כוכב הפופ לשעבר ומועמד האופוזיציה לנשיאות אוגנדה בהווה בובי וויין טוען כי חיילים פשטו היום (ג') על ביתו ועצרו את מאבטחיו – יומיים לפני הבחירות לנשיאות שבהן ינסה לנצח את יוורי מוסווני, אחד השליטים הוותיקים ביותר באפריקה. בכירי האופוזיציה באוגנדה מזהירים כי מבצע הדיכוי שמנהל נגדם השליט לקראת הבחירות הוא מבצע אלים ונרחב באופן חסר תקדים.
מוסווני שולט באוגנדה מאז 1986 וגילו כפול מזה של בובי וויין בן ה-38. כוכב הפופ הצעיר, שנכנס לפוליטיקה ונבחר לפרלמנט בשנת 2017, נחשב למועמד המוביל מבין עשרת מועמדי האופוזיציה שמתחרים מול מוסווני, והוא סוחף אחריו צעירים רבים – קהל חיוני מאוד לניצחון בבחירות בהתחשב בכך ש-80% מאוכלוסיית אוגנדה הם בני פחות מ-30. מוסווני מצדו טוען כי וויין הוא "סוכן של אינטרסים זרים", ומזהיר את הצעירים שלא להתפתות להבטחותיו.
כוחות הביטחון של אוגנדה כבר ניהלו מבצעי דיכוי נגד האופוזיציה במערכות בחירות קודמות, אך מתנגדיו של מוסווני טוענים כי קמפיין הדיכוי לקראת ההצבעה מחרתיים חריג בהיקפו ובאכזריותו. לקראת הבחירות פיזרו כוחות הביטחון התקהלויות של תומכי וויין, עצרו את המועמד עצמו פעמים רבות והשליכו למעצר גם רבים מאנשי צוותו – בין השאר בטענה שהפרו את הגבלות הקורונה כשקיימו עצרות. ארגוני זכויות אדם טוענים מנגד כי שלטונו של מוסווני מנצל את המגפה כתירוץ לדיכוי האופוזיציה.
ההתנגשות בין הצדדים הגיעה לשיא בנובמבר האחרון: שוטרים וחיילים נשלחו לדכא הפגנות שפרצו במחאה על מעצרו של וויין, ו-54 בני אדם נהרגו. בעקבות האירועים האלה הגיש וויין עתירה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ובה האשים את כוחות הביטחון של אוגנדה בעינויים ובמעשי רצח נגד אזרחים תמימים שיצאו להפגין.
הפשיטה על ביתו של וויין בקמפלה והמעצר של מאבטחיו היום אירעו ממש בשעה שוויין התראיין לתחנת רדיו קנייתית. "אני חייב לסיים את הריאיון כי אני רואה חיילים מכים את המאבטחים שלי", הוא נשמע אומר לפני שניתק. לדבריו הם היכו גם שני גננים בביתו.
ניסו להתנקש בי
מאז קיבלה עצמאות מבריטניה ב-1962 לא חוותה אוגנדה העברת שלטון לא-אלימה אפילו פעם אחת. מערכת הבחירות הראשונה תחת מוסווני בן ה-76 התקיימה ב-1996, עשר שנים אחרי עלייתו לשלטון, ומאז הוא ניצח בכל מערכות הבחירות, אולם הן כללו מבצעי הפחדה נגד האופוזיציה מחד והאשמות בזיופים מאידך. לבחירות מחרתיים שולח האיחוד האפריקני משקיפים שיפקחו על ההליך, אבל האיחוד האירופי כבר התייאש ונמנע הפעם מלשלוח משקיפים משלו, משום שהמלצותיהם של משקיפים שנשלחו בעבר לא קוימו.
כשמוסווני עלה לשלטון ב-1986, אחרי שנים שבהן שלטו באוגנדה שני משטרים דיקטטוריים אכזריים, הוא התקבל בברכה על-ידי המערב. בשנים הבאות זקפו לזכותו תומכיו את העובדה שהביא שקט ושגשוג יחסי למדינה, שיפר את מערכת הבריאות בארצו והאט את התפשטות נגיף ה-HIV, ולאחרונה גם התנהלות ממשלתו מול נגיף הקורונה זכתה למחמאות; אלא שמנגד, במרוצת השנים החלו מבקריו להאשים את ממשלתו בשחיתות ובנפוטיזם, וגורמים בינלאומיים טוענים כי משטרו נעשה יותר ויותר אוטוריטרי.
