ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשטיין התייצבו אמש (שבת) מול המצלמות והיו הראשונים בישראל שקיבלו את החיסון נגד נגיף הקורונה. השניים קראו לאזרחי המדינה ללכת בעקבותיהם ולנצל את ההזדמנות לקחת חלק במיגור המגפה בישראל. "זאת זריקה קטנה לאדם וצעד ענק לבריאות של כולנו", אמר נתניהו. אז מתי גם אתם תוכלו להתחסן? המדריך השלם:
כמה חיסונים ישנם בישראל?
מאות אלפים, ואולם משרד הבריאות מסרב לפרסם את המספר הרשמי של כמות החיסונים. גם בכירים בבתי החולים ובקופות החולים טוענים כי אינם יודעים כמה מנות חיסון ישנן בישראל כעת. לפי ההערכות, עד סוף חודש דצמבר יהיו בישראל קרוב לארבעה מיליון מנות חיסונים.
מי יכול להתחסן כרגע?
בשלב זה רק חברי הסגלים הרפואיים בבתי החולים ובקופות החולים, שאחראים בעצמם על תעדוף העובדים. בנוסף, גם בני ה-60 ומעלה זכאים להתחסן כבר כעת באמצעות קופות החולים. גם דיירי בתי האבות, מוסדות לחוסים והמטפלים במוסדות אלו זכאים להתחסן כבר השבוע - ואולם בשל בעיות לוגיסטיות החיסון בהם עשוי להתעכב.
ממתי יוכלו מבוטחי הקופות להתחסן?
החל מיום שני. עובדים יוכלו להתחסן מיידית.
איך מזמינים תור לחיסון?
החל מסוף השבוע ניתן להזמין תור לחיסון נגד קורונה בקופות החולים כללית, מכבי ומאוחדת. החל מהיום ייפתחו הזימונים גם בקופת החולים לאומית. הזימון נעשה באמצעות המוקד הטלפוני של הקופה, או באמצעות אתר האינטרנט או היישומון.
במוקד הטלפוני בשתי הקופות הגדולות, כללית ומכבי, מבוטחים התלוננו במהלך סוף השבוע על זמני המתנה לא סבירים. זמינות החיסון תלויה במידה רבה במיקום הגאוגרפי.
לא הצלחתי להשיג תור למרות שאני בקבוצת התעדוף. למה?
נכון לאתמול עדיין נותרו תורים בעיקר בקופת החולים כללית ומאוחדת. ממכבי לא נמסרה תגובה באשר למספר התורים וכאמור בלאומית הזימונים ייפתחו היום. השבוע הקרוב יוגדר כמעין פיילוט לבחינת מתן החיסונים, ולכן מספר החיסונים שהוקצה לקופות הוא מצומצם. ייתכן כי כבר היום לא ניתן יהיה לזמן תור לחיסון באף אחת מהקופות. ההערכה בשלב זה היא כי בשבוע הבא יוקצה מספר רב יותר של חיסונים.
איפה ניתן להתחסן?
קופות החולים הקימו מוקדים ייעודיים לחיסוני מבוטחים בשבוע הקרוב, ואולם הקצאה מרובה יותר של חיסונים עשויה להביא להגדלת מספר מוקדי החיסונים בקופות. הקופות הקימו מוקדי חיסונים בריכוזי אוכלוסייה, וככל הנראה צפויים לקום גם מוקדי חיסונים משותפים לכל ארבע הקופות ביישובים שונים בפריפריה, ואולם רשימת היישובים שבהם יפעלו מוקדי חיסון משותפים טרם פורסמה באופן רשמי.
מתי ייפתח החיסון לכולם?
עוד לא ברור בשלב זה. כעת, כאמור, רק קבוצות התעדוף בעדיפות הראשונה יכולות להתחסן. בעדיפות השנייה, על פי הנחיות משרד הבריאות, בעלי מחלות רקע ובכללן סוכרת, השמנת יתר חולנית, יתר לחץ דם, חולי COPD, מדוכאי חיסון ובני ביתם, כמו גם מורים ועובדים סוציאליים.
