"פרק חדש של שלום": ראש הממשלה בנימין נתניהו חתם אמש (יום שלישי) בשם מדינת ישראל על הסכם שלום עם איחוד האמירויות ועל הצהרת שלום עם בחריין - אף שפרטי ההסכמים הללו לא פורסמו בטענה שכך ביקשו הצדדים החותמים. ההסכמים, שנחתמו בעברית, ערבית ואנגלית, יועברו כעת לאישור הממשלה והכנסת. תוכן המסמכים שעליהם חתמו נציגי המדינות נחשף בלילה.
במסגרת הצהרת השלום עם בחריין, התחייבו נתניהו ושר החוץ הבחרייני עבד אל-לטיף אל-זיאני לאמץ את "החזון של הסכמי אברהם", ולפעול לטובת הרחבת מעגל השלום ופתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. לפי ההצהרה, בשבועות הקרובים יישבו נציגי שתי המדינות במטרה לגבש הסכמים בשורת נושאים, ובהם ביטחון, טכנולוגיה ובריאות. במקביל, נמשכים המאמצים לצרף מדינות נוספות להסכמים, ולפי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, "סעודיה תלך בעקבות האמירויות ובחריין בבוא העת".
הצהרת השלום המלאה עם בחריין
"הוד מלכותו, המלך חמד בין עיסא סלמאן אל-חליפה, וראש הממשלה בנימין נתניהו, הסכימו לפתוח עידן של ידידות ושיתוף פעולה, בחתירה למזרח תיכון יציב, בטוח ומשגשג לטובת כל המדינות ועמי האזור. ברוח זו, ראש ממשלת ישראל נתניהו ושר החוץ הבחרייני עבד אל-לטיף אל-זיאני נפגשו היום בוושינגטון, בהזמנתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, כדי לאשר את העקרונות של 'הסכם אברהם' ולהתחיל פרק חדש של שלום.
"פריצת הדרך הדיפלומטית הזו התאפשרה בזכות הסכמי אברהם שיזם הנשיא טראמפ. היא משקפת את הצלחת המאמצים המתמידים של ארה"ב לקדם שלום ויציבות במזרח התיכון. ממלכת בחריין ומדינת ישראל בטוחות שהתקדמות זו תוביל לעתיד שבו כל העמים והדתות יוכלו לחיות יחד בשיתוף פעולה וליהנות משלום ומשגשוג, שבו מדינות מתמקדות באינטרסים משותפים ובבניית עתיד טוב יותר.
"הצדדים דנו במחויבותם המשותפת לקדם ביטחון ושלום במזרח התיכון, תוך הדגשת החשיבות של אימוץ החזון של הסכמי אברהם: הרחבת מעגל השלום, הכרה בזכות של כל מדינה לריבונות ולחיים בשלום ובביטחון, והמשך המאמצים להגעה לפתרון כולל, הוגן וממושך של הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
"בפגישתם, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ עבד אל-לטיף אל-זיאני הסכימו לכונן יחסים דיפלומטיים, לקדם ביטחון ממושך ולהימנע מאיומים ומשימוש בכוח. כמו כן, הצדדים הסכימו לקדם דו-קיום ותרבות של שלום. ברוח זו, הם אישרו היום שורה של צעדים שיחלו את הפרק החדש ביחסי המדינות.
"ממלכת בחריין ומדינת ישראל הסכימו לחתור בשבועות הקרובים להסכמים שנוגעים להשקעות, תיירות, טיסות ישירות, ביטחון, תקשורת, טכנולוגיה, אנרגיה, בריאות, תרבות וסביבה, ותחומים אחרים של רווחה משותפת, וכן להגיע להסכם בדבר פתיחה הדדית של שגרירויות.
