בצל המתיחות בין ארה"ב לישראל, ראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא ג'ו ביידן שוחחו הערב (ראשון) במשך 45 דקות - לראשונה זה שלושה שבועות. גורם מדיני בישראל אמר כי השיחה בין שני המנהיגים הייתה טובה והתמקדה בשלושה נושאים: מעבר רפיח, הסיוע ההומניטרי וסוגיית החטופים.
בתוך כך, העיתון האמריקני "וושינגטון פוסט" דיווח כי הנשיא ביידן ועוזריו הבכירים קרובים יותר לקרע ביחסים עם נתניהו מאשר בכל זמן אחר מאז פרוץ המלחמה, ולא רואים בו יותר שותף פרודוקטיבי שעליו ניתן להשפיע גם במישור פרטי. כך לפי כמה גורמים שמכירים את הדיונים הפנימיים בנושא.
בשבוע שעבר אמר דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ון קירבי כי "ארה"ב לא תתמוך בפעולות צבאיות גדולות של ישראל ברפיח", והבוקר נתניהו אמר בריאיון לרשת ABC האמריקנית כי צה"ל ייכנס לעיר שבדרום רצועת עזה, שהפכה למקלט ליותר ממיליון פליטים פלסטינים - ויכניע את כוחות חמאס בעיר. לדבריו, "אלו שאומרים שאסור לנו לפעול שם בשום צורה אומרים לנו למעשה להשאיר שם את חמאס ולהפסיד במלחמה".
ב"וושינגטון פוסט" דיווחו, מפי הגורמים שדיברו בעילום שם, כי התסכול הגובר מול נתניהו גרם לכמה מעוזריו של ביידן לדרבן את הנשיא לבטא יותר ביקורת פומבית כלפי נתניהו על המבצע הצבאי בעזה. בעיתון האמריקני צוין כי הנשיא תומך מושבע של ישראל ומכיר את נתניהו כבר יותר מ-40 שנה, ועל כן נמנע מלבטא את התסכול שלו עד כה. לדברי הגורמים, הנשיא האמריקני משנה את עמדתו בזמן האחרון, בעוד נתניהו ממשיך לעורר את כעסם של בכירים בממשל ביידן, לטענתם, בין אם בהשפלות פומביות ובין אם בדחיית הדרישות הבסיסיות של ארה"ב.
הפעם האחרונה שנתניהו וביידן שוחחו הייתה ב-19 בינואר. בריאיון של ראש הממשלה היום ל-ABC הוא נשאל על אמירתו של ביידן כי תגובת ישראל בעזה "מוגזמת" בהצהרה מיוחדת שנשא בסוף השבוע, והשיב: "אני מעריך את תמיכתו של הנשיא ביידן בישראל מאז תחילת המלחמה. אני לא יודע בדיוק למה הוא התכוון בזה". ראש הממשלה אמר בריאיון כי "מספיק מהחטופים שנותרו בשבי חמאס בחיים" כדי להצדיק את הלחימה בעזה. עוד הוא אמר כי על כל אזרח שנהרג בעזה - נהרג גם מחבל חמאס.
באותה הצהרה בסוף השבוע ביידן אמר כי "מאוד קשה לקבל סיוע הומניטרי בעזה. הרבה אנשים חפים מפשע גוועים ברעב ומתים - זה חייב להיפסק". הוא ציין בתחילת דבריו כי הוא חושב "שהתגובה בעזה מוגזמת", כשהוא משתמש בביטוי Over the top. בכלי התקשורת בעולם הדבר צוין כביקורת חריפה על ישראל, אבל ייתכן שביידן התכוון בכלל לתיאור תגובת חמאס לעסקת החטופים. ביידן הוסיף כי הוא "דוחף חזק מאוד להפסקת אש ממושכת. אם תהיה הפוגה ראשונית, אני חושב שנוכל להאריך אותה ולהגדיל את הסיכויים שהלחימה בעזה תשתנה".
במהלך הריאיון של נתניהו ל-ABC הוא נשאל על דוח התובע המיוחד שהצביע על "בעיות זיכרון" של ביידן. ראש הממשלה אמר: "היו לי עשרות שיחות עם ביידן, והוא בא לישראל בזמן המלחמה ואני מצאתי אדם מאוד ברור ומאוד מפוקס". לדבריו, "הסכמנו על מטרות המלחמה ועל דברים נוספים, היו לנו אי-הסכמות, אבל הן לא נולדו מחוסר הבנה מצידו או מצידי. זה מה שאני יכול להגיד לך, אני לא ראיתי את זה (בעיות זיכרון)".
