הגנרל הבכיר של איראן בסוריה מודה ב"תבוסה קשה מאוד", ומותח ביקורת חריפה על רוסיה. "המפלה בסוריה הוא לא דבר שצריך להיות גאה בו", אמר בהרוז אסבטי, שדרגתו מקבילה לתת-אלוף בצה"ל, בנאום במסגד בטהרן שהופץ בפומבי השבוע בתקשורת האיראנית. במהלך שהותו בסוריה, הוא היה אחראי על פיקוח על הפעולות הצבאיות של איראן במדינה - ותיאם באופן הדוק את פעילותו עם גורמים סורים רשמיים, וגם עם רוסיה.
3 צפייה בגלריה
בהרוז אסבטי
בהרוז אסבטי
בהרוז אסבטי
ב"ניו יורק טיימס" ציינו כי מדובר בהתבטאויות שונות מהותית מאלה שהשמיעה ההנהגה באיראן - שבמשך שבועות המעיטה בערך המפלה האסטרטגית שספגה ארצם, וטענו כי איראן תכבד כל החלטה של העם הסורי. אסבטי, קצין בכיר בכוחות המזוינים של איראן - שכוללים את הצבא ואת משמרות המהפכה - ציין בנאומו בין השאר שהיחסים בין טהרן לנשיא המודח של סוריה, בשאר אסד, היו מעורערים - בין השאר מאחר שהוא דחה כמה בקשות של המיליציות הפרו-איראניות לפתוח חזית נגד ישראל מתוך סוריה.
לדברי אסבטי, איראן הציגה לאסד "תוכניות צבאיות מקיפות" של האופן שבו תוכל להשתמש במשאבי הצבא האיראני בסוריה כדי לתקוף את ישראל. אסבטי סיפר לקהל בנאום שהיה במטוס האיראני האחרון שעזב את סוריה לטהרן - לילה לפני שדמשק נפלה לידי המורדים.
את הנאום ניצל גם למענה על שאלות בקהל, ואחת השאלות שהופנתה אליו הייתה אם איראן מתכננת להגיב לחיסולו של חסן נסראללה. הוא השיב שאיראן עשתה זאת - במתקפת הטילים על ישראל. אחר כך נשאל אם טהרן מתכננת מתקפה ישירה נוספת - שלישית במספר על ישראל - ואמר ש"המצב" לא מאפשר באופן מציאותי מתקפה נוספת על ישראל.
3 צפייה בגלריה
נשיא סוריה בשאר אסד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ביקור מוסקבה
נשיא סוריה בשאר אסד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ביקור מוסקבה
בשאר אסד. "דחה בקשות של המיליציות הפרו-איראניות לפתוח חזית נגד ישראל מתוך סוריה"
(צילום: Sputnik/Valeriy Sharifulin/Pool via REUTERS)
אסבטי האשים בכישלון בסוריה גם את רוסיה, שנחשבת לבעלת ברית של איראן - והייתה גם בעלת ברית קרובה של אסד, שנמלט למוסקבה וקיבל שם מקלט. הוא טען שהרוסים הטעו את איראן בכך שאמרו לה שהם מפציצים את המורדים - ובמקום זאת הפציצו שטחים פתוחים; וטען כי בשנה החלופת - כשישראל תקפה מטרות איראניות בסוריה - הרוסים "כיבו את המכ"מים" - צעד שסייע למתקפות הללו.
בנאומו איים אסבטי גם לגייס מורדים חדשים בסוריה - נגד השלטון החדש של אבו מוחמד אל-ג'ולאני. "אנחנו יכולים להפעיל רשתות שעבדנו איתן במשך שנים. להפעיל רבדים חברתיים שהחבר'ה שלנו חיו ביניהם במשך שנים, או להיות פעילים ברשתות החברתיות וליצור תאי התנגדות", הוא הבטיח. "ועכשיו - אנחנו יכולים לפעול שם כמו שאנחנו פועלים בזירות בינלאומיות אחרות. וכבר התחלנו".
גורם במשמרות המהפכה אמר ל"ניו יורק טיימס" כי נראה שמדובר בדברים שהם יותר שאיפתיים ופחות מעשיים. בכיר במשמרות המהפכה ציין שהמדיניות האיראנית בסוריה טרם גובשה סופית - אך הוסיף שאם סוריה תשקע בכאוס, איראן תרוויח.
3 צפייה בגלריה
עלי ח'אמנאי בנאום בטהרן
עלי ח'אמנאי בנאום בטהרן
"המצב לא מאפשר באופן מציאותי מתקפה נוספת על ישראל"
(צילום: AFP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR)
אסבטי ניסה לפרט את הסיבות לנפילת משטר אסד - וטען כי היא הייתה בלתי נמנעת. הוא מנה שחיתות, דיכוי פוליטי, קשיים כלכליים, מחסור בחשמל ודלק - וגם משכורות שלא אפשרו לחיות. אסד, לדברי אסבטי, התעלם מאזהרות איראן ומדרישות לערוך רפורמות.
כשנשאל למה איראן לא משגרת טילים לעבר בסיסים צבאיים אמריקניים במזרח התיכון, הוא השיב שזה יזמין תגובות גדולות יותר על איראן ובעלות בריתה מצד ארה"ב - והוסיף שהטילים הרגילים של איראן - לא אלה המתקדמים - לא יכולים לחדור מערכות הגנה אמריקניות מתקדמות. ולמרות כל אלה, אסבטי טען בנאומו שאין סיבה לדאגה. איראן ובעלות בריתה, לדבריו, עדיין שולטות באזור.
פורסם לראשונה: 23:36, 08.01.25