"ממלכת בחריין ומדינת ישראל רואות ברגע הזה כהזדמנות היסטורית, ומכירות באחריות שלהן לחתור לעבר עתיד בטוח ומשגשג יותר - הן עבור הדורות הבאים שלהן והן עבור הדורות הבאים של האזור. שתי המדינות מביעות את תודתן והערכתן העמוקה לנשיא דונלד טראמפ, על מאמציו חסרי הלאות ועל גישתו המעשית והייחודית לקידום המטרות של שלום, צדק ושגשוג עבור כל העמים באזור. בהתאם להבעת הערכה זו, שתי המדינות ביקשו מהנשיא דונלד טראמפ לחתום על מסמך זה, כמארח הפגישה ההיסטורית וכעדות לנחישותם המשותפת".
הצהרת "הסכמי אברהם"
נתניהו, בן-זאיד, אל זיאני וטראמפ חתמו בין היתר גם על מסמך שבכותרתו נכתב "הכרזת הסכמי אברהם". במסמך נכתב כי הארבעה מבקשים לשים סוף לעימותים בעולם, כדי ליצור, כלשון המסמך, "עתיד טוב יותר לילדי העולם". זה תוכן ההצהרה המלא:
"אנו, החתומים מטה, מכירים בחשיבות שמירת השלום וחיזוקו במזרח התיכון וסביב העולם, תחת הבנה משותפת ודו-קיום, תוך הפגנת כבוד לכבוד האדם, חופש וחופש דת.
"אנו מעודדים את המאמצים לקידום דיאלוג בין-דתי ובין-תרבותי לטובת קידום תרבות שלום בין שלוש הדתות האברהמיות ובין כל האנושות.
"אנו מאמינים שהדרך הטובה ביותר לצלוח את האתגרים הללו היא באמצעות שיתוף פעולה, דיאלוג ופיתוח קשרים ידידותיים בין מדינות שמקדמות אינטרסים של שלום קבוע במזרח התיכון ובעולם כולו.
"אנו שוחרי סובלנות וכבוד לכל אדם במטרה להפוך את העולם למקום שבו כל אחד יכול ליהנות מכבוד ותקווה, ללא קשר לגזע, אמונה או מוצא אתני. אנו תומכים במדע, אומנות, רפואה ומסחר לטובת עידוד הגזע האנושי ומקסום הפוטנציאל האנושי, במטרה לקרב בין אומות.
"אנו מבקשים לשים סוף להקצנות ולעימותים במטרה לספק לכל הילדים בעולם עתיד טוב יותר. אנו שואפים לחזון של שלום, ביטחון ושגשוג במזרח התיכון ובעולם כולו.
ברוח זו, אנו מקבלים בברכה ומעודדים את התהליך שכבר נעשה במטרה לקיים יחסים דיפלומטיים בין ישראל ושכנותיה באזור, תחת עקרונות "הסכמי אברהם". אנו מעודדים מהמאמצים שמתנהלים לגיבוש והרחבת היחסים הידידותיים שמבוססים על אינטרסים משותפים ועל התחייבויות משותפות לעתיד טוב יותר".
פרטי ההסכם עם האמירויות
ההסכם עם איחוד האמירויות כולל תשעה עמודים, שבהם מדובר בין היתר על הקמת שגרירויות והבנות עקרוניות. בהסכם קיים גם נספח שמתאר עקרונות יסוד בתחומים שונים של שיתופי פעולה - כמו השקעות, תעופה אזרחית, מים, חקלאות ועוד - והצהרת כוונות להגיע בעתיד להסכמים בתחומים אלה.
בהסכם יש התייחסות גם לשיתוף פעולה בנושא דו-קיום, תרבות שלום ותכניות שונות, עם נכונות לעבוד כדי לשפר את המצב באזור ולקדם "אג'נדה אסטרטגית למזרח התיכון". יש בהסכם התייחסות לחשיבות הביטחון, ומחויבות לשתף פעולה במטרה לקדם יציבות.
ההסכם יוצר את התשתית למערכת היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות, ומסדיר את העקרונות המנחים ליחסים אלה. תחת המטריה הזו יהיו כל הנושאים של שיתוף הפעולה. בהסכם קיים גם אזכור לשאיפה להגיע לפתרון שתי המדינות, אך אין בו כל אזכור לנושא הסיפוח.
