סרטון חדש שהתפרסם היום (ה') מעיד על האפשרות שמנהיג "קבוצת וגנר" יבגני פריגוז'ין לא חשש באופן ממשי מחיסולו כנקמה על המרד שהוביל נגד צבא רוסיה. בסרטון, שצולם ככל הנראה ימים אחדים לפני שמת בהתרסקות מטוס ליד מוסקבה בשבוע שעבר, הוא נראה מדבר מתוך רכב נוסע, לכאורה במדינה כלשהי באפריקה, ושולל בפני המצלמה שמועות שהופצו עוד לפני ההתרסקות באשר לגורלו.
"עבור אלו שתוהים אם אני חי או מת, לגבי שלומי – כעת זהו סוף השבוע, החצי השני של אוגוסט 2023, ואני באפריקה", אומר פריגוז'ין בסרטון שהופץ בערוץ הטלגרם Grey Zone המופעל בידי תומכי "קבוצת וגנר". פריגוז'ין מדבר בו כאמור מתוך רכב, שנוסע באזור לא-מיושב ומלא צמחייה. "אז עבור אלו שאוהבים לדבר על השמדתי, על החיים הפרטיים שלי, על כמה אני מרוויח ועל מה לא – הכול בסדר", הוסיף תוך שהוא מנפנף בידו.
בערוץ הטלגרם Grey Zone שפרסם את הסרטון לא צוין מתי הוא צולם, וכלי תקשורת בינלאומיים הדגישו כי גם אינם לקבוע היכן צולם, אבל לבושו וכובעו של פריגוז'ין, כמו גם השעון שענד ביד ימין, תואמים את אלו שבהם נראה בסרטון אחר שפרסם ב-21 באוגוסט. אותו סרטון היה הראשון שהפיץ בעצמו מאז המרד קצר-המועד שלו בחודש יוני, וגם בו הוא הצהיר שהוא נמצא באפריקה. ההערכה היא לפיכך שסוף השבוע שפריגוז'ין מזכיר בסרטון שהופץ כעת הוא זה של ה-19 וה-20 באוגוסט, לפני שחזר לרוסיה ומת ב-23 באוגוסט בהתרסקות מטוס, שהמריא ממוסקבה לסנט פטרסבורג.
אף שעד כה לא הוצגו לכך ראיות, ההערכות בעולם הן שהמשטר הרוסי בראשות ולדימיר פוטין הוא שהפיל את מטוסו של פריגוז'ין, כנקמה על המרד שהוביל ביוני השנה נגד צבא רוסיה, ושבמהלכו שעטו מאות משכירי החרב שלו לעבר מוסקבה. הקרמלין הכחיש כמובן בתוקף את הטענות הללו, אבל אתמול הודה לראשונה כי ייתכן שהופל בכוונה תחילה, וכי נבדקת האפשרות שמותו נגרם למעשה מהתנקשות. ההצהרה הזו נועדה כנראה להציג את רוסיה כמי שאינה יודעת מה בדיוק אירע, משום שאין לה לכאורה יד ורגל במעשה.
בהתרסקות המטוס ביום רביעי שעבר נהרגו כל 10 האנשים שהיו עליו, בהם ארבעה משומרי ראשו של פריגוז'ין ויד ימינו דמיטרי אוטקין. ביום שאחרי ההתרסקות, בתום שתיקה ארוכה, שלח פוטין תנחומים למשפחות ההרוגים, ואמר כי פריגוז'ין – בעל בריתו הקרוב במשך שנים – היה איש עסקים מוכשר עם גורל קשה, שעשה טעויות חמורות. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הדהד את ההערכות שנשיא רוסיה הוא האחראי להסתלקות פריגוז'ין, כשאמר כי הוא אינו מופתע ממותו וכי "לא הרבה דברים קוראים ברוסיה בלי שפוטין יעמוד מאחוריהם".
מלבד רצונו של פוטין לנקום בראש "קבוצת וגנר", גורמים נוספים מחזקים את ההערכות שהמטוס הופל בכוונה, ושלא מדובר בתאונה: במהלך הטיסה לא ניכרו במטוס סימנים כלשהם לבעיה עד לצלילתו אל הקרקע, ולא דווח ששידר אות מצוקה. בנוסף, על סמך סרטונים שפורסמו ברשת מסתמן כי פיצוץ או שניים אירעו במטוס בעודו באוויר – וכי הוא איבד אחת מכנפיו. תושבי הכפר שבקרבתו התרסק המטוס סיפרו כי שמעו פיצוץ עז – ואז ראו מטוס "נופל מהשמיים".
