ביום שאחרי התבוסה המהדהדת של איראן בסוריה עם הפלתו של משטר אסד מנסים ראשי משטר האייתוללות למזער נזקים, וגורמים איראניים רשמיים אמרו לפני הצהריים (יום ב') כי מאז הפלת אסד הספיקה הרפובליקה האיסלאמית לפתוח קו תקשורת ישיר עם חלק מהנהגת המורדים שם, בניסיון "למנוע פנייה לנתיב של עוינות" בין המדינות. אחד הגורמים, שזהותו לא נחשפה, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי צמרת המשטר האיראנית נכונה לקיים קשרים עם מנהיגיה החדשים של סוריה, משום שמגעים אלה "חשובים לייצוב היחסים ולמניעת התגברות של המתיחות באזור".
איראן נחשבה במשך שנים יחד עם רוסיה לפטרוניתו הגדולה של אסד, ובתמורה לכך שאפשר לה להבריח דרך סוריה נשק לחיזבאללה בלבנון והניח למיליציות איראניות לפעול נגד ישראל משטחו סייעה לו טהרן לשמר את משטרו, גם על-ידי שליחת לוחמים משלה כדי לדכא את מתנגדיו. גורם איראני בכיר הודה אתמול בריאיון ל"ניו יורק טיימס" כי נפילת משטרו של אסד היא כמו "נפילת חומת ברלין" עבור טהרן, וכי אחרי שמשטר האייתוללות כבר איבד את רוב כוחם של שני נכסיו החשובים ביותר נגד ישראל, חמאס וחיזבאללה, כעת הוא איבד בסוריה בתוך 11 יום את מה שנלחם עליו יותר מ-13 שנה.
למרות זאת, שלושה גורמים איראניים רשמיים טענו היום בשיחות עם סוכנות הידיעות רויטרס כי בטהרן לא שוררת פאניקה, וכי המשטר האיראני חותר למצוא נתיבים דיפלומטיים לכינון קשרים עם "אלה בקרב הארגונים החדשים השולטים בסוריה שעמדותיהם קרובות יותר לאלה של איראן". לדבריהם הרפובליקה האיסלאמית יצרה קשר עם שני ארגונים מקרב המורדים שהדיחו את המשטר, והדאגה המרכזית שלה היא השאלה אם יורשו של אסד ירחיק את דמשק מהשפעתה של טהרן: "זהו תרחיש שאיראן רוצה למנוע", אמר אחד הגורמים. לדברי השלושה, טהרן מודאגת מהאפשרות שהנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ ינצל את הדחת אסד כמנוף לחץ כלכלי ופוליטי עליה כדי לחלץ ממנה ויתורים או לערער את יציבותה.
דברי הגורמים האיראניים לרויטרס היום באו אחרי שאתמול בנאום הניצחון שלו במסגד אומייד בדמשק השמיע אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג ארגון הג'יהאד "הייאת תחריר א-שאם" שהוביל את הפלתו של אסד, הצהרות שהיו שפירשו כאיתות אזהרה לטהרן. "הניצחון הזה, אחיי, מסמן פרק חדש בהיסטוריה של האזור", אמר, "היסטוריה מלאה בסכנות שהותירה את סוריה כמגרש המשחקים של השאיפות האיראניות, הפיצה פלגנות עדתית והשרישה שחיתות". ב-CNN פירשו את דברי אל-ג'ולאני כמסר למשטר האייתוללות שלפיו תם עידן ההתערבות האיראנית, עידן שבו ניתנה לאיראנים גישה קלה דרך שטח סוריה לחיזבאללה בלבנון ואפשרות להחזיק שם מאגרי נשק שלהם. "זהו מסר שג'ולאני ידע שיישמע בתל אביב ובוושינגטון", נכתב ברשת האמריקנית, "מסר שאומר להן 'בסוריה החדשה מבינים את האינטרסים שלכם', ושלפיו הוא עצמו מבין שהן שני כוחות המסוגלים להפילו".
