לא מבזבז זמן: נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הכריז הלילה (בין שבת לראשון) בעצרת בחירות המונית כי ימליץ לסנאט למנות אישה שמרנית לבית המשפט העליון במקום רות ביידר גינסבורג - ויכריז על המועמדת שיגיש כבר בשבוע הקרוב. מדובר בצעד שמעורר מחלוקת חריפה, שכן הבחירות לנשיאות ארה"ב מתקיימות בעוד חודש וחצי בלבד - והדמוקרטים מצפים שההצבעה על מחליפה של ביידר גינסבורג תתקיים רק אחריהן.
טראמפ, שדיבר בעצרת בחירות בפאייטוויל שבצפון קרוליינה, רמז שגם אם לא ייבחר ב-3 בנובמבר, הוא יפעל לטובת המינוי עד לתום כהונתו ב-20 בינואר 2021. הוא הבטיח לדחוף להצבעה מהירה בסנאט ללא קשר לתוצאות הבחירות. מדי יום מתים מאות חולי קורונה בארה"ב, אך המשתתפים בעצרת לא שמרו על כללי הריחוק החברתי, ולא כולם עטו מסכות.
לדברי הנשיא, "אציג מועמדת בשבוע הבא. זו צריכה להיות אישה, כי אני אוהב נשים הרבה יותר מגברים". בזמן שדיבר קראו תומכיו: "מלאו את המושב הזה". הוא השיב: "אמרתם את זה טוב יותר ממני", והציע למנהלי הקמפיין שלו להכין חולצות עם הסיסמה החדשה.
לדברי טראמפ, "אני והרפובליקנים התחייבנו למלא כל מושב בבית המשפט העליון, וכעת מוטלת עלינו חובה מוסרית למלא את ההתחייבות הזו. זה בדיוק מה שאנחנו הולכים לעשות". הוא הוסיף, תוך התייחסות למועד סיום כהונתו הנוכחית, כי "יש לנו המון זמן, המון. עד 20 בינואר, לא?". לאחר מכן ביקש מתומכיו להביע את העדפתם – מועמד או מועמדת – באמצעות קריאות עידוד. הקריאות היו רמות יותר עבור מועמדת אישה.
ערב מותה של ביידר גינסבורג, היה בבית המשפט העליון רוב של חמישה שופטים שמרנים מול ארבעה ליברלים. מותה יאפשר לרפובליקנים למנות שופט שמרן נוסף לבית המשפט, כזה שיגדיל עוד יותר את הרוב השמרני הנוכחי בו. לזהות שופטי העליון בארה"ב יש משמעות רבה: הם ממונים לכל חייהם וממלאים תפקיד עצום בעיצוב המדיניות בנושאים שבמחלוקת כגון הפלות, זכויות להט"בים, החזקת נשק, חופש הדת, עונש מוות וסמכויות הנשיא.
ב-1973, למשל, הפך בית המשפט את ההפלות לחוקיות בכל המדינה, וב-2015 אישר נישואים חד-מיניים ברחבי ארצות הברית כולה. יש לציין כי למרות שבבית המשפט יש כעת רוב של שופטים שמרנים, חלקם – כמו נשיא בית המשפט ג'ון רוברטס – הצטרפו לליברלים בכמה סוגיות שנויות במחלוקת, כמו הפלות.
סנאטורית רפובליקנית אחת כבר מתנגדת
המועמדת שיבחר טראמפ תעלה להצבעה בסנאט, שכיום מכהנים בו 53 רפובליקנים, 45 דמוקרטים ושני עצמאיים שמזוהים עם הדמוקרטים. בעוד מנהיג הדמוקרטים בסנאט, צ'אק שומר, הודיע שמפלגתו תתנגד לדיון במינויו של מועמד מטעם טראמפ לפני הבחירות, מנהיג הרוב הרפובליקני מיץ' מקונל אמר שאם טראמפ יציג מועמד כזה – הסנאט יצביע עליו. עם זאת, הוא לא ציין אם הצבעה כזו תתקיים עוד לפני תום כהונתו הנוכחית של טראמפ.
אם מקונל והרפובליקנים בסנאט יתעקשו להצביע על מועמד לעליון מטעם טראמפ עוד לפני הבחירות או לפני 20 בינואר, תהיה זו סתירה מוחלטת של העמדה שהם עצמם נקטו ב-2016, אז מנעו הצבעה על מועמדו של אובמה לעליון מריק גרלנד, שבו בחר אובמה להחליף את השופט אנטונין סקאליה שהלך לעולמו. מקונל והרפובליקנים טענו אז כי אין זה ראוי שאובמה ימנה שופט עליון סמוך כל כך לבחירות, אף שסקאליה מת תשעה חודשים ארוכים לפני ההליכה לקלפי. לבסוף השתהה המינוי עד שטראמפ נכנס לתפקידו ומינה את גורסץ' השמרן. טראמפ, אגב, מינה שופט שמרן נוסף – ברט קבאנו – כך שאם ימנה שופט שלישי, מדובר במספר שיא לכהונה אחת.