בצל הביקורת הבינלאומית על כוונת ישראל לפעול צבאית ברפיח, טען נתניהו היום בפני השרים בישיבת הממשלה: "אנחנו אומרים לאמריקנים ולידידים אחרים בעולם - לא נוכל להשאיר גדודים ברפיח. לא ארבעה גדודים ולא גדוד אחד. זה כמו שהאמריקנים לא היו מסכימים להשאיר מובלעת קטנה של דאעש במלחמה בעיראק". נתניהו עדכן את השרים שישוחח במהלך היום עם ביידן, ואמר שבשיחה יעלו הדברים.
בריאיון ל"פוקס ניוז" הוא אמר כי הוא "מסכים עם ארה"ב שצריך לתת תוכנית לעשורים הבאים לאוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה. אנחנו לא נלחמים בהם, אנחנו נלחמים בטרוריסטים". כשנשאל על התוכניות לפעולה קרקעית של צה"ל שם, נתניהו הסביר: "הרסנו את רוב תשתיות החמאס בשאר רחובות עזה, אז עכשיו יש מקומות בצפון בשביל האזרחים - ואנחנו הולכים לעודד אותם ולכוון אותם בעזרת עלונים ושיחות טלפון לעבור לאזור בטוח. זה הכיוון שנתתי לצבא עכשיו".
"אין צבא אחר על פני כדור הארץ שנוקט באמצעי זהירות כדי למנוע פגיעה באזרחים", אמר נתניהו בריאיון. "אנחנו מפזרים עלונים ואנחנו מתקשרים טלפונית לפלסטינים ואומרים להם לצאת מבתיהם". נתניהו הדגיש: "ישראל מגיבה בדרך אחראית, מבטיחה יציאה בטוחה של האזרחים ובאותו הזמן פועלת בנחישות למחוק את חמאס מעל פני האדמה". ראש הממשלה טען: "אם נביס את חמאס מעגל השלום יתרחב בצורה דרמטית. יש לנו עתיד מזהיר אם נעשה זאת ואנחנו נעשה זאת בקרוב".
בתוך כך, ראש הממשלה ושריו ביקרו היום בבסיס יחידת יהל"ם וקיבלו סקירה ביטחונית על המלחמה מהרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, ומפקדים נוספים. בדומה לדברים שאמר היום בראיונות בארה"ב, נתניהו ציין כי "אנחנו בדרך לניצחון. זה ייקח עוד זמן, אבל זה לא ייקח שנים, בניגוד למה שאומרים. זה בהישג יד. זה קרב קשה, אבל קרב שבו אנחנו מנצחים".
נתניהו דיבר על הלחצים ההולכים וגדלים מצד הקהילה הבינלאומית: "המטרה היא לא פחות מאשר הניצחון הזה שאנחנו מדברים עליו. הוא בהישג יד. הוא מחייב גם לעמוד מול הלחצים, שהם הולכים וגדלים. אני חייב להגיד לכם את האמת - הם הולכים וגדלים, וכל אחד מכם שבא במגע עם גורמים זרים יכול לספר על זה, כל אחד בדרכו שלו".
הוא הוסיף: "אנחנו רוצים בעצם להביא לפירוז של הרצועה. הדבר הזה מחייב את השליטה הביטחונית ואת האחריות הביטחונית העליונה שלנו - על כל השטח מערבית לירדן, כולל רצועת עזה. אין תחליף לזה בעתיד הנראה לעין. אנחנו אומרים את זה גם לקהילה הבינלאומית, גם לנשיא ארה"ב, גם לכל המנהיגים. כלומר, תמיד תהיה שליטה ביטחונית שלנו - ואם זה מחייב שהות בפנים, אז תהיה שהות בפנים. ואם זה מחייב כניסה לכל מקום, כפי שצה"ל מסוגל להגיע לכל מקום, בכל עת, זה נאמר כאן וזה גם יישמר בהמשך".
במהלך הסקירה הביטחונית, הרמטכ"ל התייחס להישגים הצבאיים שהושלמו עד כה ולתוכניות להמשך הלחימה. בנוסף, סקרו מפקד אוגדה 162 תת-אלוף איציק כהן, ומפקד בסיס פלמחים של חיל האוויר תת-אלוף עומרי דור, את התמרון המשולב בין כוחות האוויר והיבשה שמפעיל צה"ל ברצועה. מלשכתו של נתניהו נמסר כי בתום הסקירה הביטחונית הוא הודה לרמטכ"ל ולמפקדים, "בעיקר על הביצועים, שהם מרשימים מכל בחינה בינלאומית".
פורסם לראשונה: 18:52, 11.02.24