ישראל ובחריין צפויות לחתום היום (א') בבירת הנסיכות, מנאמה, על מסמך מסגרת שיעגן את כינון היחסים הדיפלומטים המלאים בין המדינות. מרגע החתימה יוכלו שתיהן לפתוח שגרירויות, ומשרד החוץ, שלפי פרסומים זרים מחזיק בשנים האחרונות נציגות דיפלומטית חשאית בבחריין, כבר החל בהכנה לפתיחת נציגות גלויה. במקביל צפויים להיחתם שישה או שבעה מסמכים לשיתוף פעולה בין משרדי החוץ, הסכם בנושא ויזות לנושאי דרכונים רשמיים והסכמים בנושא תקשורת ומסחר.
בראש המשלחת הישראלית שהמריאה מנתב"ג עומד היועץ לביטחון לאומי, מאיר בן שבת. היא יצאה בטיסה ישירה של אל על (שמספרה 973, הקידומת של בחריין), שצפויה לעבור מעל שמי סעודיה. על הטיסה נמצאת גם משלחת מארה"ב שבראשה שר האוצר האמריקני סטיבן מנוצ'ין, ותכלול גם את אבי ברקוביץ', יועצו של הנשיא דונלד טראמפ.
לפני ההמראה אמר בן שבת: "אני נרגש וגאה לעמוד בראש המשלחת הישראלית לבחריין. אנו יוצאים לשיחות על מנת לסיכומים קונקרטיים את הצהרת השלום. אנחנו נרגשים וביחד נישא תפילה".
השגריר האמריקני דיוויד פרידמן הוסיף: "היום אנחנו מחזירים את התנ"ך לעולם. הילדים של יצחק ושל ישמעאל מתכנסים שוב".
את פני המשלחות קיבל בשדה התעופה במנאמה שר החוץ של בחריין, עבד אל לטיף אל זיאני, שחתם על הצהרת השלום עם ישראל בבית הלבן לפני חודש. משם המשיכו המשלחות לשיחות בילטראליות בקבוצות עבודה, ולאחר מכן יתקיים טקס החתימה הרשמי והמשלחת תחזור לארץ. בסך הכל היא צפויה לשהות בבחריין כשבע שעות.
לאחר הגעת המשלחת הישראלית למנאמה, משרד החוץ הבחרייני פרסם כי "היום נערכים במנאמה ישיבות מורחבות בין גורמים בחריינים לבין משלחות מארצות הברית ומישראל. במהלך הישיבות האלו ייחתם מזכר הבנות משותף המכיל בתוכו הקמת יחסים דיפלומטיים בין ממלכת בחריין ומדינת ישראל, בנוסף למזכרים נוספים בנושאי שיתופי פעולה".
הישיבות מתקיימות כאמור בעקבות החתימה ההיסטורית בין בחריין וישראל בוושינגטון ב15 בספטמבר בנוכחות נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, על מנת לבצע את עקרונות "הסכמי אברהם" ופתיחת פרק חדש של שלום ושיתוף פעולה, דבר אשר יוביל להגשמת שגשוש וצמיחה לממלכת בחריין, ישראל והאזור כולו"
מאז ההכרזה על הצהרת השלום והחתימה על ההסכם בוושינגטון נרשמה התקדמות בין הצדדים, והכוונה במפגש להאיץ את התהליך ולקדם פעילות משותפת וגלויה בין המדינות. ההתקדמות במגעים עם בחריין מגיעה אחרי יותר משני עשורים של עבודה של משרד החוץ מתחת לרדאר, בעיקר בתחומים מסחריים ועבודה ברשתות החברתיות להכנת הקרקע בדעת הקהל המקומית.
המשלחת הישראלית כוללת גם את מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז, מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ, נציגים של המל"ל, המשרד לשיתוף פעולה איזורי, משרד האוצר, משרד הכלכלה, משרד הבריאות, משרד הפנים ועוד.
המשלחת האמריקנית תמשיך ממנאמה לאבו דאבי וביום שלישי תגיע לארץ עם משלחת אמירתית בכירה שתכלול את שרי האוצר והכלכלה ותקיים שיחות מול נציגי משרדי הממשלה השונים. הצדדים ינסו לקדם 18 הסכמים, שמתוכם כנראה ייחתמו כמה כבר ביום שלישי (עידוד השקעות, תעופה, שיתוף פעולה מדעי-טכנולוגי, ויזות והקמת שגרירויות). המפגשים צפויים להתקיים כולם בנתב"ג, והמשלחת האמירתית לא צפויה לצאת מנמל התעופה.
דניאל סלאמה השתתפו בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 08:26, 18.10.20