בקניון איילון ברמת גן נערכו לפתיחה המחודשת הבוקר (שישי), ואתמול הגיעו בעלי עסקים להכין את החנויות והסחורה לפני הגעת הלקוחות. שלי (31), שעובדת באחת מחנויות הבגדים בקניון, אמרה ל-ynet כי אחרי חודשיים בחל"ת היא כבר מקווה לחזור. "אלו היו ימים לא פשוטים", אמרה.
לדבריה, "בהתחלה זה עוד היה נחמד להיות בסוג של חופש אבל בסופו של דבר זה משהו גורם לך להתנוון ולאבד את כל שגרת היום שלך. כמה אפשר להיות בבית? כמה אפשר לא לעשות כלום כל היום? אני מכירה עובדים שהיו רוצים להמשיך בחל"ת מהסיבות שלהם, אבל אני ועוד רבים חושבים שהגיע הזמן לחזור לעבודה ולשגרה".
שלי סיפרה שבן זוגה כבר חזר לעבודה בזמן שהיא נשארה בבית. "הרגשתי תקופה ארוכה שאני פשוט לא מועילה. לשבת בבית בתקופה כזאת, כשאין בתי קפה, אין מקומות בילוי ובאופן כללי אין מה לעשות, זה דבר מייאש מאוד".
במהלך הלילה נערכה ההגרלה שבה נקבעו תשעה קניונים נוספים שיוכלו להיפתח, בנוסף לשישה שעליהם כבר הוכרז מוקדם יותר. הקניונים שעלו בהגרלה הם:
• ביג פאשן בית שמש
• סנטר 1 ירושלים
• קניון ערד
• קניון אם הדרך
• קניון שבעת הכוכבים בהרצליה
• קניון שרונים בהוד השרון
• לב המפרץ בחיפה
• ארנה נהריה
• קניון מבנה בנוף הגליל
תשעת הקניונים הללו מצטרפים לשישה שעליהם הוכרז מוקדם יותר:
• קניון עופר בבאר שבע
• קניון עופר בפתח תקווה
• הקריון בקריית ביאליק
• קניון עזריאלי חיפה
• קניון מלחה בירושלים
• קניון איילון
להגרלה יכלו להירשם קניונים שבשטחם לפחות 20 חנויות. הם חולקו כך שנבחרו שלושה קניונים באזור המרכז, שלושה בצפון ושלושה בירושלים והדרום. כ-70 קניונים נרשמו להגרלה, שהייתה אמורה להתקיים עד חצות, אך התעכבה. כעת צפויה להתכנס ועדת חריגים ולקבוע אילו מבין הקניונים עומדים בתנאים שנקבעו. מכיוון שמשרדי הכלכלה והאוצר הודיעו על תוצאות התהליך שעות בודדות לפני מועד פתיחת הקניונים, צפוי שחנויות רבות לא יוכלו להיפתח כבר הבוקר.
בקניונים הגדולים בתל אביב, בהם דיזנגוף סנטר, קניון עזריאלי, קניון רמת אביב וקניון TLV, הביעו זעם על התנהלות הממשלה, שקיבלה את ההחלטה שוב בדקה ה-90. דן פילץ, מנכ"ל ובעלים משותף של דיזנגוף סנטר, אמר אמש כי "לצערנו הרב נשאר לנו מעט מאוד זמן להתכונן וברמה האנושית מדובר בסוף במאות אנשים שלא יודעים עדיין אם יש להם עבודה מחר או לא. רבים מהם כבר יותר מחודשיים בבית וגם הלילה מצפה להם דרמה לילית לגבי מחר".
פילץ ציין כי גם במסגרת הפיילוט אין נהלים חדשים שלא היו כבר בעבר. "אני לא מצליח להבין חלק מההחלטות האלה, כמו למשל, איך חנות של 70 מטר יכולה להכיל עד 10 אנשים וחנות של 1,000 מטר יכולה גם לארח עד 10 אנשים. אם הבעיה היא צפיפות, אין לתקנה הזאת שום היגיון", הוא אמר.
לדבריו, "בעבר היה קב"ט שפיקח על נהלי הקורונה ועכשיו שינו את השם לסיירת קורונה, אבל זה אותו דבר. פתיחה של קניון אחד באזור מסוים וסגירה של אחרים תגרום לכך שייווצר שם גודש וזה בדיוק מה שהממשלה עושה, היא גורמת ליותר צפיפות".
