאמי לא זכתה הבוקר לכותרת הראשית, וברובם היא נדחקה לעומק העמודים הראשיים. חריגים הם עיתוני צרפת, שפתחו בה היום את דיווחיהם.
לבחירה של כלי התקשורת בעולם שלא להקדיש למבצע "עלות השחר" את הכותרות המרכזיות יש חשיבות מדינית וצבאית, משום שהיא משקפת במידה רבה את סדר היום העולמי ומעידה על האשראי שיש לפי שעה לישראל להמשיך בתקיפות אם תרצה בכך: את הכותרות הראשיות באתרים גדולים כמו BBC ו"גרדיאן" הבריטיים או CNN ו"ניו יורק טיימס" האמריקניים תופסים גם היום התרגיל הצבאי חסר התקדים שסין מקיימת סביב טייוואן בעקבות ביקורה שם של יו"ר בית הנבחרים האמריקני ננסי פלוסי, והמלחמה באוקראינה, ובראשה ההפגזות שמאיימות לפגוע במתקן הגרעין הענקי בזפוריז'יה.
ב-BBC הקדישו הבוקר לתקיפות בעזה את הידיעה השנייה בחשיבותה בעמוד הראשי, תחת הכותרת "מספר ההרוגים בעזה עולה, ישראל הרגה בכיר צבאי שני". בכותרת המשנה של הידיעה ציין האתר הבריטי כי "חמושים פלסטינים" ירו מאות רקטות "בתגובה" על התקיפות הישראליות. הרג הילדים אמש בג'באליה מוזכר רק בעומק הידיעה, ו-BBC מציינת כי ישראל מאשימה רקטה תועה של הג'יהאד האיסלאמי באחריות לאירוע. "ל-BBC לא הייתה אפשרות לאמת באופן עצמאי את הטענה הזו", ציינה הרשת בדיווחה.
באתר ה"גרדיאן", עיתון בריטי המזוהה עם השמאל הפוליטי ונוהג למתוח ביקורת על ישראל, הקדישו ללחימה בעזה את הידיעה הרביעית בחשיבותה, כשקודמים לה לא רק הדיווחים על המתיחות בטייוואן ועל פגיעה במתקן גרעיני באוקראינה, אלא גם על קידום תוכנית האקלים של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בסנאט האמריקני, תוכנית שאישורה צפוי להיות אחד ההישגים הגדולים של ממשלו. "השטחים הפלסטיניים: יום שני של הפצצות מצד ישראל בעזה במסגרת מבצע שמוגדר כ'פעולת מנע'", מדווחים ב"גרדיאן". גם שם הרג הילדים בג'באליה מוזכר רק בעומק הכתבה: "ישראל אומרת שרקטה תועה שירו חמושי הג'יהאד האיסלאמי גרמה למותם של כמה ילדים בג'באליה שבצפון עזה", דווח בצורה לקונית-משהו.
בכלי התקשורת בארה"ב הלחימה בעזה נדחקת עוד יותר לשוליים. באתר של CNN העדיפו הבוקר לעסוק בירי על מתקן הגרעין האוקראיני בזפוריז'יה, בהשתתפות של צבא ארה"ב בתרגיל סמוך לגבול בין הודו לסין, בהבטחה של מזכיר המדינה להגן על הפיליפינים מפני סין, בסגר-קורונה שבו נתקעו אלפי תיירים בסין ובשורה של אירועים נוספים, ורק אחריהם לדווח על כך "11 הרוגים בתקיפות ישראליות בעזה, בהם בכיר בג'יהאד האיסלאמי". הגולשים שבחרו בכל זאת לקרוא את הדיווח של הרשת מצאו בראש הכתבה את הכותרת "ילדים בין קורבנות ההסלמה בעזה, שם ישראל מתעמתת עם הג'יהאד האיסלאמי" – בלי להטיל את האשמה על מי מהצדדים. בתוך הכתבה הובאו טענותיהם של ישראל והפלסטינים המאשימים זה את זה בהרג הילדים.
הרוגים בעזה? קודם האינפלציה בארגנטינה
ב"ניו יורק טיימס", מכלי התקשורת החשובים בעולם, זכתה הבוקר הלחימה בעזה לסיקור שולי למדי, וקדמו לה שלל כתבות, בהן על עתידו של נשיא סין, תוכנית האקלים של ביידן, האינפלציה בארגנטינה ופיצויי העתק שבהם חויב מפיץ תיאוריות הקונספירציה אלכס ג'ונס.
תמונה דומה עולה גם מעיון בכלי תקשורת שאינם באנגלית. באיטליה דיווח הבוקר "לה רפובליקה" על הירי לעבר ירושלים מבלי לעסוק באירועי ג'באליה. "קוריירה דלה סרה" נקט כותרת חריפה יותר כלפי ישראל: "עזה: עוד הפצצות ישראליות במהלך הלילה, 32 קורבנות, בהם שישה ילדים", אך גם הוא נמנע מלהקדיש לה מקום בולט באתרו. "אל פאיס" הספרדי עוסק בכותרת הראשית שלו בשלטון הטליבאן באפגניסטן, ביו"ר בית הנבחרים האמריקני פלוסי ובאסון שריפה בקובה שבו נעדרים 17 בני אדם, והעיסוק בעזה נדחק בו לשוליים. באתר החדשות הברזילאי הגדול Globo אין זכר ללחימה בעזה.
יוצאי דופן בבחירתם היו הבוקר כאמור אתרי העיתונים הגדולים בצרפת, ובהם זכה המבצע בעזה לכותרות ראשיות, בין השאר ב"ליברסיון", "לה פריזיין" ו"לה מונד". "ישראל מאשרת ש'נטרלה' את מנהיגי הג'יהאד האיסלאמי בעזה", דיווח "לה מונד" לקוראיו בכותרת הראשית וציין כי מספר ההרוגים ברצועה הגיע ל-29, "בהם שישה ילדים, לפי משרד הבריאות בעזה".