אובמה עצמו פרסם אתמול הצהרה שבה תקף את כוונות הרפובליקנים, וקרא להם לכבד את מה שכינה "העיקרון המומצא שלהם" מ-2016. לדבריו, "עיקרון בסיסי של החוק, ושל ההגינות היומיומית, הוא שאנחנו מיישמים חוקים בעקביות, ולא על בסיס מה שנוח לנו או נותן לנו יתרון כרגע". טראמפ, אגב, דחה הלילה את הטענות לתקדים: "אלה ההשלכות של הפסד בבחירות. הוא הפסיד בבחירות, לא היו לו את הקולות. כשאתה מפסיד בבחירות, לפעמים הדברים לא מסתדרים טוב". במהלך כהונתו של אובמה, נזכיר, זכו הרפובליקנים ברוב המושבים בסנאט, מה שאפשר להם לחסום את מועמדו לעליון.
לפי "ניו יורק טיימס", שני רפובליקנים המקורבים למקונל אמרו שהוא אינו שש לקיים קרבות מכוערים בסנאט בשבועות האחרונים של קמפיין הבחירות בארה"ב. לכן, לדבריהם, הוא לא ציין בהצהרתו את המועד המדויק שבו תתקיים ההצבעה על המועמדת של טראמפ. עם זאת, גם אם מקונל יחליט להצביע על המועמד לפני הבחירות, הוא עלול להיתקל בהתנגדות מסוימת מתוך מפלגתו, במיוחד מצד סנאטורים שנמצאים במרוצים צמודים במדינותיהם וחוששים להרגיז מצביעים מתונים.
כך למשל, הסנאטורית סוזן קולינס ממיין הודיעה הלילה שתתנגד להצבעה לפני הבחירות: "למען ההגינות לעם האמריקני, שיבחר מחדש את הנשיא או יבחר נשיא חדש, ההחלטה על מינוי לכל החיים לבית המשפט העליון צריכה להתקבל על-ידי הנשיא שייבחר ב-3 בנובמבר". קולינס, שהתנגדה ב-2016 למהלך שחסם את מינוי השופט של אובמה, הוסיפה כי "אנחנו צריכים לנהוג בהגינות ולשמור על עקביות - לא משנה איזו מפלגה בעמדת כוח".
טראמפ הגיב על דבריה של קולינס בביטול: "אני לחלוטין לא מסכים איתה. יש לנו מחויבות. אנחנו ניצחנו, ויש לנו חובה כמנצחים לבחור במי שאנחנו רוצים". סנאטורים נוספים שעשויים להתנגד להצבעה לפני הבחירות הם מיט רומני מיוטה וקורי גרדנר מקולורדו. ב"ניו יורק טיימס" סימנו גם את ליסה מרקאוסקי מאלסקה, לינדזי גרהאם מדרום קרוליינה, למאר אלכסנדר מטנסי וצ'אק גראסלי מאיווה.
עוד לפני מותה של ביידר גינסבורג, טראמפ כבר סימן את המועמדים להחליפה - ולאור הצהרתו שיבחר באישה, המועמדות המרכזיות הן איימי קוני בארט וברברה לגואה. בארט, שופטת שמרנית מבית המשפט לערעורים במחוז השביעי, היא קתולית אדוקה שעברה התמחות אצל השופט השמרן סקאליה שכאמור הלך לעולמו ב-2016. ארגונים התומכים בהפלות אמרו כי כשופטת היא ככל הנראה תצביע נגד ההחלטה שהכשירה הפלות ברחבי ארה"ב ב-1973.
לגואה הייתה ההיספנית הראשונה שכיהנה כשופטת בבית המשפט העליון של פלורידה. מאז 2019 היא משמשת כשופטת בית המשפט לערעורים במחוז 11, לאחר שקיבלה את תמיכת שתי המפלגות בסנאט. אם תיבחר, היא תהיה השופטת הצעירה ביותר בבית המשפט העליון – בת 52 בלבד – כך שתוכל להישאר בתפקיד במשך עשורים.
על חשיבות זהות שופטי העליון בארה"ב תעיד גם תגובתו של המועמד הדמוקרטי, ג'ו ביידן, שכתב בטוויטר לאחר הצהרותיו של טראמפ: "בית המשפט העליון עומד להצבעה בקלפי. התוצאה תשפיע על כל דבר - החל משירותי בריאות וכלה בזכויות אזרח - ותשפיע גם על הדורות הבאים. הצביעו, עתידנו תלוי בכך". לאחר מכן כתב ציוץ נוסף: "אנחנו חייבים לנצח".