אוקראינה דיווחה היום (ד') כי לפחות ארבעה בני אדם נהרגו באזור קייב במהלך מתקפת מל"טים לילית ששיגרה לעברה רוסיה. לפי הרשויות, המל"טים המתאבדים מתוצרת איראן פגעו בבית ספר תיכון ובשני בנייני מגורים בעיר רזיישיב, השוכנת במרחק של כ-65 ק"מ דרומית לבירה. הן מסרו כי בין ההרוגים ילד בן 11, וכי שני בני אדם נוספים נפצעו. אדם אחד חולץ מההריסות, אבל ההערכה היא שלפחות ארבעה נוספים עדיין לכודים.
בצהריים דיווח נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי על פגיעת טיל גם בבניין מגורים בעיר זפוריז'יה בדרום המדינה. הרשויות בעיר מסרו זמן קצר לאחר מכן כי אדם אחד נהרג ולפחות 25 נפצעו במתקפה. זלנסקי הפיץ סרטון שבו נראה רגע הפגיעה בבניין, והאש שבוערת מכמה דירות בו לאחר מכן. הוא תיאר את המתקפה על המבנה האזרחי כ"ברוטליות חייתית". בממשל הפרו-רוסי שמינתה מוסקבה באזורים הכבושים במחוז זפוריז'יה – אחד המחוזות שסופחו אשתקד לרוסיה אבל חלקים גדולים ממנו עדיין בשליטה אוקראינית – טענו כי הבניין נפגע מטיל מיירט ששיגרה אוקראינה.
צבא אוקראינה דיווח כי במתקפה הלילה שוגרו לעבר אוקראינה 21 מל"טים בסך הכול, והוא טען כי הצליח ליירט 16 מתוכם. שמונה מל"טים יורטו באזור קייב, אבל חלקם כוונו ליעדים אחרים באוקראינה – ופיצוצים דווחו בין היתר באזור ז'יטומיר בצפון-מערב המדינה. הרשויות שם מסרו כי נגרם נזק לתשתית כלשהי, אבל לא היו נפגעים. פיצוצים נשמעו גם באזור חמלינצקי במערב אוקראינה, אבל שם לא דווח על פגיעות. לדברי האוקראינים המתקפה נועדה לפגוע בתשתיות אזרחיות ברחבי המדינה, כחלק מקמפיין ההפצצות המתמשך של מוסקבה, שמטרתו לפי קייב והמערב למרר את חיי האוקראינים ולשבור את רוחם.
הנשיא זלנסקי אמר הבוקר כי מדובר היה ב"עוד לילה של טרור רוסי נגד אוקראינה" – ולדבריו המתקפה הזו היא עוד הוכחה לכך שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא מדבר בכנות כאשר הוא קורא – כפי שעשה אמש בפסגה בקרמלין עם נשיא סין שי ג'ינפינג – לפתוח במשא ומתן לשלום: "בכל פעם שמישהו מנסה לשמוע את המילה 'שלום' במוסקבה, הוראה אחרת ניתנת למתקפות פושעות שכאלו".
ממש במקביל לדיווחים על מתקפת המל"טים הרוסית דיווחו הרשויות בחצי האי קרים, אותו סיפחה רוסיה מאוקראינה כבר ב-2014, על מתקפה אוקראינית בנמל סבסטופול. המושל המקומי מיכאיל רזבוזאהב טען ששלושה "אובייקטים" הושמדו כשניסו לחדור לנמל, המשמש כבסיסו של הצי הרוסי בים השחור. הוא אמר שה"אובייקטים" הללו כללו סירות רובוטיות ורחפן אווירי, ולדבריו הם לא הצליחו לגרום נזק לספינות הצי. הוא ציין שבפיצוץ שבו הושמדה אחת הסירות הרובוטיות התנפצו חלונות של שני מבנים בנמל, אך לטענתו לא היו נפגעים במתקפה.
אוקראינה לא התייחסה להאשמות הללו, שמגיעות יום לאחר שדווח על פיצוץ בעיר ז'נקוי שבצפון חצי האי. קייב לא לקחה אחריות על הפיצוץ אתמול, אבל טענה שהושמד בו משלוח טילי שיוט רוסיים מדגם "קליבר-NK", שהועבר ברכבת לצי הרוסי. בחודשים האחרונים, יצוין, אירעו בקרים כמה פיצוצים "מסתוריים", שבהם נפגעו מטרות צבאיות של רוסיה. בכירים בקייב בירכו אמנם על הפיצוצים הללו ורמזו לאחריות אוקראינית – אך הקפידו שלא להודות בכך באופן ישיר.
