באוקראינה חגגו בסוף השבוע את שחרורה של העיר חרסון שבדרום המדינה, שבמשך שמונה חודשים הייתה תחת כיבוש רוסי. לצד השמחה על שחרור חרסון הרשויות מודעות לאתגר הגדול שכרוך בשיקום העיר שלחופי הים השחור – שספגה נזק משמעותי בחודשים של מלחמה. חלקים גדולים מהעיר מנותקים מחשמל, ובנוסף קיים מחסור חמור במים.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר אמש (שבת) שהרוסים החריבו תשתיות לפני שנסוגו מחרסון. "לפני שהכובשים ברחו מחרסון הם הרסו את כל התשתיות הקריטיות: תקשורת, מים, חימום וחשמל. לרוסים יש בכל מקום את אותה מטרה: להשפיל את האנשים ככל שניתן. אבל אנחנו נשקם את הכול, תאמינו לי", אמר זלנסקי, שהוסיף שאוקראינה פתחה בפעולות להחזרת היציבות לעיר.
זלנסקי אמר שהצבא פינה עד כה קרוב ל-2,000 חומרי נפץ שהשאירו הרוסים בחרסון. אתמול הודיעו הרשויות על תחילתה של מלאכת פינוי המוקשים בעיר, חידוש אספקת החשמל ותיעוד של פשעי המלחמה שביצעו הרוסים בתקופת הכיבוש. המשטרה חזרה לחרסון והקימה מחסומים בכניסה לעיר.
העיר חרסון, בירתו של מחוז באותו שם, הייתה העיר הגדולה הראשונה שנפלה לידי הצבא הרוסי במלחמה. בספטמבר הודיע נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על סיפוחם של ארבעה מחוזות אוקראיניים לרוסיה – כשמחוז חרסון שבדרום אוקראינה נמצא ביניהם. הוא הודיע על כך בעיצומה של מתקפת-נגד אוקראינית בחרסון: מסוף הקיץ שחררו האוקראינים עשרות יישובים במחוז חרסון, ניתקו את קווי ההספקה של הרוסים, והקשו עליהם יותר ויותר את ההישארות באזור.
זלנסקי עדכן אתמול כי אוקראינה החזירה לידיה את השליטה על יותר מ-60 יישובים בחרסון. לצד האופוריה האוקראינית יש לציין כי כ-70% מהמחוז עדיין נמצא תחת שליטה רוסית. עובדה זו מקשה על החזרה לשגרה בעשרות היישובים שחזרו לידי אוקראינה.
שלשום בצהריים, בהודעה שנחשבת להשפלה עבור הקרמלין, הודיעה מוסקבה על השלמת הנסיגה מהגדרה המערבית של נהר הדנייפר, כולל מהעיר חרסון וסביבותיה. לפי משרד ההגנה הרוסי יותר מ-30 אלף חיילים רוסים חצו את הנהר, והם כעת מוצבים בגדה המזרחית שלו - ו"אף יחידה של ציוד צבאי או נשק לא נותרה בגדה המערבית. כל אנשי כוחות הביטחון הרוסיים שבו לגדה המזרחית".
בסוף השבוע התקבלו החיילים האוקראינים שנכנסו לחרסון בכבוד מלכים. תושבי הכפרים הסמוכים העניקו להם פרחים. בעיר עצמה התושבים הצוהלים - חלקם ברחו מחרסון וכעת חזרו אליה - הצטלמו עם החיילים וחיבקו אותם. "אנחנו מרגישים חופשיים", אמרה אולגה, תושבת חרסון, לרשת CNN. "אנחנו לא עבדים. אנחנו אוקראינים. הצבא הרוסי הפחיד אותנו. נבהלנו מהחיילים שהגיעו לבתים שלנו בכל רגע. הם פשוט פתחו את הדלת, כאילו הם גרים כאן. הם גנבו, חטפו ועינו".
לכפר פראבדיינה בפרברי חרסון, אחד היישובים ששוחררו מהכיבוש הרוסי, חזרו תושבים לבתיהם. הם חיבקו את התושבים שנשארו בכפר בזמן שהיה תחת שליטה רוסית, והתקשו לעצור את הדמעות. "ניצחון, סוף-סוף!", קראה סבטלנה גאלאק, תושבת הכפר. "תודה לאלוהים ששוחררנו ושהכול יבוא על מקומו בשלום", אמרה סבטלנה בת ה-43, שאיבדה את בתה הבכורה במלחמה. "אנחנו אוקראינה", אמר בעלה, ויקטור בן ה-44.
בעיריית חרסון אמרו אתמול שהמצב בעיר לפי שעה הוא לא פחות מ"אסון הומניטרי", וכי קיים מחסור במים, תרופות ולחם. "העיר סובלת ממחסור קריטי, בעיקר של מים", אמר גורם בעירייה. "אין כרגע מספיק תרופות, ואין מספיק לחם כי אי אפשר לאפות: אין חשמל. אספקת המים כמעט שאינה קיימת. הכובשים ומשתפי הפעולה עשו כל שביכולתם כדי שהאנשים שנשארו בעיר יסבלו עד כמה שניתן בימים, בשבועות ובחודשים שבהם המתינו להגעת הכוחות האוקראיניים". בשבועות האחרונים רוסיה מרבה להפציץ מתקני אנרגיה ותחנות כוח באוקראינה, במה שנראה כקמפיין מכוון שמטרתו למרר ולהקשות את חייהם של האזרחים האוקראינים לקראת בוא החורף.
צילומי לוויין שפורסמו בסוף השבוע חשפו נזק משמעותי לסכר נובה קחובקה הסמוך לחרסון - שעל פי ההערכות נגרם במהלך הנסיגה הרוסית, ייתכן שבאופן מכוון. לאחרונה טענה רוסיה כי אוקראינה היא זו שהפציצה את הסכר. בצילומים האחרונים נראה גם כי כמה גשרים שחוצים את נהר הדנייפר ניזוקו גם הם - בהם הגשר האסטרטגי אנטונייבסקי, שדווח כי קרס לאחר הנסיגה הרוסית.
פורסם לראשונה: 23:41, 12.11.22