עוד סימן לשינויי האקלים? שיאי טמפרטורה עונתיים נרשמו בכמה מדינות אירופיות בשבוע הראשון של שנת 2023, ומזג האוויר החריג מעורר כעת קריאות מחודשות מצד ארגונים סביבתיים לפעול ביתר שאת נגד ההתחממות הגלובלית מעשה ידי האדם. עבור הממשלות עצמן מזג האוויר הזה מעניק דווקא מרחב נשימה מסוים, כיוון שהטמפרטורות המתונות מצמצמות את הביקוש לגז ובכך מונעות, לפחות לפי שעה, את התממשות תרחיש האימים של מחסור במצרך הבסיסי במהלך החורף בעקבות המלחמה באוקראינה.
במאות תחנות מדידה ברחבי אירופה נרשמו בימים האחרונים שיאי טמפרטורה עבור התקופה הזו בשנה: משווייץ, דרך פולין ועד הונגריה – שבירתה בודפשט חוותה את ערב חג המולד החם ביותר אי-פעם אצלה. ב-1 בינואר טיפסו הטמפרטורות בעיר ל-18.9 מעלות, נתון חריג למדי עבור האזור הזה בעיצומו של החורף. גם בצרפת נרשמו טמפרטורות חריגות לעונה, והלילה שבין 30 בדצמבר ל-31 בדצמבר היה החם ביותר עבור יום זה מאז תחילת המדידות. ביום הראשון של השנה נמדדו בדרום-מערב המדינה 25 מעלות, ואתרי הסקי שלרוב עמוסים בימים אלו של השנה נותרו נטושים בעקבות היעדר שלג.
בטלוויזיה הצ'כית דווח על עצים שמתחילים לפרוח, בעוד בשווייץ פרסם השירות המטאורולוגי אזהרה עבור אנשים הסובלים מאלרגיה לאבקנים, בגלל הפריחה המוקדמת. בספרד הצביע היום מד החום על 25.1 מעלות בנמל התעופה בילבאו שבחבל הבסקים, ומחוץ למוזיאון גוגנהיים בעיר נצפו תושבים משתזפים בשמש. אחרים טיילו להנאתם לאורך נהר הנרביון. "תמיד יורד פה המון גשם, ומאוד קר. זה ינואר ומרגיש כמו קיץ", אמר תושב בילבאו אוסביו פולגיירה בן ה-81. התיירת הצרפתייה ג'ואנה הוסט שביקרה שם הודתה שמזג האוויר החמים "נחמד" עבור טיולי אופניים, אך הוסיפה: "אנחנו יודעים שכדור הארץ בוער. אז אנחנו נהנים אבל במקביל אנחנו מפחדים".
בשירות המטאורולוגי של צרפת ייחסו את הטמפרטורות החריגות לאוויר חם שהגיע לאירופה מאזורים סובטרופיים. "גל החום" בתחילת ינואר, אם אפשר לקרוא כך לטמפרטורות המתונות הללו, מצטרף לשורה של אירועי מזג אוויר חריגים שמדענים אומרים כי בטווח הארוך יהפכו לתכופים וחמורים יותר בעקבות שינויי האקלים. בשנה שעברה חוותה אירופה גל חום חריג, וגם הודו חוותה גל שכזה, בעוד בפקיסטן נרשמו הצפות קטלניות וחסרות תקדים. "כשמיליונים ברחבי אירופה חווים גל חום בינואר, אולי הגיע הזמן לסיים באופן מוחלט את התלות של החברה שלנו בדלקי מאובנים", מסר הסניף הבריטי של ארגון "גרינפיס".
האוויר החם מחולל כאמור נזק לתעשיית הסקי האירופית, ובשל היעדר שלג גם אתרי נופש בצפון ספרד, באזורים כגון אסטוריאס, לאון וקנטבריה, נותרו סגורים במהלך חופשת חג המולד. בהר יהרונה שבמדינת בוסניה והרצגובינה, מדינה שב-1984 אירחה את אולימפיאדת החורף, הימים הנוכחים היו אמורים להיות העמוסים ביותר בעונה. במקום זאת, הרכבל שם נותר שומם מעל הפסגות שעדיין מכוסות בדשא ירוק. באחד מאתרי האירוח נראה זוג אוכל לבדו במסעדה, האורחים היחידים שם. גם בעיירת הנופש זאקופנה, בדרום פולין, השלג מבושש לבוא – ואירוע קפיצות סקי שתוכנן שם בין 7 ל-8 בינואר בוטל.
לא רק התיירות נפגעת: המומחים מזהירים מפגיעה בצמחייה. המטאורולוגית הגרמנייה פולריאן אימברי אמרה כי צמיחה מוקדמת ולא-רצויה של יבולים עלולה להעמידם בפני סכנה רבה יותר של נזקים מכפור בהמשך החורף. הביולוג ליביו רייף, דובר המכון האורניתולוגי של שווייץ, אמר כי שינויי האקלים מביאים גם לכך שמיני ברווזים רבים שלרוב נודדים לשווייץ בתקופה זו של השנה לא מגיעים אליה יותר. לדבריו הם נשארים באזורים צפוניים יותר כמו פינלנד, כיוון שהאגמים שם לא קופאים והם יכולים עדיין למצוא בהם מזון כמו צדפות, שלרוב אינן נגישות להן בימי החורף.
למזג האוויר החריג יש גם יתרון מסוים: הוא מקל, לפחות זמנית, על הממשלות ברחבי אירופה שלאורך החודשים האחרונים התקשו למלא את מאגרי הגז שלהן בתקווה להימנע ממחסור במהלך החורף, מחסור שממנו חששו אחרי שרוסיה צמצמה דרמטית את האספקה שלה ליבשת – במהלך שנתפס במערב כנקמה על הסנקציות שהוטלו עליה בעקבות הפלישה לאוקראינה.
הטמפרטורות החמימות מצמצמות כעת את הביקוש לגז, ומחירו צנח למחיר הנמוך ביותר מאז הזינוק שנרשם בתחילת המלחמה באוקראינה בפברואר אשתקד, כשנכון להבוקר הוא עמד על 70.25 יורו לכל מגה-וואט שעה. באיטליה חזו הרשויות כי מחירי האנרגיה יפחתו החודש, אם הביקוש לגז ימשיך להיות נמוך.
למרות האופטימיות הזו, בחברת שירותי המידע Eurointelligence הזהירו כי משבר האנרגיה באירופה צפוי ללוות את מדינות היבשת לאורך תקופה ארוכה, ולא רק בחורף הנוכחי – וקראו להן להימנע מאדישות. "למרות שמזג האוויר מעניק לממשלות מרחב נשימה כלכלי גדול יותר בחלק הראשון של השנה הזו, פתרון בעיות האנרגיה של אירופה ידרוש מאמץ מרוכז לאורך מספר שנים. אף אחד לא צריך להאמין שזה כבר נגמר", מסרה החברה.