המתקפות היום, בקייב ובקרים, דווחו כשעה קלה לאחר שנשיא סין המריא הבוקר בחזרה לארצו בתום ביקור בן יומיים במוסקבה, ביקור שעורר תשומת לב רבה בעולם על רקע ניסיונותיו של שי לחזק את מעמדו בזירה הבינלאומית ולקדם את "יוזמת השלום" שלו למלחמה באירופה. יוזמת השלום הזו, הכוללת 12 נקודות שונות, קוראת להפחתת המתיחות על מנת להביא להפסקת אש – אך לא דורשת נסיגה רוסית מהשטחים הכבושים ומגנה גם "מנטליות של המלחמה הקרה", ברמיזה ברורה לארה"ב ונאט"ו.
במערב התייחסו בביטול ליוזמה, בטענה כי הפסקת אש כעת תועיל רק לרוסיה ותאפשר לה לקבע את שלטונה בשטחים הכבושים ולהיערך למתקפה מחודשת נגד אוקראינה. קייב עצמה הצהירה כי המלחמה לא תסתיים עד לנסיגת הכוחות הרוסיים, אבל לא שללה בפומבי את היוזמה הסינית. הנשיא זלנסקי אמר אמש כי הגיש לבייג'ינג "נוסחה" משלו לסיום המלחמה, אבל אמר שהוא מחכה עדיין לתשובה. מאז תחילת המלחמה הנשיא שי לא שוחח עם זלנסקי, ולפי הדיווחים ייתכן ששיחת טלפון בין השניים תיערך בקרוב.
סין אמנם מנסה להציג עצמה כניטרלית במלחמה, אבל במערב רואים את הביקור של שי כחלק מהידוק הברית בין בייג'ינג למוסקבה – וכמפגן של תמיכה בפוטין, ימים אחדים אחרי שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא נגדו צו מעצר בחשד לפשעי מלחמה. ברקע להידוק הברית בין רוסיה לסין עומדת ההידרדרות ביחסיהן עם המערב, וניסיונן לערער את מעמדה הדומיננטי של ארה"ב בסדר הבינלאומי. בתום הפסגה בקרמלין חתמו שי ופוטין על שורה של הסכמים להידוק היחסים הכלכליים בין המדינות, והבטיחו גם להגביר את התרגילים המשותפים של צבאותיהן, אבל לפחות בפומבי נעדרה מההצהרות הסכמה סינית להעניק סיוע צבאי לרוסיה – סיוע שארה"ב הזהירה בחודשים האחרונים כי בייג'ינג שוקלת לספק.
בינתיים, בשדה הקרב נמשכת כל העת הלחימה בעיר בחמוט שבמזרח אוקראינה – בה מתחולל כבר חודשים ארוכים הקרב הקשה ביותר במלחמה, עם המוני הרוגים שסופגים שם שני הצדדים. מדובר בעיר אסטרטגית שרוסיה מקווה כי כיבושה יאפשר לכוחותיה להתקדם לעבר ערים גדולות יותר בשליטה אוקראינית במחוז דונייצק. כיבוש העיר ייחשב גם לניצחון תודעתי חשוב עבור הרוסים, אחרי שורת התבוסות המשפילות שספגו בשנה שעברה.
אולם הלוחמים האוקראינים בבחמוט נלחמים בעיקשות, וממשיכים לשלוט על חלקים גדולים מהעיר. הבוקר דיווח משרד ההגנה הבריטי, בעדכון המודיעין היומי שלו, כי ייתכן שהמתקפה הרוסית על בחמוט "מאבדת את המומנטום" שלה, מומנטום שלדברי לונדון היה ממילא מוגבל. משרד ההגנה הבריטי ציין כי הסיבה לכך היא שכמה יחידות צבא רוסיות שהוצבו בבחמוט הועברו לאזורים אחרים. המשרד הוסיף כי הכוחות האוקראיניים הצליחו להדוף ניסיון רוסי להתקדם לעבר מרכז בחמוט, אבל הזהיר כי הם נתונים עדיין בסכנת כיתור, מצפון ומדרום. במפגן של תמיכה בכוחותיו, בצהריים הודיע זלנסקי כי נפגש עם לוחמים בקו החזית בדונייצק, לא הרחק מבחמוט, והעניק להם תעודות הוקרה. הנשיא האוקראיני כבר ביקר בעיר בסוף השנה שעברה.
פורסם לראשונה: 12:32, 22.03.23