אל-ג'ולאני, שארגונו כונה בעבר "ג'בהת א-נוסרה" ושימש כזרוע הסורית של אל-קאעידה, מנסה בשבוע האחרון להציג פנים מתונות ולהיראות כמי שפניו לשלום עם גורמים בתוך סוריה ומחוצה לה, אך רבים מפקפקים בכוונותיו האמיתיות, ומזכירים כי מדובר ברב-מרצחים שגדל על ברכי דאעש וארגונו של אוסמה בן לאדן. בנאום שנשא אמש על ההתפתחויות בסוריה אמר נשיאה היוצא של ארה"ב ג'ו ביידן כי בינתיים אל-ג'ולאני "אומר את הדברים הנכונים", אך הדגיש שבסופו של דבר הוא ושאר המורדים יישפטו על פי מעשיהם.
ארגון "הייאת תחריר א-שאם", שעשוי להתברר כעת כשליט החדש של סוריה, או לפחות כאחד משליטיה, מוגדר בארה"ב, בבריטניה ובמדינות נוספות במערב כארגון טרור, ובארה"ב עצמה תלוי ועומד פרס בסך 10 מיליון דולר על ראשו של אל-ג'ולאני. איתות ראשון לכך שהמצב הזה עשוי להשתנות הגיע היום מלונדון, שם פאט מקפאדן, שר בכיר בקבינט של ראש הממשלה קיר סטרמר אישר בראיונות ל"סקיי ניוז" ול-BBC כי הממלכה עשויה להוציא את "הייאת תחריר א-שאם" מרשימת ארגוני הטרור שלה: "נשקול את זה. אני חושב שזה תלוי חלקית במה שיקרה – כיצד הארגון הזה יתנהג עכשיו".
פוטין לא נפגש עם אסד, תזוזות ראשונות הרוסים בסוריה
גם רוסיה ממשיכה היום להתמודד עם המכה הקשה שספגה אתמול בסוריה. צבאו של ולדימיר פוטין, נזכיר, היה זה שבאמצע העשור שעבר התגייס לסייע לאסד, ובעזרת מבצע הפצצות אדיר אפשר לו להחזיר לעצמו את השליטה ברוב שטחי סוריה. הפעם, כשמוסקבה מסובכת קשות במלחמה באוקראינה ובעצמה סובלת ממחסור בכוח אדם ומשאבים צבאיים, היא נראתה נלהבת הרבה פחות לסייע לרודן הסורי, ובסופו של דבר הניחה לו ליפול. בכך היא מאבדת לא רק נכס אסטרטגי מיידי במזרח התיכון, בין השאר בשל הבסיסים הצבאיים שהיא מחזיקה במערב סוריה, אלא גם חלק חשוב מאמינותה כמעצמה המשמרת את כוחם של בעלי בריתה.
אחרי שאתמול בערב הודו בכירים ברוסיה כי אסד ובני משפחתו נמלטו למוסקבה וקיבלו שם מקלט מדיני, הבוקר – בצעד בעל משמעות סמלית גדולה – הונף דגל האופוזיציה הסורית על שגרירות סוריה בבירה הרוסית, אותה שגרירות שרק אתמול עוד ייצגה ברוסיה את משטרו של אסד.
בתדרוך לכתבים שערך בצהריים סירב דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב לאשר או להכחיש כי רוסיה העניקה מקלט מדיני לאסד ולמשפחתו, אך אישר שההחלטה בעניינים כאלה מסורה בידיו של פוטין. כשנשאל מתי הגיע הרודן הנמלט לרוסיה השיב "אין לי מה לומר בעניין הזה", ואחר כך הוסיף כי לפי שעה לא נקבעה לפוטין פגישה עם אסד. על השאלה מה צופן העתיד לנוכחות הרוסית בבסיסים צבאיים בסוריה השיב כי "מוקדם לומר", וכי העניין יצטרך לעלות לדיון עם מי שינהיגו את סוריה. יצוין כי בצה"ל כבר מזהים תזוזות ראשונות של הכוחות והאמצעים הרוסיים בסוריה, אחרי שלנאמני אסד נותרה מובלעת אחרונה של העדה העלווית, בין טרטוס ללטקייה.
בתדרוך בצהריים במוסקבה אמר הדובר פסקוב כי צבא סוריה נוקט בינתיים צעדי זהירות, וכי "זו הולכת להיות תקופה קשה לסוריה בשל חוסר היציבות, וצריך לשמור על דיאלוג עם כל הגורמים באזור". מעט לפני כן הצהיר מחוקק רוסי כי כל בסיסיה של רוסיה בסוריה בטוחים לפי שעה, אך באותה נשימה הזהיר כי אם הם יותקפו – מוסקבה תגיב בתקיפות.