המילה פלסטינים מופיעה בהסכם כחלק מהשאיפה לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, והאמונה שהיחסים בין המדינות יכולים לתרום לשלום אזורי ולשלום בין העמים. כמו כן, אין אזכור למכירת מטוסי ה-F-35 מארה"ב לאמירויות, שהנשיא טראמפ אישר אתמול שאכן תצא לפועל.
פסגה היסטורית בבית הלבן
הנשיא האמריקני הקפיד לציין במהלך הפסגה ההיסטורית כי "מדינות רבות נוספות" יצטרפו למעגל השלום, אך לא נקב בשמות. עם זאת, בהמשך הערב הוא אמר לעיתונאים כי הוא מצפה שסעודיה תכיר בישראל כשיגיע תורה "בבוא העת". הוא אף הבטיח שסעודיה יכולה להיות חלק מהמדינות שיצטרפו להסכמים. לדברי טראמפ, "דיברתי על זה עם מלך סעודיה. הם ילכו בעקבות איחוד האמירויות ובחריין בבוא העת".
עם זאת, סעודיה פרסמה הודעה צוננת לאחר הטקס, שלפיה "הממלכה עומדת לצד העם הפלסטיני ותומכת בכל המאמצים שמטרתם להגיע לפתרון צודק ומקיף בסוגיה הפלסטינית, שתאפשר לפלסטינים להקים מדינה עצמאית בגבולות 1967 שבירתה ירושלים המזרחית – בהתאם להחלטות הבינלאומיות וליוזמת השלום הערבית".
נתניהו ושרי החוץ של המדינות הערביות אמרו בטקס כי ההסכמים יביאו למזרח תיכון חדש. ראש הממשלה אמר כי הוא ההסכמים יכולים להביא ל"סיום הסכסוך הישראלי-ערבי", מבלי להתמקד בפלסטינים, אך נציגי בחריין ואיחוד האמירויות הדגישו את מחויבותם "לעם הפלסטיני ולפתרון שתי המדינות". שר החוץ האמירתי, עבדאללה בן-זאיד, אף הודה לנתניהו על ש"עצר את סיפוח השטחיים הפלסטינים" ובחר בשלום.
בנאומו בטקס החתימה אמר נתניהו כי ההסכם "מהווה תקווה לכל בני אברהם", והוסיף: "היום הזה הוא נקודת מפנה בהיסטוריה. הוא מהווה שחר חדש לשלום. במשך אלפי שנים העם היהודי התפלל לשלום. במשך עשורים, המדינה היהודית התפללה לשלום, וזו הסיבה שהיום אנחנו אסירי תודה. אני אסיר תודה לך, הנשיא טראמפ, למנהיגות ההחלטית שלך. באומץ התעמתת עם הדיקטטורים מטהרן. הצעת חזון ריאליסטי של שלום בין ישראל והפלסטינים ותיווכת בהצלחה בשלום ההיסטורי הזה".
שר החוץ של איחוד האמירויות עבדאללה בן-זאיד אמר: "אני עומד היום ומושיט ידי לשלום, ומקבל יד לשלום. רדיפת השלום היא לא רק דרך ועקרונות, עליך לראות מעשים. מה שאנחנו עושים כאן היום הוא שינוי במזרח התיכון, שינוי שיפיח תקווה בעולם. כבוד ראש ממשלת ישראל נתניהו, תודה לך על בחירתך בשלום ועל עצירת הסיפוח של השטחים הפלסטיניים. זוהי החלטה שמחזקת את המאמץ שלנו להשיג עתיד טוב יותר לדורות הבאים. היוזמה הזאת שמתחילה כאן אינה סיסמה לשם הישגים מדיניים בלבד, אלא נועדה ליצירת עולם טוב יותר".
