רשויות האכיפה בדרום קוריאה נכשלו בניסיון לעצור הלילה (בין חמישי לשישי) את הנשיא המודח יון סוק יאול בביתו שבבירה סיאול. כ-20 חוקרים מהמשטרה ומהמשרד לחקירות השחיתות במדינה נכנסו למעונו כדי להוציא לפועל את צו המעצר שהוציא נגדו בית המשפט בתחילת השבוע. הם נתקלו ב"חומה אנושית של 200 איש" שהורכבה מהיחידה לאבטחת הנשיא, שטוענת כי הם אינם רשאים לעשות זאת, ומחיילים שאחראים על הגנתו של הנשיא. לאחר מכן הרשויות הודיעו רשמית כי הן "לא הצליחו להוציא לפועל את צו המעצר".
חוקרים של המחלקה נגד שחיתות במדינה נצפו פורקים ארגזים לכלי רכב, ולאחר מכן תועדו נוסעים מאזור פרברי של סיאול לכיוון ביתו של הנשיא המודח יון. בהמשך נראו שוב הרכבים בתיעוד בטלוויזיה המקומית, לצד רכבי משטרה. כשהגיעו למקום, החוקרים חצו רגלית שער פתוח סמוך למעונו של יון, לאחר שנתקלו באוטובוס שחסם את רכביהם. הם נתקלו באוטובוס נוסף וברכב משוריין, שהוזזו. אנשי יחידה צבאית לאבטחת הנשיא פעלו לסיכול צו המעצר.
החוקרים והשוטרים חמקו ממאות תומכים של יון, שהתאספו מחוץ למעונו והבטיחו לסכל את המעצר. "העם יגן על הנשיא יון סוק יאול", הם קראו, ודרשו לעצור את ראש המחלקה נגד שחיתות. הבוקר מחו גם מתנגדי הנשיא מחוץ למעון ודרשו לעצור אותו.
בהודעה לתומכיו לרגל השנה האזרחית החדשה, אמר יון מחוץ למעונו כי הוא יילחם ב"כוחות הפועלים נגד המדינה". עורך דינו כינה את צו המעצר שהוצא נגדו כ"לא תקף ולא חוקי", והוסיף כי "ננקוט באמצעים משפטיים נגדו". בית המשפט החוקתי של דרום קוריאה הודיע הבוקר כי ב-14 בינואר יישמעו בבית המשפט הטיעונים בעד הדחתו של יון, שמסרב להתייצב לדיון.
בתוך כך, סוכנות הידיעות הדרום קוריאנית Yonhap דיווחה כי שני קצינים בכירים בצבא במדינה הואשמו בפרשה, בהם פרק אן סו - שהופקד על ניהול המשטר הצבאי שעליו הכריז הנשיא המודח יון לזמן קצר. הקצינים נעצרו על-ידי התביעה בסיאול, שחוקרת את הפרשה.
נשיא דרום קוריאה, נזכיר, הכריז בתחילת החודש שעבר על משטר צבאי ברחבי המדינה. יון אמר כי הצעד הכרחי כדי להגן על דרום קוריאה ולשמור על ביטחונה, וטען שמפלגות האופוזיציה חותרות תחת המדינה ומנסות לפגוע בדמוקרטיה שלה. בהצהרה מיוחדת אמר אז יון: "הכרזתי על משטר צבאי כדי להגן על הרפובליקה החופשית של קוריאה מאיום הכוחות הקומוניסטיים הצפון קוריאניים, ובמטרה למגר את הכוחות המתועבים שתומכים בצפון ומתנגדים למדינה שלנו".
בזמן שהצבא שעט לבניין הפרלמנט, המחוקקים דנו בביטול המשטר הצבאי. באולם היו 190 מ-300 חברי הפרלמנט, שאישרו פה אחד הצעה לביטול המשטר הצבאי. למרות עזיבת הפרלמנט ותוצאות ההצבעה, בצבא אמרו כי המשטר הצבאי יישאר על כנו עד שהנשיא יחליט אחרת.
כשבועיים לאחר מכן, אישר הפרלמנט בדרום קוריאה את ההצבעה על הדחתו של הנשיא יון. הנשיא יון מסר לאחר ההצבעה בפרלמנט על הההדחה כי הוא "מתוסכל מכך שכל המאמצים שהושקעו עד כה היו לשווא". הוא הכריז שלא יוותר, ואמר כי ימשיך לפעול לטובת דרום קוריאה "עד לדקה האחרונה". בנאום שצולם בביתו הצהיר הנשיא כי "יזוז הצידה", אך הבהיר: "המסע לעולם לא ייעצר".
בתחילת השבוע הוציא בית המשפט המחוזי במערב סיאול צו מעצר לנשיא המודח יון סוק יאול בעקבות הכרזתו על משטר צבאי במדינה בתחילת החודש. המשרד לחקירת שחיתות בדרגים הבכירים במדינה הודיע כי הוא חוקר האם ההכרזה - שנפסלה בפרלמנט בזמן שחיילים פושטים עליו, והביאה לבסוף להדחתו של יון - עומדת בהגדרה של מרד.
פורסם לראשונה: 06:50, 03.01.25