לאחר בדיקת הטענות של תושבי אזור בת חפר על שמיעת חפירות, גם ביישוב כוכב יאיר-צור יגאל הסמוך לקו התפר ישנם תושבים שמתלוננים שהם שומעים קולות של חפירת מנהרה ומרגישים רעידות בבית. בתגובה לחששות מפני פלישה אפשרית ליישוב, דרך מנהרה או דרך פריצת הגדר עצמה, במועצה המקומית הקימו שלוש עמדות תצפית מאוישות בתושבים חמושים המגויסים בצו 8.
עמדה אחת צופה אל עבר העיר הפלסטינית קלקיליה, שממוקמת 300 מטרים מהבית הדרומי ביישוב. שתי העמדות בצד המזרחי של כוכב יאיר-צור יגאל צופות אל עבר הכפרים הפלסטיניים פלאמה, ג'מאל וג'יוס, שנמצאים גם הם מאות מטרים מבתי היישוב.
ראש המועצה יובל ארד סיפר כי "אנחנו הקמנו מאז 7 באוקטובר את שלוש העמדות, והן מאוישות 24/7 כדי לוודא שביטחון התושבים שלנו נשמר בכל עת. התפיסה הייתה שאנחנו חייבית מיידית למגן את היישוב, כדי להגן על התושבים מפני הלא נודע". לדבריו, "מכל הבדיקות והסקרים שנעשו עם חטיבת אפרים, לא נמצאה עדות לקיומה של מנהרה, אבל בכל היישובים לאורך קו התפר חוששים מחפירת מנהרות, וגם מפלישה של חמושים מהערים הפלסטיניות - כמו שראינו ב-7 באוקטובר".
החלק בגדר ההפרדה שסמוך לכוכב יאיר-צור יגאל עובר מטרים מבתי קלקיליה. במקום מבוצעות עבודות לבניית גדר חדשה ומסיבית יותר, כמו בגדר בגבול מצרים - אך בינתיים מי שרוצה לחצות את הגדר הישנה לא יתקשה לעשות זאת. בגדר יש לפחות שלוש פרצות שתוקנו, וכל האמצעים האלקטרוניים שהיו בעבר בגדר נגנבו או פורקו על ידי פלסטינים.
לדברי ארד, "הגדר הישנה שכל אמצעי ההגנה פורקו ממנה היא גדר רשת טיפשה שלא תגן על אף אחד. לעומת זאת, הגדר שמשרד הביטחון מקים בימים אלו מאורנית ועד טול כרם דומה לגדר בגבול מצרים שמנעה את כניסת המסתננים. זו גדר מרותכת וכבדה בגובה 7 מטרים עם תלתליות, שיהיה קשה יותר לפרוץ אותה. אני מקווה שהפרויקט הזה יסתיים הכי מהר שאפשר".
"הפרדיגמה של גדר הפרדה - כשלה לחלוטין"
בבת חפר, יש לציין, התלונות של תושבי האזור על קולות חפירה תת-קרקעיים מכיוון הכפר שוויכה הביאו את מועצה אזורית עמק חפר לבצע בדיקות מקצועיות להסרת חשש ממנהרות. בשלוש בדיקות שכבר נערכו לא נמצאו סימנים למנהרות, ושתי בדיקות נוספות צפויות להתבצע בתקופה הקרובה.
עם זאת, תושבי כוכב יאיר-צור יגאל ובת חפר לא לבד בחששות, ויישובים רבים נוספים הסמוכים לקו התפר מפחדים מפלישת מחבלים. "אחרי מה שלמדנו ב-7 באוקטובר, ברור לחלוטין שמדינת ישראל צריכה לעשות שינוי ולהתייחס ליישובים בשרון המזרחי כעוטף גוש דן", ציין ארד.
"חייבים לתקצב בצורה משמעותית יותר את הביטחון, לתגבר את הכוחות, הסיורים והטכנולוגיות, ולתת לרשויות גם כוח כוננות, כלי נשק, ציוד ותקציבים כדי להגן על התושבים. האחריות שלנו והחובה שלנו היא לוודא שביטחון התושבים נשמר בכל עת. זה מה שמצפים מאיתנו, על זה אנחנו נאבקים כרגע".
כחלק מהמאבק, הוקם פורום רשויות קו התפר, ששלח מכתב לשר הביטחון יואב גלנט, והזמין אותו לסיור לאורך קו התפר. בפורום כתבו לגלנט כי "אין זה סוד שהפרדיגמה הטקטית של גדר הפרדה, משוכללת ככל שתהיה, כשלה באופן מוחלט בבוקר 7 באוקטובר, לנוכח מחזות האימה בעוטף עזה".
ראשי הרשויות בפורום הוסיפו במכתב כי הם "דורשים עתה להכיר בסכנה ולהגדיל באופן משמעותי את התקצוב של המדינה להתקנת אמצעי ביטחון, לטכנולוגיות מתקדמות, לגידור, וכן להוספת כוחות צבא, שמירה וביטחון - לרבות הרחבת כוח הכוננות החמוש, הכשרתו לפעילות ארוכת טווח והוספת תקנים ומשאבים לשם כך, ככל שיידרש".