אחרי מותו של פריגוז'ין הורה פוטין ללוחמי "וגנר" להישבע אמונים למדינה הרוסית ולהפוך לחלק אינטגרלי מכוחות הביטחון שלה. מדובר בצעד שפריגוז'ין סירב לאפשר בשל הסכסוך העמוק שלו עם הרמטכ"ל הרוסי ועם שר ההגנה, והעובדה שפוטין ניצל את לכתו כדי לממש את המהלך נתפסה כעוד מסר לכך שעם הסתלקותו של פריגוז'ין הוא נפטר ממטרד של ממש.
אחרי שהשבוע הודיעה רוסיה כי בדיקות DNA אישרו שפריגוז'ין הוא אחד ההרוגים במטוס, שלשום הוא הובא למנוחות בטקס חשאי וצנוע, בהשתתפות כמה עשרות קרובים וידידים, ומבלי שזכה למשמר כבוד. כמי שקיבל מפוטין רק בשנה שעברה את התואר "גיבור רוסיה" הוא היה זכאי עקרונית למחווה הזו, אך היא נמנעה ממנו. אתמול המשיכו תומכיו לפקוד את קברו הטרי, והם הניחו עליו פרחים, מכתבים ודברי שירה.
זוועות באפריקה, טרולים בארה"ב: מורשת פריגוז'ין
"קבוצת וגנר", נזכיר, היא ארגון שכירי חרב שאותו הקים פריגוז'ין בעשור שעבר, ושמאז נשלח על-ידי רוסיה להילחם בשלל זירות בעולם, בהן אפריקה, סוריה ואוקראינה. היא מנתה עשרות אלפי לוחמים, רבים מהם אסירים שזכו בשחרור מוקדם מבתי הכלא הרוסיים תמורת התחייבות להילחם, והואשמה בשלל פשעי מלחמה. באוקראינה היא הייתה אחראית לניצחון בקרב הקשה והארוך על העיירה בחמוט, אך במהלך הקרבות שם פרץ סכסוך בין פריגוז'ין לבין שר ההגנה סרגיי שויגו והרמטכ"ל ולרי גרסימוב, שאותם האשים פריגוז'ין בבגידה במניעת נשק ומשאבים מלוחמיו.
הסכסוך עם בכירי מערכת הביטחון הוא שהוביל למרד שבו פתח פריגוז'ין בסוף יוני, ושבמהלכו השתלטו לוחמיו על העיר הרוסית רוסטוב-שעל-הדון, והחלו לדהור לעבר מוסקבה. המרד הופסק בתיווכו של הרודן הבלארוסי אלכסנדר לוקשנקו, בעל בריתו הקרוב של פוטין, ובחסותו גובש הסכם שלפיו פריגוז'ין ולוחמיו יוגלו לבלארוס וימשיכו משם את פעילותם. אחרי הפסקת המרד העריכו רבים שפריגוז'ין הפך יעד לחיסול ולכן יסתתר, אבל באופן מפתיע הוא נפגש עם פוטין והסתובב באין מפריע ברוסיה ובעולם.
פריגוז'ין, בן 62 במותו, היה אסיר לשעבר שישב שנים בכלא אחרי שהורשע בהונאה, אך בעקבות קריסת ברית המועצות שוחרר לחופשי, נכנס לעסקי המסעדנות ופתח מסעדה יוקרתית בסנט פטרסבורג שאליה הגיעו לקוחות עשירים ומוכרים, בהם הנשיא-לעתיד פוטין. חברת הקייטרינג שהקים פריגוז'ין, "קונקורד", החלה בהמשך לעבוד עם הקרמלין, וכך הוא זכה לכינוי "השף של פוטין". באמצעות חוזי ענק שאותם קיבל מהשלטונות צבר פריגוז'ין הון עצום, שהגיע למיליארדים רבים.
פריגוז'ין היה נתון לסנקציות כבדות מצד ארה"ב והאיחוד האירופי לא רק בשל פשעי המלחמה של חייליו, אלא גם בשל "מפעל הטרולים" הגדול שלו, שהפיץ באינטרנט "פייק ניוז" ודיסאינפורמציה המשרתים את הקרמלין. מפעל זה הואשם בין השאר בהטיית הבחירות בארה"ב ב-2016 לטובתו של דונלד טראמפ.