במוסקבה נשמעו גם היום (ה') הצהרות לוחמניות ותקיפות מצדה של מוסקבה, יממה לאחר נאומו הדרמטי והלוחמני של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שבו הכריז על גיוס מאות אלפי חיילי מילואים בצל הכישלונות שספג צבאו במלחמה באוקראינה. מקורבו של פוטין, הנשיא לשעבר דמיטרי מדבדב שכעת משמש כסגן ראש מועצת הביטחון של רוסיה, איים הבוקר כי ארצו תגן בנחישות על שטחיה, בהם גם השטחים החדשים שבכוונתה לספח במסגרת "משאלי העם" המתוכננים להיערך בארבעה מחוזות כבושים באוקראינה.
בהצהרה חריגה למדי שעשויה לעורר דאגה במערב טען מדבדב כי ארצו תהיה מוכנה לעשות שימוש בכל נשק שעומד לרשותה על מנת להגן על השטחים החדשים שיצורפו אליה עם הסיפוח – וכי ייתכן שהדבר יכלול גם נשק גרעיני. רוסיה, נזכיר, פיזרה לאורך המלחמה שלל איומים מרומזים בנוגע לאפשרות של שימוש בנשק גרעיני, והנשיא פוטין עצמו ניפק איום מרומז שכזה בנאומו אתמול, כשאמר שארצו תהיה נכונה לעשות שימוש בכל האמצעים שעומדים לרשותה על מנת לשמור על "השלמות הטריטוריאלית" של ארצו.
בנאומו אתמול טען פוטין כי האיום שלו "אינו בלוף", אולם בניגוד למדבדב – שבחודשים האחרונים נוהג לנפק הצהרות לוחמניות ביותר נגד קייב והמערב – הוא נמנע מלהזכיר מפורשות את האפשרות לשימוש בנשק גרעיני. במערב הביעו שאט נפש מהאיומים המרומזים הללו מצדה של מוסקבה, ובנאומו אמש בעצרת הכללית של האו"ם הזהיר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן את פוטין מהאפשרות הזו. "אי אפשר לנצח במלחמה גרעינית, ואסור לעולם להילחם מלחמה כזאת", אמר ביידן. שרת ההגנה הגרמנית, כריסטין למברכט, מסרה בצהריים כי האיומים ממוסקבה וגיוס המילואים שהוכרז רק מעודדים את ארצה להמשיך בסיוע הצבאי לקייב.
במקביל לאיום בשימוש בנשק גרעיני, מדבדב הבהיר כי הצבא הרוסי יגביר משמעותית את ההגנה על השטחים שיסופחו, באמצעות גיוס הכוחות החדשים שעליו הכריז פוטין. הוא שיגר איום לעבר מדינות ברית נאט"ו, בטענה שגורמים בברית הצפון-אטלנטית השמיעו קריאות לתקוף את חצי האי קרים, שאותו כבשה רוסיה מידי אוקראינה כבר ב-2014. לא ברור לאיזה קריאות הוא מתייחס ואם אכן היו קריאות שכאלו. לדברי מדבדב, הטילים ההיפר-סוניים שפיתחה מוסקבה יוכלו להגיע ליעדיהם באירופה ובאמריקה "מהר יותר" מאשר מתקפה אפשרית בקרים. בהודעה שפרסם בחשבון הטלגרם שלו הבטיח מדבדב כי משאלי העם באזורים הכבושים באוקראינה ייצאו לפועל כמתוכנן. "הממסד המערבי באופן כללי, וכל האזרחים של מדינות נאט"ו, צריכים להבין שרוסיה בחרה את דרכה. לא תהיה דרך חזרה", כתב מדבדב.
