לראשונה מאז קום המדינה, בשבוע הבא ייבחר לבית המשפט העליון נשיא תוך מחאה חריפה וללא תמיכת שר המשפטים והממשלה. תחת צו של בית המשפט העליון, המורה לשר המשפטים יריב לוין לבחור נשיא לעליון עד 16 לחודש, לוין יכבד את הצו ויכנס את הוועדה לבחירת שופטים - אבל יעשה זאת תוך שהוא מביע מחאה חריפה. ההחלטה של לוין לאפשר את בחירת יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון אבל להמשיך ולא לשתף איתו פעולה נחשפה בשבוע שעבר ב-ynet.
1 צפייה בגלריה
יריב לוין
יריב לוין
השר לוין והשופט עמית
(צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי)
לוין וסער מציגים את "מתווה הסכמה" בסרטון משותף

מחאת לוין, בשל "כפיית בג"ץ" כלשונו, תתבטא בין השאר בכך שהוא לא ישתתף בהצבעת הוועדה אלא ייצא מהדיון. עימו ייעדרו מההצבעה גם שאר נציגי הקואליציה - השרה אורית סטרוק וח"כ יצחק קרויזר. לוין רואה בצו שהוציא בג"ץ נגדו "מהלך לא חוקי" ו"הליך פסול".
שר המשפטים מתכוון להמשיך את מחאתו גם אחר כך, כיוון שהוא רואה בבג"ץ כמי שחרג מסמכותו וכפה עליו לכנס את הוועדה בעל כורחו. הוא מוחה על דחיית הצעתו לשופטי העליון ביחס למינויים במערכת המשפט ובעיקר על הדחייה של שני המועמדים שהציע לתפקיד השופט "השמרן" - ד"ר אביעד בקשי וד"ר רפי ביטון. בהמשך לוין לא ישתף פעולה עם עמית בשום נושא ניהולי של בתי המשפט.
שר התקשורת שלמה קרעי הוא הראשון להביע את התנגדותו מקרב חברי הקואליציה, ופרסם ברשת X: "אני מברך את חברי שר המשפטים לוין על הכיוון של תיקון הרכב הוועדה לבחירת שופטים ועיגון מעמדם של חוקי היסוד. עם זאת, צריך לוודא בתהליך החקיקה שמהלך זה לא מנוצל כדי להנציח את הדומיננטיות של קבוצות מסוימות בבית המשפט או למתן לגיטימציה לפגיעה בסמכויות הכנסת".
הוא כתב בנוסף כי "אסור בשום אופן לתת גושפנקא למינוי של יצחק עמית, אשר ייצג במשך שנים את הגישה האקטיביסטית שמחריבה את האיזון בין הרשויות. מינוי שכזה ינציח לעוד מספר שנים את תפיסת בג"ץ כגוף עליון מעל הכנסת והעם".
במקביל יחל בשבוע הבא לוין בחקיקת המתווה שלו ושל שר החוץ גדעון סער לשינוי הוועדה לבחירת שופטים, מתווה שאותו פרסמו היום השניים. הוא יעשה זאת גם אם בית המשפט העליון לא יתמוך בשינוי - ולפי דבריהם של גורמים במערכת המשפט ל-ynet, כך אכן יקרה.
בראשית השבוע מתכוון לוין לבקש מיו"ר ועדת החוקה של הכנסת שמחה רוטמן להטמיע את השינויים של המתווה בתוך הצעת החוק לשינוי בחירת השופטים שכבר קודמה במרץ 2023. אותה הצעה אושרה כבר לקריאה שנייה ושלישית, וכך שר המשפטים מתכוון לקצר הליכים בדרך לסיום החקיקה. באופוזיציה, מנגד, צפויים להתנגד - ולדרוש לפתוח בחקיקה מחדש, עקב השינויים המאז'וריים.
לוין אמר הערב כי הוא מקווה שראשי האופוזיציה יקבלו את השינוי, יתעלו לגודל השעה ויסכימו עם "הצעה הוגנת שכולם יכולים לחיות עימה". לדעתו המתווה החדש יכול להקל על העימות החברתי והפוליטי הקשה ויחזיר את האמון הכללי במערכת המשפט. ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר כי יחכה תחילה לבחירת נשיא העליון, ואילו במחנה הממלכתי שבראשותו עומד בני גנץ החלו התייעצויות בנושא.
בהודעה הראשונית של הרשות השופטת - למעשה הודעה שסביר להניח כי ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית היה שותף בניסוחה - הם אמרו כי גילו על המתווה מהתקשורת. מעט אחר כך בכירים במערכת המשפט כבר אמרו ל-ynet כי הם דוחים בתוקף את הצעת לוין-סער.
לדבריהם, "השופטים הם לא חלק משום עסקה שנועדה לחבר בין בחירת נשיא עליון לבין הסכמה למתווה של שינוי בחירת השופטים. כמו כן, הסכמה למתווה אינה 'דמי הסכמה' לבחירת הנשיא". הם הבהירו כי "לא יהיה כל דיל". בנוגע להצעה עצמה אמרו כי שינוי הוועדה לבחירת שופטים והצעת חוק יסוד: החקיקה "יובילו לפוליטיזציה מוחלטת של בחירת השופטים וישברו את מפרקתה של הביקורת השיפוטית על חוקי הכנסת". למרות ההתנגדות הזו בעליון, מתכוון לוין להמשיך ולקדם את ההצעה בסיוע הרוב שיש לו בכנסת.