אלפי סקרנים נהרו בימים האחרונים להר הגעש שהתפרץ באיסלנד. הם ישבו מהופנטים מול הלבה, והאמיצים שבהם אף צלו נקניקיות ומרשמלו על הקרקע הלוהטת. "זה פשוט עוצר נשימה, ודי מסריח", מספר אולבאר קארי יוהנסון, מהנדס בן 21 שהגיע להר הגעש. "בעיניי מה שמפתיע הוא הצבעים הכתומים: הם הרבה יותר עמוקים ממה שחשבתי".
בשישי בערב החלה ההתפרצות של הסדק הגעשי הסמוך להר פגרדלשפאל. זו הייתה ההתפרצות הראשונה במקום מזה כ-900 שנה. הר הגעש ממוקם 40 ק"מ בלבד מהבירה רייקיאוויק, וניתן להגיע אליו בתום הליכה של 90 דקות מכביש שעובר בעיירה סמוכה.
המומחים אומרים שההתפרצות הייתה קטנה יחסית, ושהלבה הייתה בנפח של כ-300,000 מ"ק. אמילי סן-מלו, סטודנטית צרפתייה שלומדת באיסלנד, הגיעה לאזור עם שתי חברות. "מה שממש הפתיע אותי היה החום. כשהתקרבנו ללבה שזרמה על הקרקע הטמפרטורה עלתה ב-10 עד 15 מעלות", אמרה אמילי, וסיפרה שהרגישה לחות בפנים שלה. חברתה, לוסיל פרנמון, הייתה משועשעת מהחוויה. "זה הזכיר לי קצת ברביקיו בקיץ", היא סיפרה.
בשעות שאחרי ההתפרצות חסמה המשטרה את הגישה לאתר. לאחר מכן השוטרים הסירו את המחסומים - אך הרשויות לא אישרו למבקרים להגיע. בשבת אחר הצהריים הסקרנים כבר קיבלו אישור - תחת הנחיות קפדניות. אטלי גונהרסון, שוטר בן 45, הגיע להר הגעש עם מסכת אב"כ - ליתר ביטחון. "אנחנו נמצאים כאן רק בשביל להשגיח על האנשים ולראות שהכול בסדר. רק להשגיח שאנשים לא מתקרבים יותר מדי ללבה, ולבקש מהם להתרחק". צוותי חילוץ הוזעקו לסייע לעשרות מטיילים שגיששו את דרכם באפלה ביום ראשון, כשתנאי מזג האוויר היו קשים. הם חיפשו את הדרך בחזרה לכביש, וחלקם סבלו מתשישות ומקור.
הצוותים שהגיעו להר הגעש הצטיידו במכשירים שמודדים את זיהום האוויר, ואת שיעור הגזים הרעילים שנפלטים בזמן התפרצות געשית – במיוחד גופרית דו-חמצנית - ועלולים להוות סכנה, לעיתים קטלנית. בשני בבוקר נחסמה הגישה לאתר, בעקבות הזיהום.
זו ההתפרצות הגעשית הראשונה בחצי האי רייקאנס מאז המאה ה-12. התפרצויות געשיות באיסלנד הן דבר שכיח, ובממוצע מתרחשות פעם בחמש שנים. עם זאת, בדרך כלל הן רחוקות מאזורים מאוכלסים, ומתרחשות באזורים שהגישה אליהן מוגבלת. חלקן מסוכנות מכדי לאפשר למבקרים להגיע. הפעם התאפשר להמונים לחזות בלבה מקרוב.
כדי לחזות בלבה הגיעו המטיילים לכביש שמוביל לנמל גרינדוויק - כפר דייגים של 3,500 תושבים, באזור הלגונה הכחולה. הם ירדו מהכביש וצעדו 6 ק"מ בעמק גלדינגדלור. איסלנדים אחרים בחרו באופציה יקרה בהרבה: הם שכרו מסוקים וטסו מעל הר הגעש.
ענף התיירות מהווה 8% מהכלכלה של איסלנד. בגלל מגפת הקורונה מספר התיירים צנח, וכעת מנסה איסלנד לשקם את הענף. לאחרונה נפתח השער לתיירים מחו"ל, שיכולים להגיע אם הם מחוסנים – או נדבקו בקורונה והחלימו. הם לא צפויים ליהנות יותר מדי מהר הגעש שהתפרץ: לפי המומחים ההתפרצות עשויה להסתיים בקרוב, ייתכן שבעוד כמה ימים.