ארה"ב רשמה אמש (יום ב') ציון דרך עגום במיוחד כשהגיעה ליותר מחצי מיליון מתים מקורונה. בארה"ב, המדינה עם מספר התושבים השלישי בגובהו בעולם, אובחנו מתחילת המגפה יותר מ-28 מיליון נדבקים. לפי רויטרס מניין הקורבנות הנוכחי עומד על 500,054 איש.
ב-21 בינואר 2020 הודיעה ארה"ב על נדבק ראשון בקורונה: מדינת וושינגטון דיווחה שגבר בשנות ה-30 לחייו אובחן כחיובי לנגיף, אחרי שחזר מהעיר ווהאן בסין – העיר שבה התפרצה המגפה בסוף 2019. ב-6 בפברואר 2020 מתה פטרישיה דאוד, חולת קורונה בת 57, במחוז סנטה קלרה בקליפורניה. פטרישיה הייתה הקורבן הראשון של המגפה בארה"ב.
הנשיא ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס השתתפו בטקס בבית הלבן לזכר חצי מיליון הקורבנות, שבמהלכו הם עמדו דקת דומייה והדליקו נרות. הנשיא וסגניתו ביקשו מכל האמריקנים להשתתף בדקת הדומייה. ביידן אף הורה להוריד לחצי התורן את הדגלים בבניינים הפדרליים בחמשת הימים הקרובים. פעמוני הקתדרלה הלאומית בוושינגטון יצלצלו 500 פעמים לזכר המתים.
"כאומה, אסור לנו לקבל גורל כה אכזרי. אסור לנו להיות אדישים לצער", אמר ביידן במהלך הטקס. "איבדנו אנשים יוצאי דופן בגלל המגפה. לאהובים שנותרו מאחור - אני יודע איך זה מרגיש. אני יודע איך זה מרגיש כשאתה אוחז בידיהם ומביט בעיניהם ברגעיהם האחרונים". הנשיא הביע אופטימיות, פנה לאומה האמריקנית ואמר: "נעבור את זה, אני מבטיח לכם. האומה הזאת תחייך שוב, עוד נדע ימים מאושרים".
כ-19% מקורבנות הקורונה בעולם היו בארה"ב – נתון יוצא דופן בהתחשב בכך שבארה"ב חיה כ-4% מאוכלוסיית העולם. "המספרים האלה מדהימים", אמר ד"ר אנתוני פאוצ'י, היועץ הבכיר של הנשיא ג'ו ביידן למחלות מידבקות. על מצב הקורונה בארה"ב אמר היועץ הבכיר פאוצ'י: "אם מסתכלים על ההיסטוריה אנחנו גרועים יותר מכמעט כל מדינה אחרת – ואנחנו מדינה עשירה, ומפותחת מאוד. זה נורא. זה היסטורי. לא ראינו דבר קרוב לזה יותר מ-100 שנה, מאז השפעת הספרדית ב-1918".
פאוצ'י הוסיף כי "פילוג פוליטי תרם לעובדה שהמדינה הגיעה למספר העצום הזה". לדבריו, "מדינה עשירה כמו ארה"ב לא הייתה צריכה בשום אופן להפוך למדינה שבה מתו הכי הרבה בני אדם כתוצאה מהנגיף". על החיסונים הוא אמר: "הם יכולים לעזור לנו לפתח חסינות עדר נגד מחלה קשה או מוות".
לפי הנתונים כ-675,000 מתו בשפעת הספרדית בארה"ב בין 1918 לראשית 1920. מספר המתים מקורונה בארה"ב גבוה ממספר החללים האמריקנים במלחמת העולם השנייה (405,000 מתים), במלחמת קוריאה (36,000) ובמלחמת וייטנאם (58,000) גם יחד.
מספר הקורבנות בארה"ב משקף את הכשלים במאבק הלאומי בקורונה. הנשיא לשעבר דונלד טראמפ הרבה להתעמת עם המומחים שלו וזלזל בחומרת הנגיף. לאור היעדר מדיניות פדרלית ברורה החלטות רבות היו תלויות במדינות ארה"ב, וכל אחת פעלה בדרכה.
בעקבות המגפה נרשמה הצניחה החדה ביותר בתוחלת החיים בארה"ב מאז מלחמת העולם השנייה. המגפה החלה להתפשט בארה"ב בתחילת 2020, ובחודש מאי כבר גבתה את חייהם של 100,000 איש. עד ספטמבר מספר הקורבנות הכפיל את עצמו, והזינוק בתחלואה ובתמותה נמשך בחודשי הקיץ. עד דצמבר מספר המתים הגיע ל-300,000.
קורבנות רבים בארה"ב נדבקו בקורונה במהלך חג ההודיה בסוף נובמבר, ובחג המולד בחודש לאחר מכן. מספר המתים בארה"ב בין דצמבר לפברואר מהווה 46% מכלל המתים מקורונה שם – למרות שמבצע החיסונים כבר יצא אז לדרך. ביידן הציב יעד של 100 מיליון חיסונים ב-100 הימים הראשונים שלו בבית הלבן. ב"גרדיאן" נכתב שהנתונים העדכניים מלמדים שעד כה חולקו 60 מיליון מנות של החיסון: 13% מהאוכלוסייה קיבלו מנה אחת, 6% את שתי המנות.
על אף ציון הדרך העגום, מספר הנדבקים בקורונה בארה"ב נמצא בירידה כבר שישה שבעות ברציפות. מספר המתים – שבחודש ינואר הגיע כמה פעמים ליותר מ-4,000 ביממה – ירד לפחות מ-1,900 ביממה. מומחי הבריאות עדיין מזהירים מהווריאנטים של הנגיף – וחוששים מגל נוסף. פאוצ'י הזהיר את האמריקנים משאננות, וקרא להמשיך להישמע להנחיות ולעטות מסכות, להימנע מהתקהלויות ולהקפיד על שמירת מרחק. "אנחנו חייבים להיות זהירים מאוד, ולא לומר 'אוקיי, סיימנו עם זה עכשיו, עברנו את זה'".
לפי סוכנות הידיעות AP, מומחים מזהירים שלמרות מבצע החיסונים שמתנהל בארה"ב יותר מ-100,000 ימותו מקורונה בחודשים הקרובים. לפי תחזית של אוניברסיטת וושינגטון, עד 1 ביוני יגיע מספר המתים ליותר מ-589,000. ד"ר פאוצ'י אמר כי הוא מקווה שעד אמצע השנה רוב האמריקנים כבר יחוסנו. לדבריו, "אם כ-80% יחוסנו נגד קורונה עד סוף הקיץ, נחווה מידה של נורמליות בסתיו". עם זאת פאוצ'י ציין כי הוא חושש שאנשים יהססו להתחסן.
פורסם לראשונה: 23:04, 22.02.21