רוב הנשאלים בסקר CNN קבעו שדונלד טראמפ ניצח את ג'ו ביידן בעימות הנשיאותי, ובתקשורת האמריקנית היה קונצנזוס: זו הייתה הופעה גרועה מאוד של הנשיא המכהן. וזה במילים עדינות.
"ביידן גמור", הייתה הכותרת הראשית באתר "פוליטיקו", בניו יורק פוסט המזוהה עם הצד הימני של המפה השתמשו באמירה המזוהה כל כך עם טראמפ וכתבו "Just Sad", וב"וול סטריט ג'ורנל" נכתב: "ביידן התרסק".
ב-CNN, רשת הטלוויזיה שהעימות נערך בחסותה, נכתב בכותרת: "ההופעה הגרועה של ביידן והאמירות השקריות של טראמפ". ב-NBC השתמשו באמירה המזוהה עם קרבות אגרוף: "דמוקרטים קוראים לביידן לזוז הצידה ולהשליך את המגבת".
העימות בקצרה:
- על ישראל - ביידן אמר ש"הציל את ישראל כשאיראן תקפה", טראמפ האשים אותו שלא תמך מספיק: "איתי חמאס לעולם לא היה פולש, הפכת לפלסטיני רע וחלש".
- ביידן הודה בעיכוב משלוחי פצצות לישראל, טראמפ נשאל אם יתמוך בהקמת מדינה פלסטינית והתחמק: "אצטרך לראות".
- על הכלכלה - ביידן טען שבתקופת קודמו "הכלכלה קרסה", טראמפ השיב ש"הייתה לנו הכלכלה הטובה ביותר בהיסטוריה", וביידן עקץ: "רק אתה חושב ככה".
- על המהגרים - טראמפ האשים ש"צעירות רבות נרצחו על-ידי אנשים שהוא מאפשר להם להיכנס", ביידן השיב שמספר המהגרים הבלתי חוקיים ירד ב-40% מאז שעזב.
- טראמפ סירב שוב ושוב להתחייב חד-משמעית שיקבל את תוצאות הבחירות, ביידן הטיח בו: "אתה בכיין".
- השניים לא לחצו ידיים עם תחילת העימות, ביידן נשמע לפרקים מגומגם, דיבר לאט והרבה להשתעל ולכחכח.
ב"וושינגטון פוסט" וב"ניו יורק טיימס" כתבו בכותרת כי ביידן "התקשה" - אבל אולי הכותרת המרכזית הגיעה מהטור של תומאס פרידמן, הפרשן הבכיר של הטיימס, שבכותרתו נכתב: "ביידן הוא חבר שלי. הוא חייב לפרוש".
"צפיתי בעימות לבד במלון בליסבון, וזה גרם לי לבכות", כתב פרידמן בתחילת טורו. "אני לא יכול לזכור אירוע יותר שובר לב בקמפיין נשיאותי אמריקני בחיי - בעיקר בגלל מה שנחשף בו: ביידן, חבר טוב ונשיא טוב, לא יכול לרוץ שוב לנשיאות. ודונלד טראמפ, אדם זדוני ונשיא קטנוני, לא למד דבר ולא שכח דבר".
פרידמן כתב כי "משפחת ביידן והצוות הפוליטי שלו חייבים להתכנס במהירות ולכנס שיחות עם הנשיא, שיחות של אהבה, בהירות ונחישות. הנשיא חייב לצעוד קדימה ולהכריז שהוא לא יתמודד שוב". לדבריו, "אם קמלה האריס רוצה להתמודד, היא צריכה. אבל לבוחרים מגיע תהליך פתוח של חיפוש אחר מועמד דמוקרטי לנשיאות שיכול לאחד לא רק את המפלגה, אלא גם את המדינה".
הוועידה הלאומית הדמוקרטית אמורה להתכנס ב-19 באוגוסט בשיקגו, אבל למעשה אין לדמוקרטים אפשרות להחליף את ביידן - אלא אם יפרוש בעצמו. הבחירות, נזכיר, יתקיימו ב-5 בנובמבר.
בעימות נראה ביידן עייף, מבולבל וחלש לפרקים ארוכים במהלכו - ובעיקר בתחילתו. הוא הרבה לכחכח ולהשתעל בדקות הראשונות, והופיע לעימות עם קול צרוד. לעיתים רבות שטף הדיבור שלו נעצר, והוא נראה כמי שנאבק במחשבותיו כדי לסיים את דבריו. אפילו סגניתו האריס הודתה: "הייתה לו התחלה איטית".
אולי המבוכה הגדולה ביותר הייתה בתשובה שנגעה למדיקר – ביטוח הבריאות הפופולרי שביידן הודיע לאחרונה על תוכנית לחיזוקו באמצעות הפחתת מחירי התרופות והטלת מס על בעלי הכנסה גבוהה. ביידן קפא, ואמר בבלבול כי הוא "ניצח את מדיקר" (במקום את הקורונה). טראמפ הגיב לכך: "הוא באמת ניצח את מדיקר. הוא הרג אותה".
לפי סקר CNN שפורסם שעה קלה אחרי העימות, לדאגה הגדולה במפלגה הדמוקרטית יש סיבה טובה: 67% מבעלי זכות הבחירה הרשומים סבורים שטראמפ ניצח בעימות, ורק 33% סבורים שביידן. ביידן עצמו פרסם ציוץ הכולל סרטון - שלא כלל כמובן את הרגעים המביכים - וכתב: "טראמפ הוא שקרן, אנחנו הולכים לנצח אותו שוב".
ליד מסעדה באטלנטה נשמע ביידן כאילו הוא לא היה באותו עימות. "אני חושב שהיינו בסדר", אמר - וכשנשאל אם יש לו דאגות בנוגע להופעתו, ענה: "לא, קשה להתעמת עם שקרן". לא פחות מביכים היו דבריה של אשתו ג'יל ביידן באירוע לאחר העימות, שבו אמרה לבעלה הנשיא: "ג'ו, עשית עבודה מצוינת, ענית על כל השאלות. ידעת את כל העובדות".
מהצד השני, מנהלי הקמפיין של טראמפ יצאו מרוצים: הנשיא לשעבר אמנם הרבה לשקר ולא לדייק, אך ביידן לא הצליח להעמיד אותו במקומו. הוא דיבר בשטף ובקוהרנטיות, הטיח האשמות קשות ביריבו ונראה חד כתמיד. "הלילה הנשיא טראמפ הציג את הניצחון הגדול בהיסטוריה של העימותים", אמרו בקמפיין שלו. "הוא הראה לביידן בדיוק למה מגיע לו להיות מפוטר. למרות שביידן לקח חופש של שבוע בקמפ דיוויד כדי להתכונן לעימות - הוא לא הצליח להגן על הכישלונות שלו בכלכלה ובגבול".