תאילנד הפכה היום (חמישי) למדינה הראשונה באסיה שמתירה לאזרחיה לגדל קנאביס ולצרוך אותו או את רכיביו במוצרי מזון ושתייה – אולם השימוש בו לצורכי פנאי עדיין אסור בה לפי החוק, ומי שייתפס מעשן בפומבי עלול לקבל קנס או אף להישלח למאסר. הפרלמנט בתאילנד דן בימים אלו בחוק חדש שיסדיר בצורה ברורה יותר את התקנות בכל הנוגע לשימוש בקנאביס, שכעת אינן ברורות לחלוטין, אולם לפי הדיווחים השונים לא צפוי ניסיון אכיפה של האיסור על עישון בבתים פרטיים.
במסגרת המהלך הנוכחי הסירו הרשויות התאילנדיות את הקנאביס מרשימת הסמים הנרקוטיים, ארבע שנים אחרי שב-2018 תאילנד כבר הפכה לראשונה בדרום-מזרח אסיה – אזור שידוע בחוקי הסמים הנוקשים שלו – שמתירה את השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים. המהלך החדש נועד באופן רשמי להרחיב את תעשיית הקנאביס הרפואי, וקליניקות ברחבי המדינה יהיו רשאיות להשתמש בו בחופשיות רבה יותר, אולם פעילים למען לגליזציה אומרים כי בפועל מדובר בהתקדמות משמעותית לעבר אי-הפללה של השימוש במריחואנה.
כעת, במסגרת ההנחיות החדשות שפרסמו הרשויות, יהיה מותר לגדל מריחואנה גם בבתים פרטיים, ולפי רשת BBC אזרחים רשאים להחזיק בהם עד שישה עציצים של הצמח. מי שמעוניין לגדל קנאביס נדרש להירשם באפליקציה ייעודית של הממשלה בשם PlookGanja, או "לגדל גאנג'ה", הכינוי התאילנדי לקנאביס, ונדרש להצהיר כי מטרת הגידול הינה לצרכים רפואיים. לפי משרד הבריאות בבנגקוק, עד עתה נרשמו באפליקציה קרוב ל-100,000 בני אדם.
בנוסף לכך, מעתה ניתן למכור במסעדות, בבתי קפה ובבתי עסק אחרים מוצרי מזון ושתייה שכוללים ברכיביהם קנאביס, אולם אלו לא יוכלו להכיל יותר מ-0.2% של הרכיב הפסיכואקטיבי העיקרי בצמח, THC. המשמעות היא שמי שיצרוך את המוצרים הללו יתקשה לחוש בהשפעת הסם, או "להתמסטל" בשפת רחוב. "0.2% של THC נחשב לרמה נמוכה, וכדי להתמסטל יש צורך בהרבה מזה", אמר סופאמקט הטראקול, מייסד חברה בתאילנד למוצרי קנאביס רפואי. ה-THC, יצוין, מרוכז בפרחים של צמח הקנאביס.
הממשלה בתאילנד מקווה בהקלות החדשות על גידול קנאביס להרחיב משמעותית את תעשיית הקנאביס הרפואי שלה – ולזכות בכך ביתרון על פני מדינות אחרות שנכנסות בשנים האחרונות לתחום. על מנת לעודד את גידול הקנאביס הרשויות הודיעו כי ממחר יחלו לחלק לאזרחים מיליון שתילי נבטים של הצמח. התעשייה הזו, יצוין, נחשבת כבר היום למפותחת למדי בתאילנד, שלה מסורת ארוכת שנים של שימוש בקנאביס, וקהילות רבות בה נוהגות להשתמש בו בתרופות מסורתיות שונות. האזור הטרופי שבו שוכנת תאילנד אידיאלי עבור גידול הצמח הזה, ואזורים רבים בעולם עושים שימוש בזן התאילנדי שלו.