שר החוץ של בחריין עבד אל-לטיף אל-זיאני אמר בנאומו: "במשך זמן רב מדי עוכב המזרח התיכון על ידי קונפליקט וחוסר אמון, שגרמו הרס ומנעו את הפוטנציאל של הדורות הטובים והמבריקים שלנו. עכשיו, אני משוכנע שיש לנו הזדמנות לשנות זאת. למדינת ישראל ולראש הממשלה נתניהו - אנחנו מכירים בכך ששלום וביטחון אפשריים רק דרך הבטחת הזכויות של אנשים ומדינות בעולם. עלינו לעבוד בדחיפות להביא את השלום והביטחון. פתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני יהיה אבן היסוד של שלום כזה. הראינו היום שדרך כזאת אפשרית, אפילו ריאליסטית".
חיוכים בוושינגטון, רקטות באשדוד
לפני הטקס נפגש טראמפ עם כל אחד מהמנהיגים בנפרד, מסר הצהרה לתקשורת והשיב לשאלות. כשנתניהו לצידו, דיבר טראמפ על מדינות ש"התעייפו ממלחמות", והוסיף בחיוך: "אפילו ביבי התעייף ממלחמות". בתום הטקס, לאחר הנאומים והחתימה על ההסכמים, עמדו ארבעת המנהיגים יחד על מרפסת הבית הלבן ונופפו לשלום לאורחים.
על ההסכמים ההיסטוריים העיבה, כמובן, מגפת הקורונה המשתוללת – ונתוני ההדבקה המדאיגים בישראל. בעוד נתניהו מקפיד ללכת עם מסכה בישראל, בבית הלבן הוא הסתובב ללא מסכה ואף לא שמר על ריחוק חברתי, ככל הנראה כחלק מדרישת הנשיא האמריקני. טראמפ, נזכיר, מקפיד שלא להיראות עם מסכה בציבור בארה"ב, ואף קיים לאחרונה עצרת המונית ללא כל ריחוק חברתי או הקפדה על המלצות גורמי הבריאות.
בנוסף לכך, ארגוני הטרור ברצועת עזה בחרו לספק תזכורת להתנגדותם להסכמים, ושיגרו רקטות לעבר אשדוד ואשקלון. מצה"ל נמסר כי זוהו שתי רקטות שנורו משטח הרצועה לישראל, וכיפת ברזל יירטה אחת מהן. חמישה בני אדם נפצעו משברי זכוכית סמוך לקניון לב אשדוד, בהם גבר בן 62 באורח בינוני-קשה, שהיה בדרכו לחלק לחם למשפחות נזקקות. אנשים נוספים לקו בחרדה.
האזעקות בדרום נשמעו זמן קצר לאחר נאומו של נתניהו, ובעת נאומו של שר החוץ מהאמירויות. בנוסף, כמה שעות לאחר מכן עצרו לוחמי צה"ל שני חשודים שחצו את גדר המערכת בדרום רצועת עזה. על החשודים נתפסו שני רימונים. לאחר תחקור הם הוחזרו לשטח הרצועה.
בחמאס אמרו לאחר הירי, כי "הסכמי נרמול היחסים בין ישראל לבין איחוד האמירויות ובחריין לא שווים את הדיו שבו הם נכתבו ולא מעניקים לישראל לגיטימציה על אדמות פלסטין. העם הפלסטיני יגיב באמצעות עמדה פלסטינית מאוחדת, באמצעות החרפת ההתנגדות בכל דרכיה. אנחנו מחויבים להמשיך את המאבק עד השגת זכויותיו של העם הפלסטיני שיתמודד עם ההסכמים האלה כאילו הם אינם".
סגן מנהיג חמאס, סאלח אל-עארורי, אמר: "ההתעלמות מדברים חשובים מאוד לא תציל את טראמפ ואת נתניהו. ארגונים ערביים הוכיחו כי הם מוכנים לפנות לבית הלבן בכל רגע. עמדת הליגה הערבית מאכזבת וזה מאוד מצער, התפוררותה אפשרה ללחץ האמריקני להניב פירות".
פורסם לראשונה: 23:56, 15.09.20