משאלי העם, נזכיר, הוכרזו שלשום על רקע המפלות הכבדות שספג צבא רוסיה במחוז חרקוב בצפון-מזרח אוקראינה. המורדים הפרו-רוסים במחוזות לוהנסק ודונייצק, שני המחוזות המרכיבים את חבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, וכן הפקידים הרוסיים שמוסקבה מינתה לשלוט בחלקים שאותם כבשה ממחוזות חרסון וזפוריז'יה האוקראיניים, הודיעו כולם על כוונתם לקיים החל ממחר ועד יום שלישי הבא משאל עם על סיפוחם של ארבעת המחוזות לרוסיה. בסוכנות הידיעות רויטרס דיווחו הבוקר כי משאל עם ייערך גם באזורים כבושים מסוימים במחוז מיקולאייב, השוכן מערבית לחרסון.
מדובר בקרוב לחמישית משטח אוקראינה ערב המלחמה: את מחוז לוהנסק כבשה רוסיה במלואו, במחוז דונייצק היא שולטת ב-60% מהשטח, בחרסון נתונים בידיה כ-95% וגם בזפוריז'יה היא שולטת בשטחים נרחבים למדי. כל אלה מצטרפים לחצי האי קרים, שנכבש כאמור כבר ב-2014. בשטחים האוקראיניים שכבשה השנה מינתה רוסיה פקידי ממשל מטעמה, הנהיגה את המטבע הרוסי, שינתה את תוכניות הלימודים והטמיעה את כלי התקשורת הרוסיים.
בחודשים האחרונים החלה רוסיה בהכנות למשאלי עם על סיפוח השטחים הללו אליה. הקרמלין טען שוב ושוב כי סוגיית משאלי העם והשאלה אם להסתפח לרוסיה נתונה להחלטת התושבים בשטחים שנכבשו, אך לכול ברור ששום משאל עם עתידי לא יהיה חופשי והוגן, אלא תוצאותיו יוכתבו, בדרך זו או אחרת, מלמעלה. במשאל העם שיזם הקרמלין על סיפוח חצי האי קרים ב-2014, למשל, הצביעו בעד הסיפוח כ-95% מהמשתתפים, שיעור בלתי אמין בעליל.
במקביל ממשיכה המחאה בתוך רוסיה בעקבות הכרזת הגיוס של פוטין – שלפי הקרמלין יכלול עד 300,000 חיילי מילואים – לראשונה מאז מלחמת העולם השנייה ותוך הפרה של הבטחתו להימנע מכך בראשית הפלישה לאוקראינה. אמש דווח על מעצרם של יותר מ-1,400 מפגינים בעשרות ערים ברחבי המדינה, ובמה שנראה כ"נקמה" הבוקר דווח כי חלקם קיבלו צווי גיוס ונדרשו להתייצב בלשכות הצבאיות כבר מחר. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב נשאל על כך הבוקר, ואמר שחלוקת צווי הגיוס לעצורים לא מנוגדת לחוק.
הבוקר דווח בתקשורת הרוסית שכחלק מהמחאה אמש הוצתה באמצעות בקבוק תבערה לשכת גיוס בעיר ניז'ני נובגורוד, ששוכנת כ-440 ק"מ מזרחית למוסקבה. לפי הדיווח השריפה שפרצה בלשכת הגיוס הזו הייתה קטנה יחסית וכובתה, אבל בעיר טוליאטי ששוכנת כ-1,000 ק"מ מזרחית למוסקבה פרצה שריפה גדולה יותר במבנה ששייך לשלטון המקומי, גם כן בעקבות השלכת בקבוק תבערה.
הכרזת גיוס המילואים מעוררת כעת בהלה של ממש בקרב המוני אזרחים רוסים, בעיקר צעירים, ונראה שרבים מנסים כעת להימלט מהמדינה בצל החשש מאפשרות שגבולותיה ייסגרו בקרוב. "כל אדם נורמלי מודאג, זה נורא", סיפר אדם שהזדהה רק בשם סרגיי, אחרי שנחת בבלגרד בטיסה ממוסקבה. "זה בסדר לפחד מהמלחמה ומדברים שכאלה".