יותר יתרונות מחסרונות
משרד הבריאות בבנגקוק ציין כי עד עתה אישר 1,181 מוצרי קוסמטיקה ומזון העושים שימוש ברכיבים של הצמח, ולדבריו התעשייה הזו תצמח משמעותית בשנים הבאות, כשעד 2026 היא צפויה לדבריו לגלגל 15 מיליארד באט (435 מיליון דולר). "אנחנו צריכים לדעת איך להשתמש בקנאביס", אמר שר הבריאות אנוטין צ'רנביראקול. "אם יש לנו את המודעות הנכונה, קנאביס יכול להיות כמו זהב, משהו בעל ערך, משהו שצריך לקדם אותו".
מאחורי המהלך גם תקווה למשוך בחזרה את התיירים למדינה, אחרי יותר משנתיים של מגפת הקורונה ששיתקה את הענף החיוני ביותר לכלכלה התאילנדית, אולם השימוש בקנאביס לצורכי פנאי עדיין אסור כאמור. הממשלה הזהירה כי מי שיעשן בפומבי מריחואנה יסתכן בקנס של 25,000 באט (780 דולר) ועונש מאסר של עד שלושה חודשים.
התיירים במדינה נקראו לשמור על זהירות בכל הנוגע לשימוש בסם. "יש עדיין סיכונים, הבעיה היא שקנאביס כבר לא נחשב לסם נרקוטי, אבל אין שום תקנות או כללים שמנחים את השימוש בו", אמרה פרופ' סרנה סומאנו מאוניברסיטת צ'יאנג מאי בתאילנד, כשברקע כאמור נערכים כעת דיונים בפרלמנט בבנגקוק על חוקים וכללים שיסדירו בצורה ברורה יותר את השימוש בקנאביס. לדברי סומאנו, "אין שום אזכור לגבי הגבלות בשימוש בו או על או חוקים הנוגעים לנהיגה תחת השפעתו. ייתכן שמדובר בטעות של הממשלה, שניסתה לדחוק בזריזות את המדיניות על מנת לרצות את הבוחרים, מבלי לתכנן את הפרטים ולהסביר לציבור מה קורה".
השלכה נוספת של ההקלות בחוקי הקנאביס בתאילנד היא שחרורם של כ-4,000 אסירים שהורשעו בעבירות הקשורות לסם הזה. הרשויות במדינה כבר החלו לשחררם היום, ופרסמו תמונות של כמה מהם צועדים בשיירה אל מחוץ לכותלי כלא כלשהו באזור הבירה. ב-BBC ציינו כי בתי הכלא בתאילנד צפופים מאוד, וייתכן שגם הרצון לטפל בבעיה הזו תרם למהלך הנוכחי. לפי "הקונסורטיום הבינלאומי למדיניות סמים" – רשת של ארגונים הקוראים לחוקי סמים שמגינים בצורה טובה יותר על זכויות אדם – בנוסף לשחרור אלפי האסירים גם אנשים שכעת עומדים לדין בתאילנד בשל עבירות הקשורות לקנאביס יזכו לביטול המשפטים שלהם, וכספים שהוחרמו במסגרת המאבק בסם יוחזרו לבעליהם.
פעילים מקומיים למען לגליזציה חגגו היום את ההקלות וקנו מריחואנה בבתי קפה שעד עתה היו רשאים למכור רק מוצרים המכילים רכיבים לא-אקטיביים של הצמח. כמה עשרות מהם הגיעו לבית קפה בבנגקוק בשם "היילנד", וקנו שם ניצנים של צמחי קנאביס תחת שמות מותג כמו "אפגני סגול", "באבלגאם" ו-UFO (עב"מ).
"אני יכול לומר עכשיו בקול רם, אני מעשן קנאביס. אני לא צריך להסתתר כמו שהיה בעבר כשזה נחשב לסם לא-חוקי", אמר לסוכנות הידיעות AP ריטיפונג באצ'קול, צעיר בן 24 שהיה הלקוח הראשון בבית הקפה. בעלי המקום, רטאפון סנראק, הוסיף: "בכל הנוגע לממשלה, התפקיד שלה הוא לקדם שימוש רפואי בלבד. אבל זה די ברור שהתקדמנו המון וסוף-סוף אנחנו מתירים את השימוש בקנאביס. הממשלה מבינה שיש בזה יותר יתרונות מאשר חסרונות".