למוסווני אין יורש מיועד במפלגתו, ולפני ארבע שנים הוא חתם על חוק המסיר את ההגבלה שקבעה אז כי אדם לא יוכל להתמודד על הנשיאות אחרי גיל 75. בכך אפשר לעצמו לשוב ולהתמודד הפעם, בגיל 76. הוא ממשיך ליהנות מבסיס תמיכה גדול, במיוחד באזורי הכפר, אבל גם מתמודד עם אופוזיציה מתחזקת בשל הטענות לחוסר שוויון הולך וגדל בתנאי החיים של תושבי אוגנדה וליחס הנוקשה שהם סופגים ממשטרו.
יריבו הגדול של מוסווני בובי וויין, ששמו האמיתי הוא רוברט קיאגולאניי סנטאמו, היה כוכב גדול בשמי המוזיקה של מזרח אפריקה בתחילת שנות ה-2000, וביצירותיו ניסה בין השאר לקדם צדק חברתי. כעת הוא נתפס כאיום הפוליטי הגדול ביותר על מוסווני מאז עלייתו של זה לשלטון לפני 35 שנה, והוא קורא לתומכיו לחולל מהפכה. בטוויטר הוא מקדם את ההשטאג #אנחנו_מדיחים_דיקטטור, ול-CNN אמר כי שרד כבר כמה ניסיונות התנקשות. תומכיו מכנים אותו "הנשיא מהגטו", משום שגדל בשכונת עוני בבירה קמפלה.
ווטסאפ ופייסבוק "נפלו"
לקראת ימי ההכרעה בבחירות קרא וויין לתומכיו שלא להירתע מההפחדות של כוחות הביטחון, והיום הוא ומועמדי אופוזיציה אחרים הפצירו בתומכיהם לקיים מאמץ משותף למניעת זיופים: הם ביקשו מהם שבמקום לחזור הביתה אחרי ההצבעה יישארו במרחק 100 מטר מהקלפיות, וזאת בניגוד לדרישתה של ועדת הבחירות. הקריאה הזו עלולה להוביל להתנגשויות בין תומכיהם לבין כוחות הביטחון.
רבים באוגנדה דיווחו היום כי הם אינם מצליחים להתחבר לפייסבוק ולווטסאפ – שתי רשתות שבמהלך הבחירות ב-2016 הושבתו בימים שלפני ההצבעה ואחריה. לפי החשד, שלטונות אוגנדה הם שחסמו את הגישה לפייסבוק, וזאת בתגובה על החלטתה לצנזר חשבונות אוגנדיים רבים הקשורים למוסווני, שלכאורה עסקו בהפצת מידע כוזב. דובר מטעם מוסווני האשים אתמול את פייסבוק בהתערבות בענייניה הפנימיים של ארצו.
וויין ותומכיו נוהגים לעשות שימוש נרחב בפייסבוק כדי לקדם את מועמדותו, והם מקפידים להעביר ברשת החברתית שידורים ישירים מהעצרות וממסיבות העיתונאים שלו, משום שלטענתו כלי התקשורת הממסדיים מסרבים לארח אותו. רוב תחנות הרדיו וערוצי הטלוויזיה באוגנדה נמצאים בבעלותם של בעלי ברית של הממשלה, והעיתון הגדול ביותר במדינה הוא עיתון ממשלתי.
טלטלה פוליטית-ביטחונית באוגנדה עשויה להיות בעלת השלכות למדינות רבות אחרות בעולם. אוגנדה היא בעלת ברית של המערב, צופים שבעתיד היא תהפוך ליצרנית נפט משמעותית, והיא גם נחשבת לכוח ביטחוני מייצב באזור שבו היא שוכנת באפריקה – אזור שמלחמות מטלטלות אותו כבר שנים. אוגנדה שולחת את מספר החיילים הגדול ביותר לכוח של האיחוד האפריקני הנלחם נגד המורדים האיסלאמיסטים בסומליה. אוגנדה, שאוכלוסייתה מונה כ-42 מיליון תושבים, גם מארחת את אחת מקהילות הפליטים הגדולות בעולם – כ-1.4 מיליון פליטים החונים כעת בשטחה.