צה"ל פרסם היום (רביעי) תיעוד מניסוי מוצלח של מיירט ארוך טווח - LRAD - ששוגר מספינות הטילים סער 6 ויכול ליירט מטוסים, טילי שיוט ועוד. המיירט מהווה חלק ממעטפת ההגנה האווירית של ספינות סער 6. את הניסוי ביצעו זרוע הים של צה"ל, המנהל למחקר ולפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) שבמשרד הביטחון והתעשייה האווירית. צפו בתיעוד הניסוי בסרטון שבתחילת הכתבה.
לפי דובר צה"ל מדובר ב"אבן דרך משמעותית" בתהליך הפיתוח של מיירט ארוך טווח ממערכת ההגנה האווירית 'ברק מגן', שהינה חלק מחליפת מערכות הלחימה של ארבעת ספינות הטילים סער 6. ספינות הטילים הללו מהוות "נדבך מרכזי" בהגנה על הנכסים האסטרטגיים במרחב המים הכלכליים של מדינת ישראל.
במהלך הניסוי, שמהווה הוכחת יכולת ראשונה מסוגה המבוצעת מהים, השלימה בהצלחה מערכת 'ברק מגן' - שכוללת מכ"ם מתקדם לגילוי איומים, מערכת נשק ומיירט ארוך טווח שיוצר על ידי התעשייה האווירית - תהליכי גילוי ויירוט במתאר מאתגר, נגד מטרה שדימתה טיל שיוט מתקדם.
המיירט LRAD, הינו בעל יכולת התמודדות עם מגוון איומים אוויריים ביניהם: מטוסים, כלי טיס בלתי מאוישים, טילי שיוט, איומים תלולי מסלול, טילי חוף-ים ועוד. "המערכת הינה שכבת הגנה נוספת במערך ההגנה הרב-שכבתי שתביא לעיבוי מעטפת ויכולות ההגנה האווירית של ספינות הטילים מסוג סער 6", נמסר.
"המערכת מהווה נדבך משמעותי ביכולות ההגנה האוויריות של זרוע הים, בהשגת העליונות הימית ומעורבותה בהכרעה הצה"לית אל מול מגוון איומים ותרחישים מהים והחוף. בנוסף, צפויה המערכת להביא לחיזוק שיתוף הפעולה ההדוק של זרוע הים וחיל האוויר, על ידי הוספת יכולות חדשות, וחיזוק השפה המשותפת והשילוביות בין הזרועות".
ראש מספן הציוד בזרוע הים, תת-אלוף אריאל שיר, התייחס להצלחת הניסוי ואמר כי "הוכחת היכולת של מערכת 'ברק מגן' מהווה אבן דרך משמעותית בתהליך המבצוע של ספינות המגן, ומהווה תוספת משמעותית לסל היכולות של זרוע הים במימוש ההגנה על האתרים האסטרטגיים בים של מדינת ישראל. 'ברק מגן' בכלל, ומיירטי LRAD בפרט, מאפשרים לספינות המגן יכולות גילוי ויירוט משופרות, בטווחים גדולים משמעותית ואל מול מנעד האיומים האוויריים".
לדבריו, "המקצוענות, היכולות ההנדסיות הגבוהות ונחישותם של אנשי התעשייה האווירית, מהנדסי זרוע הים ומפא"ת, לצד המסוגלות המבצעית הגבוהה של מפקדי ולוחמי שייטת ספינות הטילים וצוות ספינת הטילים אח"י מגן, הן אלו שאפשרו את הצלחת הניסוי והוכחת יכולת זו. שיתוף הפעולה ההדוק והטוב הקיים בין התעשייה האווירית, מפא"ת וזרוע הים, מהווה את המפתח העיקרי להמשך הפיתוח והחיזוק של היכולות המבצעיות בספינות המגן, ויאפשרו את מימוש ההגנה הטובה ביותר על הנכסים האסטרטגיים והאינטרסים החיוניים, במרחב המים הכלכליים של מדינת ישראל בהווה ובעתיד".
ראש מחלקת מטאו"ר (מערכות, טילים ואווירונאוטיקה) במפא"ת הוסיף: "ההצלחה בניסוי זה הינה פריצת דרך טכנולוגית בתחום מערכות ההגנה הימיות מפני טילים. היכולת המבצעית של מערכת 'ברק מגן' מהווה מכפיל כוח עבור ספינות הסער 6 וזרוע הים. המערכת גילתה בהצלחה את המטרה המדמה טיל שיוט במתאר מבצעי ושיגרה לעברה מלב ים את מיירט LRAD שהשמיד אותה. המערכת הוכיחה עמידה בדרישות מפא"ת וזרוע הים. הצלחת הניסוי מחזקת את הביטחון שלנו במערכת וביכולותיה להגן על נכסיה האסטרטגיים של מדינת ישראל בים".
מנכ"ל התעשייה האווירית, בעז לוי, ציין כי "מערכת ההגנה האווירית ברק MX, שהוכיחה פעם נוספת את יעילותה אל מול איומים בכל שכבות הגנה, מספקת פתרון לאתגרי שדה הקרב הנוכחי והעתידי גם יחד. סדרת הניסויים המוצלחת שבוצעה במערכת ברק על גבי ספינת אח"י מגן, מסמנת את סיומו של תהליך הפיתוח ולהתאמת מערכת ברק MX ימי. היכולות המתקדמות אשר שולבו בסדרת הניסויים הזו פותחו בידי מהנדסות ומהנדסי התעשייה האווירית, והן ממחישות היטב את ההישגים ההנדסיים המתקדמים ופורצי הדרך הייחודים לחברה ולאנשיה".