ואולם, תעדוף הקבוצות עשוי להשתנות בהתאם לכמות החיסונים שתגיע לישראל. ככל שיגיעו יותר חיסונים, כך צפויות קופות החולים לפתוח עוד ועוד מוקדי חיסון - וגם הנגישות של יתר האוכלוסייה לחיסון צפויה להתרחב במהירות.
בניגוד לפרסומים קודמים, בקופות החולים הבהירו בסוף השבוע האחרון כי גם בפריפריה לא יחסנו בניגוד להתוויות משרד הבריאות וכי רק בני 60 ומעלה במהלך השבוע הנוכחי יוכלו להתחסן.
איך קובעים תור לחיסון השני?
קביעת התור לחיסון השני, שיש לקבלו בין 19 ל-21 ימים לאחר הזריקה הראשונה, תיעשה מראש ועוד לפני החיסון הראשון בכל הקופות.
האם מורים וחיילים חייבים להתחסן?
לא. אין חובת חיסון לאף קבוצה באוכלוסייה. עם זאת, למורים מומלץ במיוחד להתחסן בשל העובדה כי הם באים במגע עם אחת הקבוצות שאינן יכולות להתחסן: בני 16 ומטה. כאמור, עובדי ההוראה אינם בעדיפות הראשונה אלא בשנייה, מה שעשוי לגרום לכך שיקבלו את החיסון מוקדם יותר לעומת יתר האוכלוסייה.
מי לא יכול להתחסן בכלל?
מחלימים מקורונה, נשים בהריון, נשים מניקות, אנשים עם היסטוריה של תגובה אלרגית קשה (אנפילקסיס), נשים המתכננות להרות (עד חודש לאחר החיסון השני) וילדים עד גיל 16 אינם יכולים להתחסן בשלב זה.
האם יש מעקב אחר תופעות הלוואי?
רופאי המשפחה בקופות החולים הונחו בשבועות האחרונים לעקוב אחר תופעות לוואי בקרב המתחסנים, וציבור המתחסנים יתבקש לדווח לאחר החיסון על תופעות לוואי מיוחדות וחריגות לאחר קבלתו. כלל המתחסנים יתבקשו להישאר 15 דקות לאחר קבלת החיסון במקום, בדומה לחיסונים אחרים.
האם החיסונים צפויים להקל על ההגבלות וההחמרות?
לא בטווח המיידי. במערכת הבריאות מעריכים כי השלכות החיסון על האוכלוסייה ובעיקר על שיעורי התחלואה עשויים להתבהר רק לקראת סוף הרבעון הראשון של שנת 2021.
היכן נמצאים מוקדי החיסון?
קופת חולים כללית: תל אביב (היכל שלמה), ירושלים (מרפאת גונן ח'), חיפה (לין + זבולון), אשקלון (יועצת אשקלון), רהט (מרכז מסחרי), באר שבע (נווה זאב), פתח תקווה (מרפאת רוטשילד), בני ברק (אזורית), עפולה (מרפאת עומר), נצרת (מרפאת דיאנה), טבריה (מרפאת רקתי), מודיעין (מוריה), ראשון לציון (נחלת יהודה), נתניה (עיר ימים פולג), רעננה (שועלי).
קופת חולים מאוחדת: ירושלים (הטורים + משגב לדך), חדרה (מרפאת חדרה), אשדוד (קרן היסוד), תל אביב (שפרינצק), כרמיאל (מרפאת כרמיאל), חיפה (בית מאי), נתניה (סמילנסקי), רחובות (בנימין).
קופת חולים לאומית: תל אביב, ירושלים, נתניה, פתח תקווה, אשדוד, באר שבע, חולון, עכו, חיפה, עראבה.
קופת חולים מכבי: הרצליה, אשקלון, חולון, תל אביב, בני ברק, חיפה, קרית שמונה, באר שבע, ירושלים, גבעתיים, קריית מוצקין, נתניה, פתח תקוה, דימונה, אשדוד, קרית גת, בית שמש, ראשל"צ, מודיעין, נהריה, כרמיאל, נוף הגליל, אילת.
בשבוע הקרוב צפויים להיפתח גם מוקדי חיסון מאוחדים לכל הקופות ביישובים נוספים בפריפריה, אך רשימת היישובים טרם נקבעה סופית.
פורסם לראשונה: 23:11, 19.12.20