מבנה דיזנגוף סנטר יצר מציאות מיוחדת שבה חנויות עם דלת לרחוב נפתחו, במסגרת פתיחת חנויות הרחוב, בעוד חנויות סמוכות אל דלת הגישה לרחוב נדרשות להישאר סגורות. "זאת אפליה שאין לנו דרך להסביר ללקוחות שלנו", אמר פילץ. "בדרך כלל אלו מתחרים, שאחד יכול לפתוח וחנות 20 מטר ממנה לא יכולה לפתוח. אין שום היגיון בריאותי להחלטות האלה. בסופו של דבר צריך לפתוח את כל המסחר תחת נהלים מוגדרים ובלי אפליה".
משולם פודור, מנכ"ל קניון ים המלח, אמר כי "לצערי הקניון שלי לא ייפתח מחר עם כל האבסורד שבזה. השקיעו כל כך הרבה זמן בחוק האיים הירוקים ולא ממנפים את זה ופותחים קניונים במקומות אחרים. הפיילוט לא בודק האם אנשים שמבקרים בקניון נדבקים או לא, אלא האם הם מצליחים לעמוד בתנאים שהציבו להם ממשרד הבריאות, ולכן לא ברור למה הקניונים באיים הירוקים לא נפתחים".
פודור טען כי הקניון בבעלותו נסגר הרבה לפני כולם בגלל סגירת השמיים והיעדר תיירות. "גם פתחתי אחרי כולם כי אני באזור בלי תושבים, אלא תיירות נטו, ולוקח זמן לתיירות במקום להתארגן מחדש ולהניע את עצמה מחדש. כל עוד התיירות במקום לא מונעת, אין לי למה לפתוח את הקניון. אבל עכשיו כשהתחילה התיירות במקום, תנו לי להניע את הקניון", אמר פודור.
לדבריו, "אנשים שואלים כל הזמן למה אנחנו לא פתוחים אם אנחנו מוגדרים כאי ירוק. ממש חבל. פניתי למשרד האוצר והבריאות ואפילו לפרויקטור אבל אף אחד לא עושה כלום. יכול להיות שקניון אחד בים המלח לא מעניין אף אחד. זו פרנסה של אלפי משפחות מהפריפריה אבל זה לא מעניין אותם מספיק. אין שום היגיון בלא לפתוח אותנו. השיקולים של הממשלה לא ענייניים אלא פוליטיים. זה מתסכל".
גם אבי שיטרית, מנכ"ל קניון הראל במבשרת ציון, חושב שהשארת מתחם הקניות סגור אינה מוצדקת. "הקניונים יכלו בהחלט לסייע ולהקל על העומסים שיש במקומות האחרים. זה היה מפזר את העומסים והיה מקל גם על אנשי עסקים שלוקחים הלוואות וממשיכים להפסיד כספים", אמר שיטרית.
על פיילוט הקניונים אמר שיטרית כי "אנחנו שמחים לעשות כל דבר, רק שיתנו לנו לצאת לדרך ולפתוח. אבל זה די מיותר הפיילוט כי הקניונים יכולים לתת מענה יותר טוב מאשר חנויות הרחוב ומאשר המתחמים הפתוחים, כי הם שולטים היטב בכמות האנשים שנכנסים ויש מערכות לאכוף ולבדוק ולתשאל מה שאין ברחוב".
לדבריו, שיטת ההגרלה לבחירת הקניונים שישתתפו בפיילוט היא שיטה אומללה. "ב-12 בלילה עושים הגרלה ואומרים לקניונים להיפתח בשעה שמונה בבוקר. זה מגוחך עד מאוד וזה אבסורד כי הם צריכים להיערך לפני עם עובדים וגם סחורה. זה לא משהו שעושים בשלוף", הוא אמר. "בכל מקרה, אנחנו מצפים שאחרי הפיילוט ניפתח מיד. אני לא רואה סיבה שבקניונים לא יעמדו בהצלחה בפיילוט הזה. חייבים לפתוח את הקניונים".
במסגרת הפיילוט יתאפשר גם לשווקים ברחבי הארץ לפתוח מחדש את מרכולתם. הכללים לפתיחת השווקים כוללים בין היתר מינוי סדרנים בכניסה לצורך ויסות השוהים, הסבת תשומת לב הציבור לחובת הקפדה על ההנחיות, ויסות כניסת אנשים לשוק, הכרזה אחת לחצי שעה לפחות על החובה לשמור מרחק ולהימנע מהתקהלויות ואיסור אכילה בשטח השוק.
הקבינט גם אישר פתיחה של כמה מוזיאונים ברחבי הארץ באופן ניסיוני. מדובר במוזיאון ישראל בירושלים, מוזיאון תל אביב לאמנות, מוזיאון ארץ ישראל בתל אביב והמדעטק בחיפה. שלושה מוזיאונים נוספים ייבחרו בהגרלה שיערוך משרד התרבות והספורט.
פורסם לראשונה: 22:31, 26.11.20