במקביל נראה שגם דרך גבולותיה היבשתיים של רוסיה מנסים אזרחים לצאת: הבוקר דיווחה פינלנד כי התנועה בגבול המזרחי שלה עם רוסיה גברה משמעותית לאורך הלילה, אך הדגישה כי המצב שם תחת שליטה. בצהריים טען דובר הקרמלין כי הדיווחים על נהירה אל מחוץ לגבולות ארצו "מופרזים", אך לא הכחיש שאזרחים מנסים לצאת מגבולות רוסיה. בנציבות של האיחוד האירופי ציינו כי לפי הנתונים שעומדים ברשותם, מתחילת הפלישה לפני שבעה חודשים עזבו את רוסיה כחצי מיליון בני אדם.
במקביל, בצהריים נחשפו פרטים נוספים על עסקת חילופי השבויים הגדולה ביותר מאז תחילת המלחמה בין קייב למוסקבה, שיצאה הלילה לפועל חרף ההצהרות הלוחמניות הנשמעות מצד הקרמלין. במסגרת העסקה 205 לוחמים אוקראינים ועוד עשרה אזרחים זרים שוחררו מהשבי הרוסי, בתמורה לשחרורם של 55 אסירים שהוחזקו על ידי אוקראינה. בראש אותם אסירים שהועברו לידי רוסיה עומד הפוליטיקאי האוקראיני הפרו-רוסי ויקטור מדבדצ'וק, שנחשב לבעל בריתו הקרוב והמשפיע ביותר של פוטין באוקראינה.
מדבדצ'וק בן ה-68, שידוע בקשריו החמים עם פוטין ואף סיפר בעבר שהנשיא הרוסי שימש כסנדק של אחת מבנותיו, הוא מייסדה של מפלגה פרו-רוסית באוקראינה, שהוצאה אל מחוץ לחוק בחודש שעבר. אשתקד דורג במקום ה-12 ברשימת האנשים העשירים ביותר באוקראינה שפרסם המגזין "פורבס", והונו הוערך אז ב-620 מיליון דולר. הוא נלכד באוקראינה באפריל האחרון, חודשיים אחרי שנמלט ממעצר בית שבו היה נתון בעקבות אישום שהוגש נגדו בגין "בגידה חמורה". לצד מדבדצ'וק, גורם בכיר בצבא אוקראינה אמר הבוקר ל"ניו יורק טיימס" כי קייב העבירה לידי רוסיה גם טייסים וקצינים רוסים בכירים.
בצהריים דווח כי רוב השבויים ששוחררו על ידי רוסיה נמנים עם הלוחמים האוקראינים שנכנעו בחודש מאי לידי הרוסים בתום כמעט שלושה חודשים של התבצרות במפעל המתכות הענקי "אזובסטל" בעיר הנמל האסטרטגית מריופול, והפכו אז לגיבורים בעיני העם האוקראיני. בין הלוחמים הללו גם חמישה מהמפקדים שהובילו את ההתבצרות במתחם שזכה לכינוי "מצודת מריופול". הנשיא וולודימיר זלנסקי מסר כי במסגרת העסקה חמשת המפקדים הועברו לטורקיה – ויישארו שם עד תום המלחמה. זלנסקי כינה אותם "גיבורי על", והודה אישית לנשיא רג'פ טאיפ ארדואן על שסייע בשחרורם.
בסוכנות הידיעות AP מציינים כי המגעים שקדמו לעסקה נמשכו חודשים, ובשיחות הייתה שותפה גם סעודיה: זו סייעה בתיווך שחרורם של עשרה אזרחים זרים שלחמו לצדם של האוקראינים ונפלו בשבי הרוסי. בין הלוחמים ששוחררו שני אזרחי ארה"ב וחמישה אזרחי בריטניה. בין היתר שוחררו הבריטים איידן אסלין ושון פינר שנפלו בשבי המורדים הפרו-רוסים בקרבות על מריופול ונידונו על ידם למוות. השניים תועדו הבוקר מחויכים במטוס שהביאם מסעודיה לבריטניה, שם נחתו בצהריים.