עמנואל מקרון התראיין היום (ד') לטלוויזיה הצרפתית, והתייחס לרפורמת הפנסיה השנויה במחלוקת שלו. בהתבטאות פומבית ראשונה מאז ההחלטה לעקוף את הפרלמנט ולקדם את הרפורמה ללא אישור המחוקקים, הדגיש הנשיא כי אין לו חרטות. "הרפורמה אינה מותרות, היא הכרחית", אמר.
בראיון ששודר בזמן שהמחאה נגד מקרון וממשלתו מסלימה ציין נשיא צרפת כי הרפורמה שלו, שהסעיף המרכזי שלה הוא העלאת גיל הפרישה בצרפת מ-62 ל-64, תיכנס לתוקף בהמשך השנה. מקרון, בנקאי וכלכלן בעברו, שואף להעביר את חוק הפנסיה כדי להתמודד עם הגירעון הצפוי בעשורים הקרובים. "אתם חושבים שאני נהנה מרפורמת הפנסיה הזאת?", שאל מקרון בראיון המיוחד, וציין כי אין "מאה דרכים" לפתור את המצב הקיים.
בשבוע שעבר צרפת סערה כשהממשלה החליטה להשתמש בסמכות חוקתית מיוחדת, כדי להאיץ את הליך החקיקה ללא אישור הפרלמנט – מתוך הנחה שלא תצליח להשיג רוב בהצבעה. האופוזיציה מחתה בפרלמנט והשמיעה קריאות בוז נגד ראש הממשלה אליזבת בורן, שהודיעה על ניצול הסמכות המיוחדת כמה רגעים לפני ההצבעה המתוכננת. מתנגדיו של מקרון טענו כי הוא וממשלתו פעלו בצורה שאינה דמוקרטית, וקראו לו ולראש הממשלה בורן להתפטר מתפקידם.
אחרי הסערה בפרלמנט הועבר חוק הפנסיה לעיון המועצה החוקתית, שתדון בו בשבועות הקרובים. רק אחרי שתאשר את החוק הוא ייכנס לתוקף. מקרון אמר היום כי החוק "יקודם בצורה דמוקרטית".
ממשלתו של מקרון שרדה השבוע הצבעת אי-אמון בפרלמנט, שנערכה בעקבות ההחלטה לעקוף את המחוקקים בקידום הרפורמה. לפי הסקרים רוב הציבור בצרפת מתנגד לרפורמה, וכן להחלטת הממשלה לנצל את הסמכות החוקתית כדי להעביר אותו ללא הצבעה. "אם אני צריך לבחור בין הסקרים לאינטרס הכללי של המדינה שלי, אני בוחר באינטרס הכללי", אמר מקרון על הסקרים.
ההפגנות על הרפורמה, שנחשבת לפרויקט הדגל בכהונתו השנייה מקרון, החלו בחודש ינואר ולוו בשביתות מחאה של איגודי עובדים מרכזיים בצרפת. ההפגנות לא גלשו לאלימות עד הסערה שהייתה בפרלמנט בשבוע שעבר, ומאז סופרים בצרפת שישה ערבים רצופים של עימותים בהפגנות בפריז ובערים נוספות. חלק מהמפגינים מציתים פחי אשפה, מקימים מחסומים ומתעמתים עם השוטרים, שמשתמשים נגדם בגז מדמיע. מאות מפגינים נעצרו בשבוע החולף.
לקראת הראיון של מקרון דווח על הסלמה במחאה נגד רפורמת הפנסיה שלו: מפגינים חסמו היום את הכניסה לתחנות רכבת בערים ניס וטולוז בדרום צרפת, ובנוסף בכמה ערים דווח על שביתות של עובדי נמלים ובתי זיקוק. השביתות בחלק מבתי הזיקוק גורמות לשיבושים באספקת הדלק במערב צרפת ובדרום המדינה, ובכמה תחנות דווח על מחסור בדלק, במיוחד בדרום-מזרח צרפת.
בתוך כך, בפריז נכנסה היום השביתה של עובדי התברואה ליומה ה-17. לנוכח הרי האשפה ברחובות פריז, בימים האחרונים הורו הרשויות לחלק מהעובדים לעבוד "בהיקף מינימלי" מסיבות בריאותיות.
גל ההפגנות ושביתות המחאה מהווה את האתגר המשמעותי ביותר שבפניו עומד מקרון מאז מחאת "האפודים הצהובים" לפני ארבע שנים. מקרון אמר היום כי הוא מכבד את הזכות של האזרחים להפגין בצורה לא אלימה, אך "אלימות קיצונית" אינה מקובלת עליו. "אנחנו נוודא שהחיים יוכלו להימשך כסדרם ככל שניתן לנוכח המעטים שמבצעים חסימות".
עוזריו של מקרון אמרו לקראת הראיון שהוא מתקיים במטרה "להרגיע את הרוחות", אך התגובות הראשוניות מלמדות על ההפך: מקרון הכעיס פעם נוספת את איגודי העובדים, כשאמר שהוא רוצה לשפר את היחסים עמם ולשתף אותם בהחלטות עתידיות - אך טען כי הם לא הציעו אלטרנטיבה לרפורמה שלו. "אלה שקרים!", אמר ראש CFDT – איגוד העובדים הגדול בצרפת - והאשים את מקרון ב"שכתוב ההיסטוריה". האופוזיציה הצרפתית אמרה כי מקרון "חי בהכחשה מוחלטת" למצב.
הראיון עם מקרון שודר בשעות הצהריים, שנחשבות לפופולאריות בעיקר בקרב הצופים הגמלאים - שהתנגדותם לרפורמה קטנה לעומת מגזרים אחרים. מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן אמרה כי שעת השידור מבטאת זלזול בעובדים. "הוא מעליב את כל הצרפתים, במיוחד את מי שמפגינים".
איגודי העובדים הודיעו כי מחר תיערך ברחבי המדינה שביתה כללית נוספת, בליווי הפגנות. "אנחנו לא רוצים את החוק הזה, וניאבק עד שיימשכו אותו", אמר אתמול גמלאי שהגיע להפגנה בפריז.